TEST Známe značky olív pod lupou: Vieme, ktorý druh sa najviac oplatí kúpiť

Zelené olivy

Ktoré zelené olivy sa oplatia? (Zdroj: Plnielanu.sk/Bea)

Toto zelené, trocha netypické ovocie má svoje zaslúžené miesto v teplej kuchyni, pri príprave šalátov či sendvičov, ale nestratia sa ani za barom. Značná väčšina z produkcie sa využíva na výrobu olivového oleja. Vďaka blahodarným účinkom je jedným z najpoužívanejších. No aj konzumácia plodov má svoje pozitíva. Olivy sú bohaté na antioxidanty (najmä vitamín E), majú protizápalové účinky a prispievajú k zníženiu cholesterolu a krvného tlaku. Nízky obsah sacharidov z nich robia aj ideálny snack.

Čo nás zaujímalo?

My sme sa rozhodli otestovať päť značiek. Všímali sme si gramáž, cenu, krajinu pôvodu, vôňu, farbu a, samozrejme, chuť. Zloženie nálevu bolo všade rovnaké, prípadne veľmi podobné. Túto kategóriu sme teda vynechali.  Všetky produkty mali spoločný menovateľ. Išlo o vykôstkované zelené olivy bez náplne. V čom boli rozdielne sa môžete dozvedieť v nasledujúcich výsledkoch (uvádzame v abecednom poradí).

Figaro Zelené olivy bez kôstky

  • hmotnosť 142 g
  • hmotnosť pevného obalu 70 g
  • soľ 3,5 g
  • cena 1,09 €
  • krajina pôvodu Španielsko

Z pomedzi všetkých nálevov, ktoré sme ovoňali, mal tento najsilnejšiu, trocha kyslastú vôňu. Plody sú menšie, chuťovo výrazné. Malé balenie je praktické, pretože ho pri príprave jedál pravdepodobne miniete celé a neostane zabudnuté v chladničke. V pomere cena a hmotnosť olív vychádzal tento výrobok najdrahšie.

Zelené olivy
Figaro Zelené olivy bez kôstky (Zdroj: Plnielanu.sk/Bea)

Fragata Zelené olivy Gordal bez kôstky

  • hmotnosť 340 g
  • hmotnosť pevného obalu 163 g
  • soľ 4 g
  • cena 2,39
  • krajina pôvodu Španielsko

Tieto jediné olivy mali označený aj druh. Olej sa z nich lisuje ťažšie ako z iných typov, väčšinou sa preto pestujú na konzumáciu. Olivy typu Gordal sú typické pre svoju veľkosť a šťavnatosť. Tak sme ich vnímali aj my. Vieme si ich veľmi dobre predstaviť pojedať k syru alebo len tak samotné aj inokedy.

Zelené olivy
Fragata Zelené olivy Gordal bez kôstky (Zdroj: Plnielanu.sk/Bea)

Freshona Zelené olivy bez kôstky

  • objem 370 ml
  • hmotnosť 350 g
  • hmotnosť pevného obalu 170 g
  • soľ 3 gramy
  • cena 0,99
  • krajina pôvodu Grécko

Výrobky od tohto modro žltého reťazca okrem iného lákajú aj svojou cenou. Nebolo tomu inak ani pri olivách. Spomedzi všetkých sa oplatili najviac v pomere množstva a ceny. Chuťou neurazia a pokojne ich môžete použiť na pizzu či do šalátov.

Zelené olivy
Freshona Zelené olivy bez kôstky (Zdroj: Plnielanu.sk/Bea)

Gianna Olivy bez pecky

  • hmotnosť 140 g
  • hmotnosť pevného obalu 60 g
  • soľ 3,8 g
  • cena 0,79
  • krajina pôvodu Španielsko, Portugalsko

Na obale nám chýbala informácia, kde sa olivy spracúvajú, keďže ide o zmes španielskych a portugalských plodov. To v nás vyvolalo pár otáznikov. Na chuti olív sa to však neodrazilo. Tak akurát slané, tak akurát kyslé.

Zelené olivy
Gianna Olivy bez pecky (Zdroj: Plnielanu.sk/Bea)

Olymp Zelené olivy vykôstkované v slanom náleve

  • objem 370 ml
  • hmotnosť 300 g
  • hmotnosť pevného obalu 150 g
  • soľ 3 gramy
  • cena 1,99
  • krajina pôvodu Grécko

Väčšie plody od tohto výrobcu nás nesklamali. Olivy boli šťavnaté a príjemné na konzumáciu. V náleve aj v chuti sme zacítili slabý mliečny podtón. Niekomu to môže prekážať, ale bola to zaujímavá zmena. Tieto olivy by si nespravili hanbu ani ako snack, ani keby sa ocitli plávať v martini.

Zelené olivy
Olymp Zelené olivy vykôstkované v slanom náleve (Zdroj: Plnielanu.sk/Bea)

Výrazná a typická chuť olív neosloví možno každého. No ak im dáte šancu, môžete byť milo prekvapení. Vyskúšajte olivovú nátierku alebo zaexperimentujte a pripravte si ľadovo vychladené martini. Postup na oboje vám ponúkame nižšie.


Mohlo by vás zaujať: Milované aj nenávidené: Olivy sú nesmierne zdravé a pomôžu aj pri chudnutí


Recept na olivovú tapenádu:

Budete potrebovať:

  • 6 PL vykôstkovaných zelených olív
  • 1 ¼ PL extra panenského olivového oleja
  • ½ PL citrónovej šťavy
  • ½ PL kapár
  • 1 PL petržlenovej vňate

Postup:

Všetky suroviny nadrobno posekáme, prípadne rozmixujeme do hladka. Podávame na hrianke alebo s krekrami. Pre obmenu môžete pridať roztlačený cesnak či sušené paradajky. Niekto pridáva aj nátierkové maslo alebo ančovičky. Na tomto recepte je skvelé, že má mnoho variácií a môžete si ho pripraviť tak, na čo máte chuť alebo čo sa práve nachádza v chladničke.

Zelené olivy
(Zdroj: Plnielanu.sk/Bea)

Recept na nápoj „Martini s olivami“:

  • 75 ml ginu alebo vodky
  • 15 ml suchého vermútu
  • 15 ml olivového nálevu (nemusí byť)
  • 2 – 4 olivy na dozdobenie

Postup: Pridajte gin alebo vodku, vermút a olivový nálev do miešacieho pohára naplneného ľadom. Miešajte, kým nie je dobre vychladený. Ďalej stačí už len scediť do vychladeného koktailového pohára a dozdobiť olivami napichnutými na špáradle. Tento nápoj skvelo osvieži počas horúcich večerov či dodá šmrnc letnej párty.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close