Vianoce sa nezadržateľne blížia a zhon okolo tohto najviac sláveného sviatku v roku sa stupňuje. Okrem zháňania darčekov treba začať myslieť už aj na pečenie. Aby ste sa vyhli nočným „smenám“, mali by ste začať piecť v predstihu, pokojne začnite už teraz. Tu je niekoľko inšpirácií.
Špaldové koláčiky
Potrebujeme:
- 300 g špaldovej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- lekvár na lepenie
Postup: Špaldovú múku preosejeme. Všetky suroviny spojíme a dáme asi na 1 hod. odležať do chladu. Následne cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Vykrojené uložíme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť pri teplote 170 – 180 °C asi na 5 – 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť a spájame marmeládou obľúbenej chuti. Môžeme ešte obaliť v cukre.
Mohlo by vás zaujať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho
Škoricové rožteky
Potrebujeme:
- 150 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 50 g mandlí
- 2 lyžice cukru
- 1 žĺtok
- 1 lyžička škorice
- kôru z 1 citróna
Postup: Z múky, masla, žĺtku, škorice, mandlí, cukru a citrónovej kôry vypracujeme cesto. To dáme na hodinu odpočinúť do chladu. Následne z neho tvarujeme rožteky, alebo ním plníme formu na pečenie vanilkových rožkov. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 10 – 15 minút. Rožteky posypeme cukrom.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Dvojčokoládové muffiny: Vydržia šťavnaté a výborné aj niekoľko dní
Likérky
Potrebujeme:
- 450 g hladkej múky
- 300 g tuku na pečenie
- 150 g čokolády
- 150 g mletých orechov
- 100 g práškového cukru
- 6 lyžíc čokoládového likéru
- 3 žĺtka
Plnka:
- 300 g čokolády
- 100 g masla
- 3 lyžice medu
- 3 lyžice čokoládového likéru
Postup: K mierne vychladnutej roztopenej čokoláde pridáme múku, žĺtky, likér, cukor, heru, aj orechy a vypracujeme cesto. To necháme asi 1 hod. odpočívať na chladnom mieste. Cesto následne rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme z neho hviezdičky, alebo iné ľubovoľné tvary. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 5 – 10 minút. Medzi tým, pridáme do druhej várky takmer vychladnutej roztopenej čokolády maslo, likér, aj med a poriadne vyšľaháme až do peny. Touto zmesou následne spájame upečené hviezdičky. Dozdobíme buď roztopenou čokoládou, alebo inou polevou podľa fantázie a chuti.
Aké vianočné koláčiky pečiete u vás doma? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na