Marcipán sa tradične vyrába z mandlí a cukru. V Nemecku doň pridávajú aj ružovú vodu, aby získal svoju špecifickú chuť. Má pevnejšiu, no tvarovateľnú konzistenciu. Vďaka tomu ho môžete použiť do mnohých receptov a tiež na modelovanie dekorácií či poťahovanie tort. Prekvapí vás, že jeho príprava nie je vôbec zložitá a navyše vás bude stáť o dosť menej, než ten kupovaný. Z tohto receptu získate 360 – 400 g hmoty.
Potrebujete
170 g mandľovej múky
170 g práškového cukru
2 ČL prírodného mandľového extraktu alebo arómy
1 bielok
1 ČL ružovej vody (voliteľné)
Postup
Mandľovú múku a cukor vložte do mixéra a mixujte dokým v hmote nezostanú žiadne hrudky. Pridajte extrakt, ružovú vodu a znovu nechajte v prístroji skombinovať.
Nakoniec dajte k zmesi bielok a mixujte dovtedy, kým nevznikne pevnejšia, plastická hmota. Pokiaľ by sa vám zdala príliš lepkavá, pridajte trochu mandľovej múky. Marcipán však v chladničke ešte mierne stuhne.
Zmes preneste na pracovnú dosku a dobre ju vymieste. Vytvarujte marcipán do tvaru valčeka, zabaľte ho do potravinovej fólie a odložte do chladničky. V nej vám vydrží zhruba mesiac a do zásoby si ho môžete až na pol roka uložiť aj do mrazničky.
Mandľová múka
Nemáte práve doma mandľovú múku? Dá sa pripraviť aj doma pomocou kávového mlynčeka, no postup je zdĺhavejší.
Najskôr si mandle sparte vriacou vodou, olúpte ich a nechajte dôkladne presušiť. Počas mletia v mlynčeku si dávajte pozor, aby sa múčka nezačala zlepovať. Vždy ju po niekoľkých sekundách skontrolujte a dobre preosejte, aby ste sa zbavili väčších kúskov mandlí. Osiatu múčku ešte trochu premeľte a použite ako je uvedené v recepte.
Marcipán bez vajca
Obávate sa pridať do marcipánu surové vajce? Vezmite polovicu z množstva práškového cukru uvedeného v recepte. Cukor rozmiešajte v troche vody, aby sa rozpustil. Zmes následne zopár minút povarte na slabšom ohni, kým nezačne peniť, a nezredukuje sa na hustejší sirup. V recepte sirup pridajte namiesto bielka.
Marcipánové guľky
Odoberte 100 g hotového marcipánu a zmiešajte ho s 80 g práškového cukru. Zo zmesi vyformujte 20 guliek, ktoré budú mať zhruba 10 g a obaľte ich v kakau. Toho budete potrebovať približne 1 lyžicu.
Tip: Ak chcete, aby bol marcipán na tvorenie figúrok plastickejší, pripravte ho v pomere 1 diel mandlí a 2 diely cukru.
Zdieľať na
Zdieľaní