V týchto horúčavách niektorým z vás ani nechutí jesť. Avšak jesť sa musí. No pri súčasných teplotách je predstava horúcej polievky či hlavného jedla skôr nevábna, ako lákavá. Poradíme vám preto, ako si aj v lete chutne zajesť. Možno vám zachutia osviežujúce studené slané koláče.
Brokolicový koláč
Potrebujeme:
- 125 g tvarohu
- 250 g hladkej múky
- 250 g brokolice
- 250 g paradajok
- 250 ml smotany na varenie
- 100 g šampiňónov
- 100 g strúhaného syra
- 3 vajcia
- 5 lyžíc oleja
- ½ prášku do pečiva
- soľ
- korenie
Postup: Pripravíme si cesto. Zmiešame tvaroh s múkou, práškom do pečiva, olejom, soľou a 1 vajcom. Dáme na 30 minút do chladničky. Následne cestom vyložíme okrúhlu tortovú formu. Umytú a na ružičky rozobratú brokolicu asi 5 minút povaríme vo vode, paradajky zbavíme kože a nakrájame, šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. V smotane rozšľaháme zvyšné 2 vajcia a pridáme do nej syr. V miske zmiešame zeleninu a smotanovú zmes, rovnomerne vylejeme na cesto a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 35 – 40 minút.Podávame teplé, aj za studena.
Mohlo by vás zaujať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov
Zemiakový s tuniakom
Potrebujeme:
- 450 g zemiakov
- 20 g masla
- 50 g nastrúhaného syra
- 150 g tuniaka z konzervy
- 150 ml mlieka
- 50 g kukurice
- 6 lyžíc hladkej múky
- 1 lyžicu oleja
- 1 cibuľu
- 3 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 papriku
- kôpor
- soľ
- korenie
Postup: Uvarené zemiaky pretlačíme, pridáme ku nim maslo a múku a vytvoríme z nich cesto. To natlačíme do okrúhlej formy na pečenie a dáme piecť do rúry pri teplote 200°C na 20 minút. Medzi tým si opražíme nakrájanú cibuľu s cesnakom, pridáme ku nim papriku nakrájanú na kúsky, 5 minút popražíme a nanesieme na hotové cesto. Ďalej pridáme na cesto aj tuniaka, kukuricu a zmes mlieka, v ktorom sme rozmiešali vajcia, nasekaný kôpor a koreniny. Posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť do rúry na 20 minút pri teplote 180°C.Podávame teplé, aj za studena.
Mohlo by vás zaujať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho
Cuketový koláč
Potrebujeme:
- 700 g cukiet
- 50 g hladkej múky
- 50 g mrkvy
- 200 ml smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- 100 g nastrúhaného tvrdého syra
- ¼ prášku do pečiva
- soľ
- korenie
Postup: Umyté a ošúpané cukety a mrkvu nastrúhame. V smotane rozšľaháme vajcia s múkou a práškom do pečiva. Pridáme do nej nastrúhanú zeleninu, syr, prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Okrúhlu zapekaciu nádobu vysypeme strúhankou a vylejeme do nej zmes. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 45 minút. Podávame teplé, aj za studena.
Ochutnali ste už niektorý zo spomínaných koláčov? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na