FOTORECEPT Kuracie mäso inak? Známy indický spôsob vás dostane, miluje ho celý svet!

Recept, ktorým si získate každého (Zdroj: Súkromný archív autora/MZ)

Tikka Masala je celosvetovo známy recept. Niektorí hovoria, že pochádza z Indie, iní, že jeho pôvod môžeme nájsť vo Veľkej Británii. Vzhľadom k netypickej zmesi korenia sa však prikláňame aj my k prvej možnosti. Nech je tak či onak, poďte si s nami pripraviť lahodné kuracie mäso utopené v omáčke. Recept je rozdelený na dve hlavné časti. Tou prvou je príprava marinády, tou ďalšou už samotná omáčka.

Príprava marinády

Potrebujeme:

  • Kuracie prsia (približne 800g)
  • 1 biely jogurt
  • 1,5 PL čerstvého cesnaku
  • 1 PL zázvoru
  • 2 ČL garam masala korenie
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL koriandru
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL čili

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na drobné kocky, dáme do stredne veľkej misky. Pridáme k nemu pretlačený cesnak a posypeme korením.

Tip gazdinej: Nemiešajte jedlo to v bielej miske, korenie ju dokáže nepekne zafarbiť

Cesnak použite čerstvý, je lepší ako ten sušený (Zdroj: Súkromný archív autora/MZ)

Premiešame a následne pridáme biely jogurt a celé to opäť poriadne premiešame, aby sa mäso obalilo v marináde. Takto ho necháme v chladničke stáť približne 1 hodinu.

Jogurt je jednou z najdôležitejších ingrediencií v tomto recepte (Zdroj: Súkromný archív autora/MZ)

Príprava omáčky

Potrebujeme:

  • maslo
  • olivový olej
  • 2 žlté cibule
  • 2 mesiačiky cesnaku
  • 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1,5 ČL garam masala
  • 1,5 ČL kmínu
  • 1,5 ČL kurkumy
  • 1 ČL koriandru
  • 600g paradajkového pyré
  • 1 ČL čili
  • 1 ČL soli
  • 400g smotany na varenie

Na panvicu si dáme trochu oleja, necháme zohriať a následne orestujeme kuracie mäso z každej strany. Odporúčame si mäso rozdeliť na dve časti, aby sa každý kúsok pekne pripravil. Takto pripravené dáme na chvíľu na bok a začneme pripravovať marinádu.

V stredne veľkom hrnci necháme prehriať maslo a dáme na drobno nasekanú cibuľu. Tú za občasného miešania necháme opražiť do zlatista. Následne do hrnca dáme pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor. Približne 30 sekúnd necháme zovrieť.

Zo zmesi korenín vám bude rozvoniavať celý dom (Zdroj: Súkromný archív autora/MZ)

Do takto pripraveného podkladu vysypeme koreniny, ktoré sme si predtým spolu zmiešali v malej miske. Pridáme paradajkové pyré a povaríme 15 minút.

Použite paradajkové pyré, nie paradajkový pretlak (Zdroj: Súkromný archív autora/MZ)

Potom pridáme smotanu s  kuracím mäsom a varíme ešte 10-15 minút. Dochutíme čili a soľou.

Súkromný archív autora/MZ

Podávame s basmati ryžou tak, že do misky dáme najskôr ryžu, na to mäso so šťavou. Môžeme dozdobiť sezamovými semiačkami, poprípade čerstvým koriandrom.

Nezľaknite sa množstva korenín. Výsledok stojí za to! (Zdroj: Súkromný archív autora/MZ)

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame