Tikka Masala je celosvetovo známy recept. Niektorí hovoria, že pochádza z Indie, iní, že jeho pôvod môžeme nájsť vo Veľkej Británii. Vzhľadom k netypickej zmesi korenia sa však prikláňame aj my k prvej možnosti. Nech je tak či onak, poďte si s nami pripraviť lahodné kuracie mäso utopené v omáčke. Recept je rozdelený na dve hlavné časti. Tou prvou je príprava marinády, tou ďalšou už samotná omáčka.
Príprava marinády
Potrebujeme:
- Kuracie prsia (približne 800g)
- 1 biely jogurt
- 1,5 PL čerstvého cesnaku
- 1 PL zázvoru
- 2 ČL garam masala korenie
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL koriandru
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čili
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na drobné kocky, dáme do stredne veľkej misky. Pridáme k nemu pretlačený cesnak a posypeme korením.
Tip gazdinej: Nemiešajte jedlo to v bielej miske, korenie ju dokáže nepekne zafarbiť
Premiešame a následne pridáme biely jogurt a celé to opäť poriadne premiešame, aby sa mäso obalilo v marináde. Takto ho necháme v chladničke stáť približne 1 hodinu.
Príprava omáčky
Potrebujeme:
- maslo
- olivový olej
- 2 žlté cibule
- 2 mesiačiky cesnaku
- 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1,5 ČL garam masala
- 1,5 ČL kmínu
- 1,5 ČL kurkumy
- 1 ČL koriandru
- 600g paradajkového pyré
- 1 ČL čili
- 1 ČL soli
- 400g smotany na varenie
Na panvicu si dáme trochu oleja, necháme zohriať a následne orestujeme kuracie mäso z každej strany. Odporúčame si mäso rozdeliť na dve časti, aby sa každý kúsok pekne pripravil. Takto pripravené dáme na chvíľu na bok a začneme pripravovať marinádu.
V stredne veľkom hrnci necháme prehriať maslo a dáme na drobno nasekanú cibuľu. Tú za občasného miešania necháme opražiť do zlatista. Následne do hrnca dáme pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor. Približne 30 sekúnd necháme zovrieť.
Do takto pripraveného podkladu vysypeme koreniny, ktoré sme si predtým spolu zmiešali v malej miske. Pridáme paradajkové pyré a povaríme 15 minút.
Potom pridáme smotanu s kuracím mäsom a varíme ešte 10-15 minút. Dochutíme čili a soľou.
Podávame s basmati ryžou tak, že do misky dáme najskôr ryžu, na to mäso so šťavou. Môžeme dozdobiť sezamovými semiačkami, poprípade čerstvým koriandrom.
Zdieľať na