Ako zabrániť zhnednutiu avokáda? Poznáme 10-sekundový trik, s ktorým vydrží zelené a bez fľakov celé hodiny

ako zabrániť zhnednutiu avokáda -rozkrojené avokádo s kôstkou

Trik, ktorý zabráni zhnednutiu avokáda je naozaj účinný (Zdroj: Pixabay/stux)

Využitie avokáda v kuchyni je takmer nekonečné, ako však zabrániť jeho zhnednutiu? Je jedným z najpopulárnejších ovocí a mnohí odborníci na výživu si ho nevedia vynachváliť. Nemalo by chýbať v žiadnom jedálničku, pretože je plné vitamínov, zdravých tukov i vlákniny. Je to nutrične vyvážená surovina, ktorá sa dá pripraviť na sladko, aj na slano. Dokonca, má viac draslíka ako banány.

Konzumácia avokáda sa často spája s dvomi problémami. Prvý problém sa týka jeho zrelosti. Najprv sa nám zdá, že nie je dostatočne dozreté a mäkké, a zrazu sa nám zdá, že už je príliš mäkké a prezreté. No a ten druhý problém sa týka rýchleho zhnednutia. Rozkrojená polovica avokáda, ktorú si chceme odložiť na neskoršie použitie, dokáže zhnednúť do niekoľkých minút. Poznáme tip, s ktorým avokádo nezhnedne.

avokádo na hrianke s uvarenými vajíčkami
Maslová konzistencia avokáda vynikne na hriankach alebo toastoch (Zdroj: Unsplash/Elena Leya)

Ako zabrániť zhnednutiu avokáda jednoduchým trikom

Pod šupkou avokáda sa skrýva enzým polyfenoloxidáza. Ten spôsobuje, že akonáhle sa rozkrojený povrch avokáda dostane do kontaktu s kyslíkom, povrch dužiny začína hnednúť. Existuje niekoľko riešení, napríklad pokvapkať avokádo citrónovou šťavou alebo vložiť ho do vzduchotesnej nádoby spolu s nakrájanou cibuľou. Tieto metódy síce spomalia hnednutie, ale ovplyvňujú chuť a textúru dužiny.

Známy šéfkuchár Raymond Blanc používa metódu, ktorá funguje tak, že zabíja enzým polyfenoloxidáza a znemožňuje zhnednutie. Jednoducho celé avokádo blanšíruje a potom aj po rozkrojení uchováva svoju pôvodnú farbu.

Na blanšírovanie budeme potrebovať hrniec s vriacou vodou, do ktorého ponoríme celé, neošúpané avokádo a necháme ho vo vode 10 sekúnd. Nenechávame ho vo vode dlhšie, pretože sa začne variť. Potom avokádo opatrne vyberieme lyžicou a okamžite ho vložíme do misy s ľadovými kockami a studenou vodou tak, aby bolo ponorené.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Banánové šupky sa vyhodiť neoplatí: Poznáte tieto spôsoby, ako ich využiť pre zdravé a prosperujúce rastliny?
kocky ľadu v nádobe
Ľad zastaví varenie avokáda (Zdroj: Unsplash/Tomáš Lištiak)

V ľadovej vode ho necháme do úplného vychladnutia. Potom ho vyberieme a osušíme utierkou. Pre každý ďalší kus avokáda budeme potrebovať novú vriacu aj novú ľadovú vodu, aby sa enzým stihol zničiť.

nakrájané kúsky avokáda
100 gramov avokáda obsahuje približne 160 kalórií (Zdroj: Freepik/jcomp)

Po blanšírovaní je avokádo pripravené na ošúpanie a použitie do receptov. Môže sa tiež nerozrezané uložiť na neskoršie použitie. Po rozkrojení uplynú zvyčajne aspoň 4 hodiny, kým začne hnednúť. Ak však bolo avokádo príliš zrelé už pred blanšírovaním, hnednutie môže nastať rýchlejšie.


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, thespruceeats.com
Odporúčame