Recept na dnes: Perfektný quiche bez cesta? Vyskúšajte tento francúzsky koláč na zdravý spôsob!

Recept na quiche

Vyskúšajte francúzsky quiche na zdravý spôsob, bez cesta (Zdroj: GettyImages)

História tejto obľúbenej pochúťky siaha už do 13. storočia, kedy sa v Taliansku začali objavovať prvé koláče, ktorých základ tvorilo chrumkavé cesto, smotana a vajíčka. Ako to už pri národných jedlách býva, autora pôvodného receptu nepoznáme. Zato však vieme, že dnešný quiche má korene predovšetkým vo francúzskej a nemeckej kuchyni. V regióne Lotrinsko ide dokonca o národnú pochúťku!

Zápisky Philippa de Rarécourt z roku 1586, šéfa kuchyne Karla III. Lotrinského, predstavujú prvý zachovaný záznam o quichei. Všetko nasvedčuje tomu, že tento fantastický koláč si najskôr obľúbili francúzski feudáli a cestu k bežnému ľudu si našiel až postupom času. Najstaršie dohľadané recepty popisovali tradičný otvorený koláč s cestom na dne a po stranách, naplnený zmesou vajec, smotany a slaniny. Zatiaľ čo v dobách minulých sa používalo hlavne chlebové cesto, od minulého storočia si gazdinky po celom svete zamilovali pri pečení predovšetkým lístkové cesto.

Tento jednoduchý koláč zvládne skutočne každý. Ak máte doma nadbytočné vajíčka, huby, kus syra, slaniny, šunky, prezreté paradajky či inú zeleninu — to všetko sa doň náramne hodí. Francúzi ho zvyčajne podávajú ako predjedlo alebo ako ľahkú večeru s bielym vínkom.  Vyskúšajte s nami tento raz overený recept na netradičný a zdravý quiche bez cesta.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Zdravý jablkový koláč bez múky, jednoduchý postup a žiadne zdĺhavé pečenie


Budeme potrebovať (na 4 porcie):

  • 6 vajec
  • 1 šálku plnotučného mlieka
  • 2 šálky so „základom“ — použiť môžete kombináciu slaniny a karamelizovanej cibuľky, orestovanej zeleniny a na kocky nakrájanej šunky. Fantázií sa tu medze nekladú a quiche zvládne takmer všetko, čo potrebujete akútne spotrebovať
  • 1 šálku s nastrúhaným syrom — použiť môžete čedar, mozarellu, ale napríklad aj náš eidam
  • 2 lyžice jarnej cibuľky či pažítky na ozdobu
  • soľ a mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok (voliteľné)
  • 1 čajovú lyžicu dižónskej horčice (voliteľné)

Postup:

  1. Rúru rozohrejeme na 175 stupňov.
  2. V mise rozmixujeme vajíčka, mlieko a horčicu. Soľ, čierne korenie a muškátový oriešok pridáme podľa chuti.
  3. Na dno tortovej či koláčovej formy presunieme náš „základ“, posypeme ho nastrúhaným syrom a všetko zalejeme pripravenou zmesou z vajíčok, korenín a mlieka.
  4. Formu premiestnime do rúry a pečieme aspoň 35 minút. Keď má koláč zlatisté okraje a „drží“ aj uprostred, je hotový.
  5. Upečený koláč necháme na chvíľu vychladnúť, nakrájame ho na veľké kúsky a ozdobíme pažítkou či jarnou cibuľkou. Quiche podávame ešte teplý.


Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close