Vyskúšajte tieto vynikajúce šaláty na silvestrovské pohostenie: Na studené misy aj k mäsu

Šaláty na Silvestra recepty

Prekvapte hostí na silvestrovskej oslave domácimi šalátmi (Zdroj: GettyImages)

Už viete, aké pohostenie pripravíte na Silvestra? Stávkou na istou sú obložené misy a šaláty. Každý si môže zobrať toľko, koľko vládze a na čo má chuť. Štyri recepty na vynikajúce šaláty – cestovinový, kapustový, zelerový aj zemiakový – nájdete v nasledujúcej výberovke.

Rýchly cestovinový šalát s kuracím mäsom

Potrebujeme

  • 400 g cestovín
  • 3 ks kuracích pŕs
  • 1 plechovku konzervovanej kukurice
  • červenú kapiu
  • 3 lyžice oleja
  • 1 lyžicu provensálskeho korenia
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • na dip: 250 g kyslej smotany, 2 lyžice majonézy, 1 – 2 strúčiky cesnaku, sladkú chilli omáčku, soľ

Postup

Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky alebo tenšie rezance a preložíme do misky. Pridáme olej, provensálske korenie, soľ a mleté čierne korenie. Premiešame a necháme 2 hodiny v chlade. Následne ho orestujeme na panvici a po tepelnej úprave pridáme scedenú konzervovanú kukuricu. Uvarené cestoviny (napríklad farfalle – mašličky) zmiešame s obsahom panvice a dáme vychladnúť. Dip pripravíme z uvedených ingrediencií. Vmiešame ho k vychladnutému základu z cestovín, kukurice a kuracieho mäsa. V mise šalát ozdobíme nadrobno nakrájanou červenou kapiou.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Foodblog world kitchen (@kitchen_by_peti)

Pestrý zelerový šalát

Potrebujeme

  • 1 koreňový zeler
  • 1 mrkvu
  • 2 jablká
  • 3 vajcia uvarené natvrdo
  • kúsok póru (cca 6 – 8 cm, podľa chuti)
  • 3 lyžice tatárskej omáčky
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • soľ
  • čierne korenie
  • štipka cukru

Postup

Zeler precízne očistíme a nakrájame na rovnomerné, menšie kocky. Očistenú mrkvu nastrúhame najemno, jablká nakrájame na malé kúsky a pór na tenké kolieska. Zeler, jablká, mrkvu a pór zmiešame spolu s tatárskou omáčkou a bielym jogurtom. Ochutíme soľou, korením a podľa chuti aj štipkou cukru. Na záver pridáme vajcia pretlačené cez sitko. Zelerový šalát výborne zastúpi aj tradičný zemiakový. Ak sa do neho pridá 100 g šunky nakrájanej na kocky a 100 g nastrúhaného tvrdého syra, bude ešte sýtejší.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Rýchly vajíčkový šalát na zdravší spôsob: Je hotový do pár minút a nebude vám z neho ťažko!

Kapustový šalát s majonézou

Potrebujeme

  • 300 g červenej kapusty
  • 300 g bielej kapusty
  • 150 g mrkvy
  • 2 lyžice majonézy a 2 lyžice kyslej smotany
  • 1 lyžicu octu
  • 1 kopcovitú lyžicu kryštálového cukru
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

Tento kapustový šalát sa najlepšie hodí k pečenému alebo vysmážanému mäsu, napríklad ku kuracím nugetkám. Je síce trochu pracnejší na strúhanie, výsledok však stojí za to. Kapustu a mrkvu nastrúhame, v mise premiešame a pridáme majonézu a kyslú smotanu. Dochutíme octom, cukrom, soľou a čiernym korením. Pred podávaním necháme aspoň 12 hodín odstáť v chladničke. Kto má rád kombináciu kapusta – kukurica, nemusí sa báť pridať ani jednu menšiu konzervu kukurice.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lavaš Zdravší Chlieb (@lavas_zdravychlieb)

Skvelý zemiakový šalát na studenú misu

Potrebujeme

  • 1,5 – 2 kg zemiakov uvarených v šupke
  • 5 sladkokyslých uhoriek
  • 4 vajcia uvarené natvrdo
  • 1 konzervovaný hrášok
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 400 ml tatárskej omáčky
  • 100 ml uhorkového nálevu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • cukor

Postup

Ak hľadáte šaláty na obloženú misu, tento recept sa môže stať jedným z favoritov. Má všetko, čo od správne vyladeného šalátu chcieť. Najskôr v šupke uvaríme zemiaky. Vychladnuté zemiaky očistíme a pretlačíme cez sitko na zemiaky. K zemiakom do misy pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, uhorky a sterilizovaný (scedený) hrášok. Pridáme tiež tatársku omáčku, uhorkový nálev a dochutíme soľou, korením a podľa chuti aj cukrom. Natvrdo uvarené vajcia pretlačíme cez sitko a na záver zľahka vmiešame do šalátu. Pred podávaním necháme niekoľko hodín odstáť v chlade.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame