Jednou z najlepších detských spomienok na vianočný čas je stromček ozdobený sladkými salónkami. Zdobenie drobnými sladkosťami síce už niekoľko rokov nepatrí medzi trendy, ale kedysi to bola tá najlepšia ozdoba, aká sa na stromčeku mohla nachádzať. To platilo aspoň pre detské rúčky, ktoré ich pohodlne dosiahli a obsah potajme vyjedali. Viete odkiaľ salónky pochádzajú? Môže sa zdať, že je to slovenská pochúťka, pravda je o kúsok vzdialenejšia.
Pochádzajú salónky naozaj z príbehu lásky?
Krajinou pôvodu salóniek je totiž Maďarsko, ktoré sa pri tvorbe inšpirovalo francúzskymi pralinkami. V zahraničí salónky takmer nenájdeme, tie pôvodné maďarské „szaloncukor“ boli fondánové. Viete, že na svete existuje niekoľko podobných sladkostí, ale žiadna z nich sa nepoužíva ako ozdoba na stromček?
Francúzsky fondán bol známy už v 14. storočí. Išlo o cukrovú pastu, teda zmes vody a cukru, ktorá bola prevarená, rozpustená, nepretržite sa miešala a potom bola ochladená až zhustla tak, že sa dala krájať a baliť. Ako a kedy sa fondán stal vianočnou cukrovinkou nie je presne známe, ale Francúzi majú peknú legendu o tom, ako vznikol zvyk baliť tieto kúsky do obalov.
Vraj, niekedy koncom 18. storočia žil v Lyone majster cukrár Papillot, ktorého komorník sa zaplietol do milostného vzťahu so ženou bývajúcou blízko majstra a komorník ju tak mohol často vídať. Mal celkom originálnu, no na tú dobu zvláštnu techniku dvorenia. Zvykol písať ľúbostné poznámky na malé papieriky a do nich vždy zabalil aj nejakú sladkosť. Majster Papillot si však všimol, že mu niekto kradne sladkosti a neskôr prichytil komorníka pri čine. Nápad sa mu nakoniec tak zapáčil, že začal jednotlivo zabalené sladkosti predávať, pričom vnútro papierového obalu vždy obsahovalo aj nejakú múdrosť alebo vtip.
Iné teórie vzniku a rozšírenia salóniek
Fondán sa do Maďarska dostal pravdepodobne cez Nemecko začiatkom 19. storočia, kedy sa vo viacerých článkoch uvádzalo meno francúzskeho cukrára Pierre André-Manion, ktorý svoje know-how priniesol práve Nemcom. Táto teória sa však nedá jednoznačne potvrdiť.
Podobné sladkosti ako fondán totiž varili aj tureckí cukrári, a to mohlo mať vplyv na maďarské fondánové sladkosti, ktoré sa tiež nazývali mäkké cukríky. A keďže sa salónky vešali na vianočné stromčeky, ich rozšírenie muselo nastať až v 19. storočí, kedy sa začali ozdobovať stromčeky. Niektoré zdroje uvádzajú, že to bolo v roku 1825, kedy jedna z tiet baróna Frigyesa Podmanického postavila prvý stromček. Iné tvrdia, že to bola Teréz Brunszvik v roku 1828 a tretia teória hovorí o manželke cisára Jozefa Veľkého, Márii Dorotei. Tradičnými ozdobami boli papierové ornamenty, ovocie, orechy, alebo malé koláčiky, tak ako to bolo zvykom aj v Nemecku.
Dalo by sa povedať, že obal salóniek je francúzsky a nápad vešať ich na stromček je nemecký. Už sme spomínali originálny názov „szaloncukor“, ktorý napovedá, že názov je odvodený od slova salón, dnes by sme povedali obývačka. Kedysi to bola spoločenská miestnosť, kde šľachta vystavovala stromček a malé kúsky fondánu bývali v mise, aby sa mohli hostia občerstviť. Názov teda označuje miestnosť a cukrík alebo sladkosť, ale kedy sa tieto okolnosti spojili a malé cukrovinky začali vešať na stromček presne nevieme.
V roku 1870 napísal známy maďarský spisovateľ Mór Jókai, že jeho rodina mala na Vianoce zavesený „szalonzuckerl“, čo bolo nemecké slovo pre salónky. Koncom 19. storočia sa už salónky šírili masovo aj po bežných domácnostiach. Najskôr sa vyrábali ručne a bez čokoládovej polevy, neskôr nemecký podnikateľ Frigyes Stühmer v 1883 otvoril továreň na čokoládu poháňanú parou a o niekoľko rokov boli spustené aj prvé stroje na výrobu fondánu. Každý cukrár a výrobca mal svoj vlastný recept a zákazníci mali na výber z niekoľkých druhov.
Po druhej svetovej vojne bola už produkcia masová a od 70 – tych rokov 20. storočia boli hitom aj želé bonbóny, na trhu sa postupne udomácnili príchute ako kokos, mandľa, gaštany, karamel, čokoláda či marcipán. Pred príchodom salóniek Slováci improvizovali a do farebných, lesklých papierikov balili kocky cukru. Rokmi sa z nich stali legendárne cukrovinky, ktoré nesmeli chýbať na žiadnom vianočnom stromčeku.
Zdieľať na