Už viete, aké pohostenie pripravíte na Silvestra? Stávkou na istou sú obložené misy a šaláty. Každý si môže zobrať toľko, koľko vládze a na čo má chuť. Štyri recepty na vynikajúce šaláty – cestovinový, kapustový, zelerový aj zemiakový – nájdete v nasledujúcej výberovke.
Rýchly cestovinový šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme
- 400 g cestovín
- 3 ks kuracích pŕs
- 1 plechovku konzervovanej kukurice
- červenú kapiu
- 3 lyžice oleja
- 1 lyžicu provensálskeho korenia
- soľ
- mleté čierne korenie
- na dip: 250 g kyslej smotany, 2 lyžice majonézy, 1 – 2 strúčiky cesnaku, sladkú chilli omáčku, soľ
Postup
Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky alebo tenšie rezance a preložíme do misky. Pridáme olej, provensálske korenie, soľ a mleté čierne korenie. Premiešame a necháme 2 hodiny v chlade. Následne ho orestujeme na panvici a po tepelnej úprave pridáme scedenú konzervovanú kukuricu. Uvarené cestoviny (napríklad farfalle – mašličky) zmiešame s obsahom panvice a dáme vychladnúť. Dip pripravíme z uvedených ingrediencií. Vmiešame ho k vychladnutému základu z cestovín, kukurice a kuracieho mäsa. V mise šalát ozdobíme nadrobno nakrájanou červenou kapiou.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Pestrý zelerový šalát
Potrebujeme
- 1 koreňový zeler
- 1 mrkvu
- 2 jablká
- 3 vajcia uvarené natvrdo
- kúsok póru (cca 6 – 8 cm, podľa chuti)
- 3 lyžice tatárskej omáčky
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- soľ
- čierne korenie
- štipka cukru
Postup
Zeler precízne očistíme a nakrájame na rovnomerné, menšie kocky. Očistenú mrkvu nastrúhame najemno, jablká nakrájame na malé kúsky a pór na tenké kolieska. Zeler, jablká, mrkvu a pór zmiešame spolu s tatárskou omáčkou a bielym jogurtom. Ochutíme soľou, korením a podľa chuti aj štipkou cukru. Na záver pridáme vajcia pretlačené cez sitko. Zelerový šalát výborne zastúpi aj tradičný zemiakový. Ak sa do neho pridá 100 g šunky nakrájanej na kocky a 100 g nastrúhaného tvrdého syra, bude ešte sýtejší.
Kapustový šalát s majonézou
Potrebujeme
- 300 g červenej kapusty
- 300 g bielej kapusty
- 150 g mrkvy
- 2 lyžice majonézy a 2 lyžice kyslej smotany
- 1 lyžicu octu
- 1 kopcovitú lyžicu kryštálového cukru
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
Tento kapustový šalát sa najlepšie hodí k pečenému alebo vysmážanému mäsu, napríklad ku kuracím nugetkám. Je síce trochu pracnejší na strúhanie, výsledok však stojí za to. Kapustu a mrkvu nastrúhame, v mise premiešame a pridáme majonézu a kyslú smotanu. Dochutíme octom, cukrom, soľou a čiernym korením. Pred podávaním necháme aspoň 12 hodín odstáť v chladničke. Kto má rád kombináciu kapusta – kukurica, nemusí sa báť pridať ani jednu menšiu konzervu kukurice.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Skvelý zemiakový šalát na studenú misu
Potrebujeme
- 1,5 – 2 kg zemiakov uvarených v šupke
- 5 sladkokyslých uhoriek
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 1 konzervovaný hrášok
- 1 väčšiu cibuľu
- 400 ml tatárskej omáčky
- 100 ml uhorkového nálevu
- soľ
- mleté čierne korenie
- cukor
Postup
Ak hľadáte šaláty na obloženú misu, tento recept sa môže stať jedným z favoritov. Má všetko, čo od správne vyladeného šalátu chcieť. Najskôr v šupke uvaríme zemiaky. Vychladnuté zemiaky očistíme a pretlačíme cez sitko na zemiaky. K zemiakom do misy pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, uhorky a sterilizovaný (scedený) hrášok. Pridáme tiež tatársku omáčku, uhorkový nálev a dochutíme soľou, korením a podľa chuti aj cukrom. Natvrdo uvarené vajcia pretlačíme cez sitko a na záver zľahka vmiešame do šalátu. Pred podávaním necháme niekoľko hodín odstáť v chlade.
Zdieľať na