Šťava z cvikle: Jej zdravotné benefity vás úplne ohromia!

cviklová šťava

Šťava z červenej repy vám prinesie mnoho zdravotných výhod vďaka svojej jedinečnej kombinácii vitamínov, minerálov a antioxidantov (Zdroj: Freepik/olik84)

Čoraz viac ľudí obľubuje cviklu, najmä odkedy vedci objavili súvislosť medzi pitím cviklovej šťavy a zníženým krvným tlakom, zníženým zápalom a lepším športovým výkonom. Šťava z červenej repy môže ponúknuť celý rad zdravotných výhod, o ktorých si povieme v tomto článku.

Bohatá na výživné látky

Cvikla má vynikajúci nutričný profil, ktorý obsahuje množstvo základných vitamínov, minerálov a antioxidantov. Obsahuje tiež jedinečné bioaktívne zlúčeniny nazývané betalaíny, ktoré môžu prospieť zdraviu človeka. Ľudia môžu získať tieto výhody konzumáciou celej červenej repy alebo jej šťavy.

100-mililitrová (ml) porcia organickej šťavy z červenej repy, čo zodpovedá malému poháru, obsahuje 29 kalórií, žiadny tuk a nasledujúce živiny:

  • 0,42 g bielkovín
  • 7,50 g sacharidov
  • 5,42 g cukru
  • 0,40 g vlákniny

Cvikla je bohatým zdrojom základných vitamínov a minerálov, vrátane:

  • folátu, ktorý je dôležitý pre DNA a zdravie buniek,
  • vitamínu B-6, ktorý podporuje metabolizmus a tvorbu červených krviniek,
  • vápnika, nevyhnutného minerálu pre rast a silu kostí,
  • železa, ktoré umožňuje červeným krvinkám prenášať kyslík,
  • horčíka, minerálu, ktorý podporuje imunitu, zdravie srdca, svalov a nervov,
  • mangánu, ktorý prispieva k regulácii metabolizmu a hladiny cukru v krvi,
  • fosforu, základnej živiny pre zuby, kosti a opravu buniek,
  • medi, ktorá hrá úlohu pri tvorbe kolagénu, udržiavaní kostí a krvných ciev a tiež pri podpore imunitných funkcií
  • a zinku, ktorý podporuje hojenie rán, imunitný systém a normálny rast.

Cvikla obsahuje aj ďalšie prospešné zlúčeniny:

  • Fytochemikálie dodávajú rastlinám farbu a chuť. Stimulujú tiež imunitný systém, minimalizujú zápaly a znižujú oxidačný stres.
  • Betalaíny sú zodpovedné za sýto červenú farbu červenej repy. Tieto pigmenty majú sľubné antioxidačné, protizápalové a antitoxické vlastnosti.
  • Dusičnany označujú skupinu organických zlúčenín, ktoré zlepšujú prietok krvi a podporujú zdravie srdca.
  • Cviklová šťava obsahuje aj antioxidanty. Antioxidanty znižujú oxidačný stres, ktorý výskum spája s vývojom rakoviny, zápalových stavov a srdcových chorôb.

Zlepšenie krvného tlaku

Rastúci počet výskumov naznačuje, že červená repa môže pomôcť znížiť krvný tlak človeka. Vedci sa domnievajú, že je to spôsobené veľkým množstvom dusičnanov, ktoré cvikla obsahuje a ktoré telo premieňa na oxid dusnatý. Táto zlúčenina rozširuje cievy, čo zlepšuje prietok krvi. Výnimkou sú ľudia, ktorí užívajú lieky na zníženie krvného tlaku, tí nemusia zaznamenať rovnaké výhody.

Zníženie zápalu

Cviklová šťava obsahuje protizápalové zlúčeniny nazývané betalaíny, ktoré spomaľujú špecifické signálne dráhy zohrávajúce úlohu pri zápalových ochoreniach.

Prevencia anémie

Cvikla je bohatá na železo, základnú zložku červených krviniek. Bez železa nemôžu červené krvinky transportovať kyslík po tele. U ľudí s nízkou hladinou železa sa môže niekedy vyvinúť anémia. Pridaním zdrojov železa do vašej stravy môžete znížiť riziko výskytu tohto stavu.

Ochrana pečene

Cviklová šťava obsahuje antioxidanty, vitamín A, vitamín B-6 a železo. Tieto zlúčeniny pomáhajú chrániť pečeň pred zápalom a oxidačným stresom a zároveň zvyšujú jej schopnosť odstraňovať toxíny z tela.

Lepší športový výkon

Niektoré zlúčeniny v šťave z červenej repy, ako sú dusičnany a betalaíny, môžu zlepšiť športovú výkonnosť človeka zvýšením prietoku krvi a kyslíka do svalov.



Zdroj: plnielanu.sk, webmd.com
Odporúčame