Domáci chilli olej s výraznou arómou štipľavosti: Hodí sa ku všetkému, takto ho pripravíte za pár minút!

Ako si vyrobiť domáci chilli olej? (Zdroj: Flickr/Cooking SoftwareOz)

V niektorých častiach sveta sú oleje s chilli celkom štandardné. Majú popredné miesto v čínskej a japonskej kuchyni a v mnohých častiach Ázie. Napríklad Taliani majú svoju vlastnú verziu tohto oleja. Niekedy je však efektívnejšie vyrobiť si vlastný olej, napríklad keď potrebujete len malú várku. Ideálny je však v každom ročnom období.

Domáci chilli olej je skvelý na pokvapkanie potravín a hotových jedál pre extra pikantnosť a chuť, no aj na miešanie do omáčok a vinaigretty. Na prípravu môžete použiť akýkoľvek typ chilli korenia, ktoré uprednostňujete.

Môžete taktiež použiť väčšinu druhov rastlinného oleja, my sme použili olivový olej. Okrem toho je príprava chilli oleja od základov neuveriteľne jednoduchá a je tiež zábavné vyrábať si vlastné variácie s príchuťami, ktoré nikde inde nenájdete. Ako si ho teda vyrobiť? S týmto receptom to pôjde ako po masle!

Potrebujeme:

  • 1 šálku akéhokoľvek rastlinného oleja
  • 3 lyžice drvenej sušenej chilli papriky
  • štipku soli

Postup:

Olej, sušenú papriku a soľ dajte do malého hrnca a premiešajte. Zahrejte na stredne nízku teplotu a pravidelne miešajte po dobu asi 5 minút. Nedovoľte, aby olej dymil. Ak dymí, odstráňte ho zo sporáku, aby ste znížili teplotu. Cieľom nie je uvariť olej, ale pomaly ho dusiť, aby do seba nechal preniknúť chuť chilli.

(Zdroj: Flickr/Anu Vidyadharan) 

Po 5 minútach odstráňte olej zo sporáka a ochlaďte ho na izbovú teplotu. Môžete ho variť pokojne aj dlhšie, aby sa chuťovo ešte viac nasýtil s chilli. Nalejte ho do fľaše alebo zaváraninového uzatváracieho pohára. Silno uzavrite a ak chcete, môžete ho aj precediť.

(Zdroj: Flickr/Nick A)

Čili olejmi môžete pokvapkať naozaj akékoľvek jedlo, do ktorého sa vám bude hodiť. Uložte do chladničky a spotrebujte do mesiaca.

(Zdroj: Flickr/Mushemi Fire)

Čo sa týka ďalších prísad, ktoré môžete použiť – nebojte sa pridať napríklad cesnak, šalotku, čierne korenie, sečuánske korenie, zázvor, sójovú omáčku, sezamové semená, bobkový list, badián či klasickú červenú papriku.



Zdroj: chillipeppermadness.com, plnielanu.sk
Odporúčame