Šípky sú skutočným darom jesene: Kedy ich zbierať a ako z nich využiť čo najviac vitamínov?

šípky

Šípky sú bohatý zdroj vitamínov (Zdroj: GettyImages)

Chrípkové obdobie nám klope na dvere. S blížiacou sa zimou prichádza aj kašeľ, kýchanie či upchatý nos. Všetky tieto symptómy ukazujú na jediné – oslabený imunitný systém. Ak ho chcete poriadne podporiť, doprajte mu poriadnu porciu vitamínov a minerálnych látok. S tým vám pomôžu šípky. Ide o plody ruže šípovej. Kríky s drobným červenými ovocím nájdete prakticky v každom lese, ale dajú sa nájsť aj v meste. Výborne chutia, no využiť ich môžete aj ako jesennú dekoráciu na terase ale aj v domácnosti.

Pomôžu pri rôznych ochoreniach

Šípky sú hodnotné pre množstvo vitamínov, minerálnych látok a flavonoidov. Pravidelnou konzumáciou extraktu zo šípok je možné znížiť hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a tiež udržať optimálnu hladinu glukózy. V šípkach sa nachádzajú vitamíny C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, minerálne látky ako fosfor, horčík, draslík, mangán, vápnik, sodík a železo. Pre svoj vysoký obsah vitamínu C sú v kombinácii s ostatnými vitamínmi a minerálmi pomocou pre imunitný systém pri nachladnutí a chrípke. Šípky majú tiež protizápalový účinok.

Sú účinné napríklad pri problémoch so zápalom a krvácaním ďasien. Pôsobením karotenoidov a flavonoidov, ktoré obsahujú, nám pomôžu tlmiť bolesti pri chronickej artritíde alebo bolesti spôsobené rôznymi poraneniami. Pre svoj močopudný účinok sú vhodné pri zápale močového mechúra.

Nazbierajte si ich s prvými mrazmi

Výborné sú aj regeneračné vlastnosti šípok vo forme oleja, ktorý stimuluje tvorbu kolagénu v pokožke, pomáha proti pigmentovým škvrnám a ošetruje suchú a svrbiacu kožu. Prítomnosť lykopénu dodáva šípkam červenú farbu a vedecké štúdie dokázali, že má protirakovinové účinky a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Zber šípok sa odporúča po prvých mrazoch, alebo keď začnú mäknúť. V tomto období sú už plné blahodarných látok a navyše sa budú jednoducho spracovávať. Zo šípok sa tradične vyrába čaj, existuje však aj množstvo ďalších možností. Pripraviť sa dá napríklad aj sirup, olej, masť, tinktúra, džem či omáčka.

Pri príprave džemu alebo omáčky zaberie najviac času čistenie šípok. Musíte si dať pozor, aby ste sa zbavili okvetia aj drobných chĺpkov. Výsledok však rozhodne stojí za to. Na chutný lekvár budete potrebovať len šípky, cukor, niekoľko citrónov, vanilkový struk alebo škoricu a vodu. Inšpirovať sa môžete našim receptom, ktorý nájdete TU.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk, TASR
Odporúčame