Chutné recepty s mletým mäsom: Vyskúšajte pečené fašírky aj ostré mäsové guľky

Mäsové guľky

gettyimages

Mleté mäso je v kuchyni mimoriadne obľúbené. Ľahko sa s ním pracuje, ešte ľahšie sa ochucuje a je súčasťou mimoriadne populárnych jedál. My sme vybrali dnes tri z nich, no skúsili sme ich pripraviť nie úplne tradične. Napríklad klasické fašírky miesto smaženia môžete upiecť, mäsové guľky zase pripraviť pekne na ostro a pri obľúbencoch z mletého mäsa nesmieme zabudnúť na bolonské ragú na špagetách.

Pečené fašírky

Potrebujeme:

  • 600 g mletého mäsa
  • 50 g slaniny
  • 2 žemle
  • mlieko
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie
  • mletú papriku
  • majorán
  • 1 PL hladkej múky

Postup: Žemle nakrájame na malé kocky a namočíme v mlieku. Cibuľku pokrájame na malé kocky a opražíme ju na panvici spolu s kúskami slaniny. Odložíme a necháme minútku odstáť, medzičasom si do mixu bravčového a hovädzieho mletého mäsa pridáme soľ, čierne korenie a prúžky cesnaku. Cibuľu so slaninou dodáme tiež, dohodíme mliekom napité žemle, dve vajcia, mletú sladkú papriku, majorán a trochu múky, aby bola hmota hustejšia. Ak je príliš riedka, zahustíme ju trochou strújanky. Z hmoty tvarujeme fašírky, ktoré pečieme v rúre na vymastenom plechu približne 30 minút pri teplote 200 stupňov. Na začiatku na plech prilejeme aj trochu vody. Podávame so zemiakovou kašou.


Mohlo by vás zaujímať: Recepty z mletého mäsa sú chutné a rýchle: Vyskúšate ich aj vy?


Ragú po bolonsky

Potrebujeme:

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 mrkvu
  • petržlenovú vňať
  • 2 konzervy lúpaných paradajok
  • olivový olej
  • 1 dl červeného vína
  • soľ a čierne korenie
  • parmezán

Postup: Zeleninu nakrájame na drobné kocky a opražíme na oleji. Následne pridáme mleté mäso, ktoré posolíme a okoreníme. Dusíme pod pokrievkou a po niekoľkých minútach dodáme deci červeného vína. Pokračujeme bez pokrievky, nech sa odparí alkohol. Po chvíli pridáme paradajky z konzervy a zmiernime plameň. Takto omáčku varíme trpezlivo, ideálne dve až tri hodiny. Ragú podávame na špagetách a posypané nastrúhaným parmezánom.


Mohlo by vás zaujímať: Extáza pre chuťové bunky: Rýchly recept na domáci burger a americký hotdog


Mäsové guľky na ostro

Potrebujeme:

  • 500 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500 g paradajkového pyré
  • hrsť ovsených vločiek
  • petržlenovú vňať
  • sušené čili
  • mletú červenú papriku
  • olivový olej
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ a čierne korenie

Postup: Cibuľu posekáme najemno, pridáme k nej 2 pretlačené strúčiky cesnaku a ovsené vločky. Pridáme mleté mäso, ktoré ochutíme soľou, čiernym korením, petržlenovou vňaťou a štipkou sušeného čili. Vytvarujeme guľky, ktoré opražíme sprudka na panvici zo všetkých strán. Guľky uložíme na vymastený plech a zalejeme paradajkovým pyré, ktoré sme predtým ochutili mletou paprikou, troškou čili, pretlačeným cesnakom, čiernym korením a soľou. Ak je pyré príliš husté, môžeme ho rozriediť troškou vody alebo vína. Pečieme asi 40 minút na 180 stupňov, sem-tam môžeme guľky otočiť. Podávame s čerstvým pečivom alebo zemiakovou kašou.


Aké chutné jedlá si z mletého mäsa pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Milan
Odporúčame