Mnohým sa pri zmienke o figách vynoria v mysli spomienky na vianočné sviatky, kedy toto exotické ovocie nemohlo chýbať na sviatočnom stole. Tí viac rozcestovaní si zasa určite predstavia dovolenku v Chorvátsku alebo v Grécku, keďže k obom krajinám figy neodmysliteľne patria.
Dnes však už figy rozhodne nie sú považované za exotiku. To, čo bolo pred rokmi nemysliteľné, sa stalo skutočnosťou, a to nielen v južných okresoch Slovenska. Figy si vieme dopestovať aj v našich záhradách! Možno aj tú vašu krášli figový krík, a práve premýšľate, čo s úrodou. Vyskúšajte skvelý figový džem, je to naozajstná pochúťka. Ponúkame hneď dva recepty, jeden dokonca bez pridania cukru.
Figový džem s pomarančom
Potrebujeme:
- 1 kg čerstvých fíg
- 1 veľký pomaranč
- kôru z 1 pomaranča
- šťavu z 1 citróna
Postup:
- Figy nelúpeme, len ich dobre umyjeme a pokrájame na štvrtky.
- Vložíme do hrnca spolu s mesiačikmi pomaranča, šťavou z citróna a nastrúhanou pomarančovou kôrou.
- Varíme za častého miešania na miernom plameni.
- Či je džem hotový, skúšame ako pri každom inom druhu džemu – varechu pretiahneme po dne hrnca, keď sa čiara za ním nezatvára, môžeme plniť do pohárov.
- Sterilizujeme 10 minút pri 90 ºC.
Mohlo by vás zaujať: Praktický návod, ako a kedy strihať figu: Nepremeškajte správne obdobie a úroda bude bohatá
Klasický figový džem
Potrebujeme:
- figy
- trstinový cukor
- kvalitný alkohol
Postup:
- Figy umyjeme a pokrájame na kocky. Vložíme do misy a zasypeme trstinovým cukrom. Dôkladne premiešame a v chladničke necháme odležať na 24 hodín, aby plody pustili šťavu.
- Na druhý deň opäť premiešame, vložíme do hrnca alebo väčšej panvice a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým sa voda neodparí a nevznikne hustý lekvár.
- Lyžicou plníme do malých pohárov doplna. Navrch nalejeme 1 lyžičku kvalitného alkoholu, pevne zatvoríme viečko, poháriky otočíme hore dnom a zabalené do utierky necháme vychladnúť.
Zdieľať na
Zdieľaní