Recepty, ktoré vás vrátia do detstva: Nezabudnuteľná chuť sladkých jedál

Dukátové buchtičky s krémom

wikipedia.org/Palickap

Keď sa ľudí opýtate na to, aké jedlá si najčastejšie pamätajú z detstva, odpovede sa rôznia. Niektorí hovoria o traumách z pľúcok na smotane, prípadne kapustových fliačkoch na sladko, iní si s láskou v očiach spomínajú na sladké jedlá, ako dukátové buchtičky či ryžový nákyp alebo nezabudnuteľné vtáčie mlieko. A práve také recepty nájdete v dnešnom článku.

Dukátové buchtičky

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 25 g droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 2 PL oleja
  • 1 vajce
  • citrónovú kôru
  • soľ

Krém:

  • 800 ml mlieka
  • 2 PL cukru
  • 1 sáčok vanilkového pudingu
  • 4 žĺtka
  • vanilínový cukor

Postup: Z droždia, múky, cukru a múky pripravíme kvások. Necháme odpočívať. Následne ho zmiešame so zvyškom múky, cukru, mlieka, pridáme vajcia, citrónovú kôru a vypracujeme cesto. Keď vykysne, vyvaľkáme z neho valčeky široké asi 2 cm. Tie rozložíme na plech a naberačkou naznačíme rezy široké asi 2,5 cm. Pečieme ich v predhriatej rúre, kým nie sú zlatisté. Medzitým si pripravíme puding a to zmiešaním mlieka, žĺtka, pudingu a vanilínového cukru. Varíme, kým krém nezhustne.


Mohlo by vás zaujímať: Výborné ovocné buchty: Pochúťka pre všetkých milovníkov sladkých jedál


Vtáčie mlieko

Potrebujeme:

  • 1 l mlieka
  • 7 PL krupicového cukru
  • 1 vrecúško vanilínového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • soľ

Postup: Do mlieka nasypeme 4 PL cukru a vrecúško vanilínového cukru. Oddelíme si žĺtka od bielkov, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme doňho trochu cukru a štipku soli. Mlieko necháme zovrieť. Sneh naberáme na lyžicu a hádžeme do mlieka ako halušky, varíme na slabom ohni približne minútu a následne vyberáme. V troche mlieka rozšľaháme zvyšné žĺtky s kukuričným škrobom, ktoré vlejeme do mlieka a necháme zovrieť. Krém nalejeme do šálok, na vrch poukladáme sneh.


Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne


Ryžový nákyp

Potrebujeme:

  • 300 g ryže
  • 1 l mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g masla
  • 1 vrecúško vanilínového cukru
  • 3 vajcia
  • kompót podľa chuti

Postup: Ryžu prepláchneme a necháme variť v hrnci s pol litrom mlieka. To počas varenia postupne prilievame a miešame, aby sa nepripaľovalo. Keď sa vyparí, ostane ryžová kaša. Zároveň by ryža mala byť trochu tvrdšia. Vmiešame do nej maslo, žĺtky a cukor. Z bielkov vyšľaháme sneh a všetko spoločne opatrne premiešame. Dodáme nakrájané ovocie z kompótu a vlejeme do pekáča, ktorý sme vymastili a vysypali strúhankou. Pečieme asi 15 až 20 minút na 180 stupňoch a na tanieri polejeme šťavou z kompótu.


Aké sladké jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: wikipedia.org/Palickap, wikipedia.org/Palickap, Milan

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close