Priniesli ste z trhu domov čerstvé jahody alebo ste sa nechali zlákať bohatou úrodou na jahodoviskách? Veru, sladkým zrelým jahodám sa jednoducho odolať nedá. Nezjedzte ich ale všetky a pár kúskov odložte. Ak radi maškrtíte, recept na tvarohové guľky s jahodami a chrumkavou posýpkou musíte vyskúšať.
Budeme potrebovať:
- 500 g tvarohu
- 1 vajce
- 1 lyžicu oleja
- 250 g polohrubej múky
- čerstvé jahody
- soľ
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 150 g strúhanky
Mohlo by vás zaujať: 50+ koláčov na každú príležitosť: Tieto recepty si dobre odložte, nikdy neviete, kedy sa zídu!
Postup:
- Jahody umyjeme, zbavíme stopiek a necháme vyschnúť na čistej utierke.
- Tvarohové guľky sú oveľa jednoduchšie na prípravu ako zemiakové. Cesto je hotové hneď. Iba zmiešame tvaroh, vajce, olej, múku a vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku asi 3 mm a narežeme na štvorce. Takto nám nezostanú žiadne zvyšky. Na každý štvorec položíme jahodu, zabalíme a v dlaniach urobíme guľôčku.
- Guľky nahádžeme do veľkého hrnca s vriacou vodu a štipkou soli. Počkáme, kým vyplávajú na povrch a scedíme. Guľky na sitku necháme položíme na horúci hrniec, v ktorom sa varili a zakryjeme utierkou aby nevychladli.
- Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Prisypeme strúhanku a za stáleho miešania opražíme. Iba toľko, aby chytila zlatý nádych a nespálila sa.
- Servírujeme hneď. Veď, načo by sme aj čakali. Tvarohové gule rozdelíme na taniere a posypeme opraženou strúhankou. Ak by nám sladkého bolo málo, guľky polejeme rozpustenou čokoládou.