Zostali vám v chladničke zvyšky syra? Máme pre vás nápady na rýchle recepty, do ktorých ich môžete použiť!

rôzne syry

Použite zvyšky syrov do týchto rýchlych receptov (Zdroj: Pixabay/JillWellington)

Určite sa vám už stalo, že vám po príprave nejakého receptu alebo po pohostení návštevy zostali zvyšky syra. Ak hľadáte rýchle recepty, do ktorých by ste ich mohli použiť, prečítajte si naše tipy. V našom článku nájdete nápady na spotrebovanie obľúbených druhov syra aj univerzálny recept na cestoviny, do ktorého môžete použiť ich kombináciu.

Niva

  • Použite ju do akéhokoľvek jedla s karfiolom, od zapekaného karfiolu po krémovú polievku.
  • Urobte si šalát z natrhanej čakanky, kúskov hrušky a nivy.
  • Pochutiť si môžete aj na toaste s nivou a kúskom hrušky, ku ktorému sa hodí pohár dobrého vína.

Camembert, Brie a Encián

  • Kúsky syra skombinujte so šalátovými listami a orechmi a budete mať netradičný šalát.
  • Plesňové syry sú skvelé aj na sladko. Posypte nimi prekrojené figy alebo hociktorý druh kôstkového ovocia, napríklad slivky, a krátko všetko opečte pod grilom. Na záver môžete na pochúťku pridať med.
  • Pridajte camembert do omelety – výsledná chuť vás očarí.
omeleta so syrom
Pridajte plesňový syr do omelety (Zdroj: Unsplash/Eaters Collective)

Feta

  • Zvyšok fety primiešajte do zmesi na fašírky alebo mäsové guľky.
  • Pomocou vidličky zmiešajte kúsok fety s nadrobno nakrájanými olivami, trochou olivového oleja a získate skvelú nátierku na chleba. Môžete si naň pridať aj kúsky rajčín a papriky.
  • Približne 10 minút pred dopečením posypte zemiaky fetou, ktorú zmiešate s mletým korením.
  • Rozmrvte fetu na grilovanú cukinu, pridajte lístky mäty alebo petržlenovú vňať a pokropte trochou citrónovej šťavy.
  • Feta sa hodí do väčšiny šalátov, vrátane šošovicových alebo cícerových.

Cottage cheese

  • Pridajte do syra trochu mlieka, aby dosiahol tekutejšiu konzistenciu. Takto ho môžete použiť namiesto mlieka do pečenia alebo do palaciniek.
  • Zmiešajte cottage cheese s mozzarellou a posypte ním pred pečením vrch pizze alebo zmes pridajte do lasagní.
  • Ochuťte syrom cottage pečené zemiaky.
  • Spravte si jednohubky. Na krekry alebo ryžové chlebíky natrite cottage cheese a ozdobte uhorkou.
  • Použite ho ako základ dipu. Vymixujte cottage cheese s bylinkami, uhorkou alebo avokádom, soľou, korením a trochou citrónovej šťavy.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Domáci kakaový závin: Chutí úplne dokonalo a pripravíte si ho aj bez kysnutia!
cottage cheese dip
Cottage cheese môžete použiť na dip (Zdroj: Unsplash/Megumi Nachev)

Ricotta

  • Pridajte ricottu do koláčov, muffinov či iného pečiva. Zopár lyžíc v ceste obohatí jeho štruktúru.
  • Zmiešajte ricottu do zmesi na fašírky alebo mäsové guľky a zostanú príjemne vláčne.
  • Urobte si šalát z dusenej špargle, ricotty, trochy olivového oleja, soli a korenia.
  • Primiešajte k ricotte olivy, obľúbené bylinky, soľ a prelisovaný strúčik cesnaku. Zmes dajte do malých ramekinov alebo iných nádobiek vhodných na pečenie a pečte na 200 °C dozlatista. Takto vám ricotta vydrží aj niekoľko dní a môžete si ju dať s chlebom, toastami, na domácu pizzu či do šalátu.
  • Zrieďte syr trochou vody, primiešajte štipku cukru a použite namiesto kyslej smotany alebo šľahačky na ovocie či palacinky.
lievance s malinami
Podávajte ricottu namiesto šľahačky alebo kyslej smotany (Zdroj: Unsplash/Didi Miam)

Parmezán

  • Pridajte parmezán do rajčinových polievok, dusených jedál alebo ragú a dodáte im tak extra príchuť.
  • Nastrúhaný parmezán sa skvelo hodí do strúhanky, v ktorej budete obaľovať mäso alebo zeleninu.
  • Zo zvyšku syra sa dá prichystať aj opečený chlieb k polievke. Plátok chleba alebo iného pečiva potrite strúčikom cesnaku, posypte ho strúhaným parmezánom, pokvapkajte olivovým olejom a opečte v rúre pod grilom.
  • Malé hoblinky syra pridajte do šalátov, na pečenú zeleninu alebo nimi ozdobte krémovú polievku.

Mozzarella

  • Nastrúhajte ju a pridajte do slaného kysnutého pečiva.
  • Vyskúšajte tortillové čipsy. Postrúhajte mozzarellu na tortillu, ochuťte ju štipkou soli, chilli papričky a sušeného oregana. Zakryte ju druhovu tortillou. Umiestnite ju na suchú panvicu a na miernom ohni opekajte z každej strany asi minútu a pol, pokým nebude chrumkavá a syr sa nerozpustí. Nakrájajte na trojuholníky a podávajte.
  • Mozzarella sa rovnako ako ostatné syry hodí na pečenú zeleninu. Pred dopečením ňou môžete napríklad posypať baklažán, paradajky či cukinu.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Spríjemnite si jeseň hrejivým nápojom: Ochutnajte varený jablkový cider
cukina s mozzarellou
Zapekaná cukina s mozzarellou chutí výborne (Zdroj: Pixabay/Einladung_zum_Essen)

Recept na cestoviny zo zvyškov syra

Budete potrebovať asi 120 gramov syrových zvyškov a približne za hrsť na posypanie cestovín. Môžete skombinovať rôzne druhy.

Rúru vyhrejte na 180 °C. Uvarte 250 g ľubovoľného druhu cestovín.

V menšom hrnci zohrejte 500 ml mlieka pokým nezačne vrieť. V ďalšom hrnci rozpustite 60 g masla a pridajte 2 PL hladkej múky. Miešajte kým sa zápražka trochu nepovarí. Za stáleho miešania prilievajte postupne teplé mlieko. Do omáčky pridajte syry, soľ a korenie a metličkou miešajte kým sa všetko nerozpustí.

Cestoviny dajte do misky. Môžete pridať aj varený hrášok, karfiol, brokolicu alebo kúsky slaniny. Na cestoviny vylejte syrovú omáčku a dobre premiešajte. Vlejte zmes do pekáča, na vrch nastrúhajte syr a pečte asi 15–20 minút.

Zdroj: plnielanu.sk, theguardian.com
Odporúčame