Zverinu určite nepripravujete každý deň. Kedy si ju teda dopriať, keď nie na jeseň. Poľovnícka sezóna sa rozbieha a možno sa vám dostane toľko šťastia, že sa aj vám ujde pekný kúsok jelenieho stehna.
Mäso z jeleňa je lahôdka a obohatí váš jedálniček nie len z chuťového ale aj nutričného hľadiska. Obsahuje veľa bielkovín, málo tuku a vďaka vysokému podielu polynenasýtených mastných kyselín je ľahko stráviteľné. Ponúkame vám recept na jelenie ragú. Na túto špecialitu budete ešte dlho spomínať.
Budeme potrebovať:
- 600 g mäsa z jelenieho stehna
- 2 lyžice masti
- 3 veľké cibule
- 5 guľôčok borievky
- 3 guľôčky nového korenia
- 4 ks bobkového listu
- mleté čierne korenie
- soľ
- 100 g paradajkového pretlaku
- 2 lyžice šípkového džemu
- 2 dcl suchého červeného vína
- 2 veľké mrkvy
Mohlo by vás zaujať: Fanúšikovia diviny majú hody: Čo sa v tomto mäse ukrýva a na čo je vhodné?
Postup:
- Mäso umyjeme, osušíme utierkou a nakrájame na kocky.
- Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na rozpálenej masti.
- Keď cibuľa chytí zlatistý odtieň, pridáme mäso a opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo.
- K mäsu prihodíme všetky koreniny. Čierne mleté korenie a soľ pridáme podľa chuti. Všetko krátko popražíme, aby korenie uvoľnilo chuť a arómu.
- V ďalšom kroku zmes premiešame s pretlakom, džemom a zalejeme vínom.
- Počkáme, kým sa víno odparí a pridáme nakrájanú mrkvu. Podlejeme vodou a pomaly dusíme, kým mäso úplne zmäkne.
- K jeleniemu ragú sa najviac hodí jednoduchá príloha, ktorá nechá vyniknúť výrazné chute mäsa a korenín. Najlepšie obyčajná dusená ryža.