Určite aj vy poznáte pocit, keď si pustíte film a už po chvíli máte chuť niečo chrumkať. Aj preto sme sa rozhodli priniesť vám rýchly a jednoduchý recept, ktorý sa hodí nielen pri posedávaní, ale aj ako predjedlo napríklad pri grilovačke. Lahodná sladko-pikantná nátierka bude hotová raz-dva!
Na nátierku potrebujeme:
- trochu masla,
- 1/2 cibuľky
- 2 menšie mrkvy
- 1 veľká alebo 5 malých cherry rajčín
- 1 cuketa
- 3 ČL medu
- soľ, čierne mleté korenie, červená mletá paprika, čili
Príloha:
- 4 bataty
- olivový olej (nemusí byť)
Postup:
Bataty umyjeme a jemne pošúchame železnou hubkou, aby sme šupku zbavili nečistôt. Nakrájame ich na hranolky, dáme na papier na pečenie a jemne pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme na 180 stupňoch približne 20 minút.
Medzitým si na masle opražíme na drobno nakrájanú cibuľku. Keď je cibuľa opečená do zlatista, pridáme pokrájané rajčiny a mrkvu, ktorú sme si nastrúhali na tenké pásiky. Čím tenšie, tým lepšie, aspoň sa mrkva rýchlejšie urobí. Opekáme približne 5 minút.
Nezabudnite premiešať batatové hranolky v rúre. Následne pridáme na tenko nastrúhanú cuketu. Nebojte sa, ak sa vám to zdá byť veľa, vo výsledku to tak nebude pôsobiť.
Všetko spolu premiešame a okoreníme – soľ, čierne mleté korenie, červenú mletú papriku a čili. Po chvíli začne zelenina púšťať šťavu. Takto to za občasného miešania opekáme, kým sa nám z hrnca neodparí takmer všetka voda.
Ku koncu pridáme med, všetko dobre premiešame a odstavíme zo sporáka. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom, môžeme dozdobiť rukolou alebo taveným syrom a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Zdieľať na