Recept na dnes: Vysmážané makové pirôžky – dobrota zo stánku bude na vašom stole!

Makové pirôžky

Makové pirôžky si môžete ľahko pripraviť aj doma (Zdroj: Instagram/ bonvivani)

Pirôžky si určite pamätáte z detstva. Dozlata vysmažené kysnuté cesto, naplnené všakovakými plnkami, kedysi ponúkali na každom rohu. Dnes však vôňu pirôžkov cítiť v uliciach mesta iba výnimočne. Pirôžky rozhodne nepatria k najzdravším maškrtám no čas od času každý zhreší. Keď dostanete chuť na niečo dobré, urobte si domáce pirôžky podľa tradičného receptu.

Budeme potrebovať:

  • 300 ml mlieka
  • 40 g čerstvých kvasníc
  • 2 lyžice cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 uvarený zemiak
  • 1 vajce
  • 1 lyžicu oleja
  • soľ
  • 200 g mletého maku
  • 50 ml mlieka
  • 200 g lekváru
  • kôru z polovice citróna
  • olej na vysmážanie

Postup:

Z vlažného mlieka, kvasníc a cukru založíme kvások a počkáme kým vykysne. Múku preosejeme, pridáme najemno postrúhaný zemiak, vajce, olej, štipku soli a kvások. Vymiesime tuhšie cesto, zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste. Zatiaľ pripravíme náplň.

Mak sparíme horúcim mliekom, pridáme lekvár a citrónovú kôru. Cukor už netreba, lekvár je sladký dosť. Hotové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 cm a nakrájame na rovnaké diely. Na každý dáme trocha náplne, zavinieme a vytvarujeme do tvaru valčeka.

Naplnené pirôžky necháme ešte podkysnúť a pred vysmážaním každý jemne pogúľame. Olej zohrievame pomaly a keď je horúci, opatrne doň vložíme pirôžky. Pirôžky počas smaženia otáčame aby boli rovnomerne vysmažené. Hotové pirôžky ukladáme na papierový obrúsok aby neboli tak mastné. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame