Recept na dnes: Uvarte si domáci šípkový džem, jeho lahodnú chuť si zamilujete!

šípkový džem

Recept na lahodný šípkový džem. (Zdroj: GettyImages)

Príroda akoby vedela, že s jesenným počasím prichádza čas sezónnych ochorení a ponúka svoje dary na posilnenie imunity. Šípky dozrievajú v októbri a sú plné zdraviu prospešných látok. Obzvlášť vitamín C, ktorý je známy v boji proti chrípke, či prechladnutiu. Okrem toho, červené plody divej ruže majú všestranné využitie v kuchyni.

Urobíte z nich sirup, či omáčku k divine. My si dnes uvaríme fantastický šípkový džem. Cesta za pohárom, plným zdravia je doslova tŕnistá, no určite nebudete ľutovať. Bude vám chutiť na raňajky ale aj ako omáčka k divine.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg očistených šípok
  • 800g kryštálového cukru
  • šťava z 2-3 citrónov, popr. citrónová kôra
  • vanilkový struk alebo celú škoricu podľa chuti
  • voda

Postup:

Čistenie šípok je najväčšia „oštara“. Šípky majú chĺpky, ktoré spôsobujú svrbenie. Aby sme sa ochránili, nasadíme si tenké rukavice a pustíme sa do práce.

Každý plod zbavíme zvyšku okvetia, rozpolíme a vyškriabeme semienka spolu s chĺpkami. Pomáhame si pri tom obrátenou stranou malej lyžičky. Zvyšky nečistôt odstránime tak, že šípky prepláchneme na sitku pod tečúcou vodu.

Očistené šípky dáme do širokého hrnca a zalejeme vodou tak aby boli dostatočne ponorené. Široká nádoba zabezpečí kratší čas varenia a nám zostane viac vitamínov. Šípky varíme kým úplne zmäknú. Ak chceme dokonale hladkú konzistenciu, zmes prepasírujeme. Jednoduchšie je však mixovanie. Zostanú nám síce šupky, no tie sú také malé, že džemu vôbec neuberú na kráse.

Šípkovú zmes zmiešame s cukrom, šťavou z citrónov a môžeme pridať aj trocha nastrúhanej citrónovej kôry. Krásnu arómu a chuť džemu dodá vanilkový struk alebo škorica. Obe sa hodia dokonale.

Všetko varíme, kým zmes zhustne. Konzistencia džemu je správna, keď z varechy nesteká ale odpadáva v kusoch. Po vychladnutí bude ešte hustejší.

Horúci džem prelejeme do zaváraninových pohárov, dobre uzatvoríme a necháme vychladnúť otočené hore dnom. Cukor funguje ako konzervant, takže so sterilizovaním sa už trápiť nemusíme.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close