Nebezpečná salmonelóza: Čo o nej treba vedieť a ako sa jej dokážete oblúkom vyhnúť?

stres trávenie muž sedí s bolesťou brucha na gauči

Čo treba vedieť o salmonele? (Zdroj: GettyImages)

Salmonelóza, infekcia spôsobená baktériou Salmonella, je jednou z najčastejšie hlásených chorôb prenášaných potravinami. Odhaduje sa, že len v krajine, akou sú Spojené štáty americké, sa ročne vyskytne 1,35 milióna prípadov salmonely, z čoho približne 420 ľudí každý rok zomrie na salmonelu. Salmonellu objavil americký veterinár Daniel Elmer Salmon.

Nachádza sa takmer všade

Salmonella žije v črevnom trakte rôznych zvierat, no aj vtákov a ľudí. Ľudia sa zvyčajne nakazia konzumáciou potravín kontaminovaných zvieracími výkalmi. Potraviny kontaminované salmonelou sú často živočíšneho pôvodu – ide najmä o hovädzie mäso, hydinu, mlieko alebo vajcia. Pozor! Kontaminovať sa ňou môže akékoľvek jedlo.

Málokedy ovplyvňuje chuť, vôňu alebo vzhľad jedla. Salmonella zahŕňa viac ako 2 500 typov baktérií. Salmonella Typhimurium a Salmonella Enteritidis sú najbežnejšie a predstavujú polovicu všetkých infekcií u ľudí. Salmonella typhimurium sa najčastejšie vyskytuje v potravinách živočíšneho pôvodu. Salmonella enteritidis sa spája najmä s hydinou a vajíčkami.

Najnovšie sa objavil špecifický typ, takzvaná Salmonella typhimurium DT104, ktorá je odolná voči mnohým antibiotikám. Salmonella Typhimurium DT104 sa nachádza vo veľkom množstve potravín.

Tieto príznaky neprehliadnite

Medzi typické príznaky patrí hnačka, horúčka a žalúdočné kŕče. Symptómy zvyčajne začínajú šesť hodín až štyri dni po infekcii.
Infekcia zvyčajne ustúpi sama do troch až siedmich dní a mierne prípady často nevyžadujú odbornú liečbu. Antibiotiká sa používajú iba na liečbu závažných prípadov.

Salmonelové infekcie môžu byť život ohrozujúce najmä pre malé deti, tehotné ženy a ich plody, starších ľudí a ľudí s oslabeným imunitným systémom. Infekcia Salmonella sa môže šíriť z čriev do krvného obehu a spôsobiť smrť, ak sa nelieči včas. U malého počtu osôb infikovaných salmonelou sa rozvinie reaktívna artritída, ktorá spôsobuje bolestivé močenie, bolesti kĺbov a podráždenie očí.

Ako sa jej možno vyhnúť?

Tento stav môže trvať mesiace alebo roky a môže viesť k chronickej artritíde. Zabráňte tomu, aby salmonela krížovo kontaminovala potraviny. Neuvarené mäso uchovávajte oddelene od ostatných potravín. Ľudia infikovaní salmonelou by nemali pripravovať jedlo pre iných. Správne skladovanie a manipulácia s potravinami pomáha predchádzať množeniu salmonely.

Dôkladné varenie zas ničí baktérie. Nemalo by sa konzumovať surové alebo nedostatočne tepelne spracované mäso alebo vajcia a surové či nepasterizované mliečne výrobky. Produkt by sa mal dôkladne umyť. Aj po výmene plienok alebo použití toalety si umyte ruky mydlom a teplou vodou.

Po manipulácii s domácimi zvieratami si umyte ruky. U plazov je obzvlášť pravdepodobné, že prenášajú salmonelu, pretože táto baktéria môže vo vysokej miere kontaminovať ich kožu. Salmonella sa často vyskytuje aj v črevách kurčiat a mladých vtákov.


Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: cnn.com, plnielanu.sk
Odporúčame