Tajomstvo konzistencie krémovej POLIEVKY odhalené: Smotanu za jej lahodnosťou nehľadajte!

plná miska ukrýva tajomstvo krémovej konzistencie polievky

Zimné polievky majú bohatšiu chuť a hustejšiu konzistenciu (Zdroj: Pixabay/RitaE)

Zima je ideálnou sezónou na konzumáciu hrejivých polievok. Ak máte radi najmä hustejšie druhy, určite vás bude zaujímať, v čom spočíva tajomstvo konzistencie krémovej polievky. Väčšinou považujeme smotanu a maslo za dve suroviny, ktoré prispievajú k jej krémovitej štruktúre. Nemusí to tak byť vždy. Ak preferujete zdravšie varenie s menším množstvo kalórií, vyskúšajte náš tip.

Poznáme tajomstvo konzistencie krémovej polievky

Smotanová krémová polievka je často v rozpore so snahou stravovať sa zdravším spôsobom. Na jej ideálnu hustotu ale vôbec nemusíte použiť tukové suroviny. Rovnako vám poslúži plechovka, ktorú máte doma pravdepodobne bežne v zásobe. Tým tajomstvom je biela fazuľa v náleve. Ak ju rozmixujete na jemnú kašu, získate zahusťovadlo, ale aj delikátnu arómu.

Malé množstvo smotany v polievke vôbec nie je na škodu. Keď si pozriete množstvo potrebných surovín v receptoch, v mnohých je potrebných maximálne 100 až 200 ml smotany. A to im celkom stačí, aby mali luxusnú konzistenciu, ale aj delikátnu chuť. V podstate ide o to, že nie vždy chcete, aby polievka bola smotanová, ale určite chcete, aby bola extra krémová. Jedným z riešení je kukuričný alebo zemiakový škrob.

Na ideálnu hustotu polievku nemusíte použiť tukové suroviny. (Zdroj: Gettyimages.com)

Overený trik s bielou fazuľou

Obľúbite si ho aj vtedy, keď varíte vegánske jedlo, zásadou ktorého je nepoužívať živočíšne suroviny. V tom prípade stačí fazuľu vymixovať aj s menším množstvo nálevu z konzervy a pridať do polievky. Nechať povariť, aby sa rozvinula chuť a polievka sa stihla zahustiť. Čo sa týka chutí, najlepšie trik funguje s polievkami, v ktorých sa aj varí samotná fazuľa. Ideálne sa fazuľové pyré dá kombinovať aj s brokolicou alebo šampiňónmi. Napríklad použijete pol šálky fazuľovej kaše a zmiešate ju s ôsmymi šálkami polievky. Čím jemnejšia bude fazuľa, tým viac sa skryje v štruktúre polievky.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Hubová polievka slávneho kuchára – uvariť ju zvládne každý, vyskúšajte

Iné triky na zahustenie polievky bez smotany

Ak práve nemáte doma plechovku s bielou fazuľou, môžete vyskúšať aj iné triky. Napríklad dusený alebo pečený karfiol má neutrálnu chuť a bude sa hodiť najmä do polievky s rôznymi druhmi zeleniny, kde bude takmer nerozpoznateľný. Ďalším skvelým spôsobom je, odobrať časť polievky, rozmixovať ju a pridať späť do hrnca. Toto zahustenie funguje obzvlášť dobre, ak ide o polievku so zemiakmi alebo tekvicou, ale biela fazuľa v náleve funguje vždy a vždy sa hodí. Takže je dobré mať ju po ruke!


Máte radi krémové polievky?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Thespruceats.com
Odporúčame