Kondenzované mlieko je skvelou pochúťkou, ktorú najčastejšie pridávame do zákuskov alebo likérov. Skúste si ho z niekoľkých surovín pripraviť doma a nemusíte sa spoliehať na to kupované. Navyše si ho môžete upraviť aj do vegánskej, karamelovej či inak ochutenej verzie.
Potrebujete
2 šálky plnotučného mlieka (mandľového alebo ovseného na vegánsku verziu)
¾ šálky granulovaného cukru (môžete použiť aj trstinový cukor, med alebo javorový sirup)
4 PL masla (alebo vegánskej náhrady)
1 ČL vanilkového extraktu
Postup
Do stredne veľkého hrnca pridajte mlieko a cukor. Za občasného miešania na slabšom ohni priveďte zmes do mierneho varu.
Nechajte mlieko stále zohrievať a pravidelne ho miešajte až pokým sa nezredukuje na polovičné množstvo.

Následne zmes odstavte z tepla a pridajte maslo a vanilku.
Hotové kondenzované mlieko nechajte vychladnúť a prelejte ho do skleneného pohára alebo nádobky. V chladničke vám takto vydrží týždeň.
Tip: Na konci varenia môžete do mlieka pridať 50 g kakaa a vznikne vám domáce Pikao.

Karamelové kondenzované mlieko
Domáce kondenzované mlieko sa dá aj skaramelizovať. Predhrejte rúru na 220 °C. Kondenzované mlieko prelejte do sklenenej zapekacej misky, ktorú zhora obalíte alobalom. Misku umiestnite do hlbšieho plechu, ktorý do polovice naplňte horúcou vodu.

Plech dajte do stredu rúry a nechajte ho v nej približne hodinu a pol. Alobal môžete počas pečenia podvihnúť, aby ste skontrolovali farbu. V prípade potreby dopĺňajte do plechu vodu.
Keď bude karamelové kondenzované mlieko hotové, premiešajte ho a nechajte vychladnúť.

Zdieľať na
Zdieľaní