Slivky by na jesennom stole chýbať nemali: Aké výhody prináša ich pravidelná konzumácia?

čerstvo naoberané slivky

Slivky regulujú chuť do jedla a vďaka vláknine rýchlejšie prinášajú pocit plnosti (Zdroj: Unsplash/Kamala Bright)

Jeseň prináša množstvo chutného sezónneho ovocia. Medzi tradičné a mimoriadne obľúbené jesenné ovocie v našich záhradách patria napríklad aj slivky. Toto chutné a výživné ovocie je nielen symbolom jesenných zberov, ale je aj skvelým zdrojom mnohých živín dôležitých pre naše zdravie. Okrem iného obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú proti zápche. Poukázala na to Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Viete, prečo by slivky mali byť pravidelnou súčasťou vášho jedálnička?

Slivky by mali byť pravidelnou súčasťou jedálnička

Pri pravidelnej konzumácii prinášajú viaceré zdravotné benefity. „Slivky obsahujú pre zdravie dôležité vitamíny ako napríklad vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či fosfor. Obsahujú aj vlákninu, ktorá prispieva k udržaniu správnej činnosti čriev a pomáha pôsobiť preventívne proti zápche. Slivky navyše taktiež obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím slivky taktiež pomáhajú pri zápche,“ uviedla odborníčka.

Slivky tiež obsahujú rôzne fytochemikálie ako napríklad antokyány. „Antokyány sú pigmenty, ktoré sú koncentrované najmä v šupke sliviek a zabezpečujú jej tmavé sfarbenie. Antokyány majú antioxidačné vlastnosti,“ vysvetlila Šranková. Obsahujú i pigmenty, patriace ku karotenoidom, ako je napríklad betakarotén, ktorý slúži na výrobu vitamínu A.

Odborníčka ozrejmila, že zrelé čerstvé slivky by mali byť na dotyk mierne poddajné, nie tvrdé ani príliš mäkké. „Dobré je ich skladovať v chladničke. Tie, ktoré sú tvrdšie, možno nechať dozrieť v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote. Spotrebovať je ich potrebné v priebehu niekoľkých dní,“ upozornila.

Zdravotné benefity konzumácie sliviek

  1. Sú bohatým zdrojom vlákniny – nielen čerstvé, ale aj sušené sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri zápche.
  2. Obsahujú silné antioxidanty – akými sú aj ochranné polyfenoly, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu a znižujú riziko chronických ochorení, napríklad srdcových chorôb alebo rakoviny.
  3. Podporujú zdravie kostí – niektoré štúdie naznačujú, že sušené slivky môžu podporovať udržanie kostí v dobrej kondícii a najmä u starších žien znižovať aj riziko osteoporózy.
  4. Kontrolujú hladinu cukru v krvi – napriek tomu, že slivky prirodzene obsahujú cukry, glykemický index majú nízky.
  5. Podporujú zdravie srdca – tým, že pomáhajú znižovať hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a podporujú aj lepšie fungovanie krvného obehu.
  6. Sú skvelým zdrojom vitamínov a minerálov – ako napríklad horčík, draslík a fosfor. Z vitamínov sú to vitamín C a tiež vitamín A, ktorý je dôležitý pre udržanie zdravého zraku.
  7. Majú protizápalové vlastnosti – antioxidanty a fytochemikálie, ktoré slivky obsahujú pomáhajú znižovať zápal v organizme, čo je dôležitou súčasťou prevencie mnohých chronických ochorení.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Vybrať psí hotel nie je jednoduché: Viete, ako domáceho miláčika nezveriť podvodníkom?

V akej podobe si slivky najradšej vychutnávate?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, TASR
Odporúčame