Recept na pravý domáci marcipán: Uvidíte, že jeho príprava nie je vôbec zložitá!

Pripraviť si chutný marcipán je veľmi jednoduché (Zdroj: Freepik/freepik)

Marcipán sa tradične vyrába z mandlí a cukru. V Nemecku doň pridávajú aj ružovú vodu, aby získal svoju špecifickú chuť. Má pevnejšiu, no tvarovateľnú konzistenciu. Vďaka tomu ho môžete použiť do mnohých receptov a tiež na modelovanie dekorácií či poťahovanie tort. Prekvapí vás, že jeho príprava nie je vôbec zložitá a navyše vás bude stáť o dosť menej, než ten kupovaný. Z tohto receptu získate 360 – 400 g hmoty.

Potrebujete

170 g mandľovej múky

170 g práškového cukru

2 ČL prírodného mandľového extraktu alebo arómy

1 bielok

1 ČL ružovej vody (voliteľné)

Na marcipán potrebujete najemno namleté mandle (Zdroj: Freepik/underdome)

Postup

Mandľovú múku a cukor vložte do mixéra a mixujte dokým v hmote nezostanú žiadne hrudky. Pridajte extrakt, ružovú vodu a znovu nechajte v prístroji skombinovať.

Nakoniec dajte k zmesi bielok a mixujte dovtedy, kým nevznikne pevnejšia, plastická hmota. Pokiaľ by sa vám zdala príliš lepkavá, pridajte trochu mandľovej múky. Marcipán však v chladničke ešte mierne stuhne.

Zmes preneste na pracovnú dosku a dobre ju vymieste. Vytvarujte marcipán do tvaru valčeka, zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte do chladničky. V nej vám vydrží zhruba mesiac a do zásoby si ho môžete až na pol roka uložiť aj do mrazničky.

Z marcipánu sa dá pripraviť veľa chutných sladkostí (Zdroj: Freepik/atlascompany)

Mandľová múka

Nemáte práve doma mandľovú múku? Dá sa pripraviť aj doma pomocou kávového mlynčeka, no postup je zdĺhavejší.

Najskôr si mandle sparte vriacou vodou, olúpte ich a nechajte dôkladne presušiť. Počas mletia v mlynčeku si dávajte pozor, aby sa múčka nezačala zlepovať. Vždy ju po niekoľkých sekundách skontrolujte a dobre preosejte, aby ste sa zbavili väčších kúskov mandlí. Osiatu múčku ešte trochu premeľte a použite ako je uvedené v recepte.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Priberáte, pociťujete zmeny nálad, návaly tepla, migrény či únavu? Možno za to môže hormonálna nerovnováha

Marcipán bez vajca

Obávate sa pridať do marcipánu surové vajce? Vezmite polovicu z množstva práškového cukru uvedeného v recepte. Cukor rozmiešajte v troche vody, aby sa rozpustil. Zmes následne zopár minút povarte na slabšom ohni, kým nezačne peniť, a nezredukuje sa na hustejší sirup. V recepte sirup pridajte namiesto bielka.

Marcipánové guľky

Odoberte 100 g hotového marcipánu a zmiešajte ho s 80 g práškového cukru. Zo zmesi vyformujte 20 guliek, ktoré budú mať zhruba 10 g a obaľte ich v kakau. Toho budete potrebovať približne 1 lyžicu.

Tip: Ak chcete, aby bol marcipán na tvorenie figúrok plastickejší, pripravte ho v pomere 1 diel mandlí a 2 diely cukru.

Marcipánové guľky budete mať hotové za pár minút (Zdroj: Freepik/BertiK)

Zdroj: plnielanu.sk, daringgourmet.com, einfachbacken.de
Odporúčame