Nápadité zaváraniny, ktoré vám aj v zime vyčarujú leto: Inšpirujte sa našimi tipmi

Matka s vnučkou robia džem

Sezóna zavárania je už v plnom prúde (Zdroj: GettyImages)

Sezóna zavárania je v plnom prúde a mnohí teraz pri sporáku trávia viac času, než inokedy. Tento čas sa mnohonásobne vyplatí. Nie je totiž nad to otvoriť si v zime vlastnoručne pripravenú marmeládu či kompót a pripomenúť si tak krásne a voňavé leto.

Okrem spomienok vám pohár zaváraniny prinesie aj dôležité vitamíny. Chuť domácich džemov či čalamád je navyše celkom iná, ako tých z obchodu. Vyskúšajte, budete milo prekvapení. A pokojne sa o svoj domáci pozdrav leta podeľte aj s kamarátmi, určite ich takýmto darčekom potešíte.

Malinová marmeláda s bielou čokoládou

Potrebujeme:

1 kg malín
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
100 g bielej čokolády
500 g korunného cukru želírovacieho 2:1

Postup:

Dôkladne umyté a odkvapkané maliny zmiešame s citrónovou šťavou a krátko povaríme. Zmes rozmixujeme, prepasírujeme, aby sme sa zbavili zrniečok, a necháme vychladnúť. Pridáme želírovací cukor a za stáleho miešania povaríme približne 5 minút. Urobíme si želírovaciu skúšku a ak je hotovo, hrniec odstavíme. Horúcou zmesou naplníme poháre do polovice, pridáme nakrájanú čokoládu, doplníme marmeládou a dobre uzavrieme.

Želírovacia skúška: Ak nemáme istotu, či ovocná hmota počas chladnutia dostatočne stuhne, stačí naliať trošku vzorky na vychladený tanierik. Pokiaľ zhustne, nebude so želírovaním žiaden problém. V prípade, že je hmota príliš riedka, pomôže trocha kyseliny citrónovej, ktorú možno zamiešať priamo do horúcej zmesi.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Domáci jahodový džem s rebarborou a zázvorom


Hruškový džem s klinčekmi a rumom

Potrebujeme:

2 kg hrušiek
10 ks klinčekov
1 balíček škoricového cukru
1 lyžičku kyseliny citrónovej
300 g krupicového cukru
100 ml rumu

Postup:

Klinčeky si v mikroténovom vrecúšku rozdrvíme tĺčikom na mäso. Hrušky očistíme, olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a pomelieme alebo posekáme v kuchynskom robote. Spolu dáme do hrnca, pridáme krupicový aj škoricový cukor a za občasného miešania varíme 90 minút. Potom vlejeme polovicu rumu a varíme ďalších 30 minút. Nakoniec primiešame kyselinu citrónovú a zvyšný rum a necháme prejsť varom. Horúci hruškový džem naplníme do vyhriatych pohárov, dobre uzavrieme a necháme pozvoľna vychladnúť.

Broskyňový kompót s medom

Potrebujeme:

2 – 2,5 kg zrelých broskýň
1 l vody
250 g cukru
250 g medu
rum

Postup:

Zrelé, ale tvrdé broskyne na chvíľu ponoríme do vriacej vody, následne ich olúpeme, rozpolíme a poukladáme do čistých pohárov. Vodu povaríme s cukrom a medom a necháme vychladnúť. Zmesou zalejeme broskyne a do každého pohára dáme aj dve polievkové lyžice rumu. Dobre uzavrieme a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 85 °C. Necháme dobre vychladnúť.


Mohlo by vás zaujať: Využite sezónu ovocia na maximum: Pripravte si sirup, kompót či pečený čaj


Slivkový kompót s vínom

Potrebujeme:

1 kg sliviek
750 ml vody
750 ml červeného vína
750 g kryštálového cukru
pár klinčekov
kúsok celej vanilky
kúsok celej škorice

Postup:

Pekné zrelé, ale tvrdé slivky umyjeme, zbavíme stopiek a vložíme do pohárov. Vodu povaríme s vínom, cukrom, vanilkou, škoricou a klinčekmi, necháme vychladnúť a precedíme. Zmesou zalejeme slivky, poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme 30 minút pri teplote 80 °C.

Cuketová čalamáda

Potrebujeme:

1 kg cukety
1 kg papriky
1 kg paradajok
1 kg cibule
200 g cukru
2 dcl oleja
0,5 l octu
soľ

Postup:

Zeleninu očistíme, nakrájame na malé kocky a do mäkka uvaríme vo vode s octom, cukrom a soľou. Pridáme olej, zamiešame a nalejeme do pohárov. Sterilizujeme 15 minút pri teplote 90 ° C.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close