Slivky, hrušky, maliny aj cuketa: Zavarte ich podľa našich špeciálnych receptov, budú vám chutiť po celý rok!

Matka s vnučkou robia džem

Sezóna zavárania je už v plnom prúde (Zdroj: GettyImages)

Sezóna zavárania je v plnom prúde a mnohí teraz pri sporáku trávia viac času, než inokedy. Tento čas sa mnohonásobne vyplatí. Nie je totiž nad to otvoriť si v zime vlastnoručne pripravenú marmeládu či kompót a pripomenúť si tak krásne a voňavé leto.

Okrem spomienok vám pohár zaváraniny prinesie aj dôležité vitamíny. Chuť domácich džemov či čalamád je navyše celkom iná, ako tých z obchodu. Vyskúšajte, budete milo prekvapení. A pokojne sa o svoj domáci pozdrav leta podeľte aj s kamarátmi, určite ich takýmto darčekom potešíte.

Malinová marmeláda s bielou čokoládou

Potrebujeme:

1 kg malín
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
100 g bielej čokolády
500 g korunného cukru želírovacieho 2:1

Postup:

Dôkladne umyté a odkvapkané maliny zmiešame s citrónovou šťavou a krátko povaríme. Zmes rozmixujeme, prepasírujeme, aby sme sa zbavili zrniečok, a necháme vychladnúť. Pridáme želírovací cukor a za stáleho miešania povaríme približne 5 minút. Urobíme si želírovaciu skúšku a ak je hotovo, hrniec odstavíme. Horúcou zmesou naplníme poháre do polovice, pridáme nakrájanú čokoládu, doplníme marmeládou a dobre uzavrieme.

Želírovacia skúška: Ak nemáme istotu, či ovocná hmota počas chladnutia dostatočne stuhne, stačí naliať trošku vzorky na vychladený tanierik. Pokiaľ zhustne, nebude so želírovaním žiaden problém. V prípade, že je hmota príliš riedka, pomôže trocha kyseliny citrónovej, ktorú možno zamiešať priamo do horúcej zmesi.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Domáci jahodový džem s rebarborou a zázvorom


Hruškový džem s klinčekmi a rumom

Potrebujeme:

2 kg hrušiek
10 ks klinčekov
1 balíček škoricového cukru
1 lyžičku kyseliny citrónovej
300 g krupicového cukru
100 ml rumu

Postup:

Klinčeky si v mikroténovom vrecúšku rozdrvíme tĺčikom na mäso. Hrušky očistíme, olúpeme, nakrájame na menšie kúsky a pomelieme alebo posekáme v kuchynskom robote. Spolu dáme do hrnca, pridáme krupicový aj škoricový cukor a za občasného miešania varíme 90 minút. Potom vlejeme polovicu rumu a varíme ďalších 30 minút. Nakoniec primiešame kyselinu citrónovú a zvyšný rum a necháme prejsť varom. Horúci hruškový džem naplníme do vyhriatych pohárov, dobre uzavrieme a necháme pozvoľna vychladnúť.

Broskyňový kompót s medom

Potrebujeme:

2 – 2,5 kg zrelých broskýň
1 l vody
250 g cukru
250 g medu
rum

Postup:

Zrelé, ale tvrdé broskyne na chvíľu ponoríme do vriacej vody, následne ich olúpeme, rozpolíme a poukladáme do čistých pohárov. Vodu povaríme s cukrom a medom a necháme vychladnúť. Zmesou zalejeme broskyne a do každého pohára dáme aj dve polievkové lyžice rumu. Dobre uzavrieme a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 85 °C. Necháme dobre vychladnúť.


Mohlo by vás zaujať: Využite sezónu ovocia na maximum: Pripravte si sirup, kompót či pečený čaj


Slivkový kompót s vínom

Potrebujeme:

1 kg sliviek
750 ml vody
750 ml červeného vína
750 g kryštálového cukru
pár klinčekov
kúsok celej vanilky
kúsok celej škorice

Postup:

Pekné zrelé, ale tvrdé slivky umyjeme, zbavíme stopiek a vložíme do pohárov. Vodu povaríme s vínom, cukrom, vanilkou, škoricou a klinčekmi, necháme vychladnúť a precedíme. Zmesou zalejeme slivky, poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme 30 minút pri teplote 80 °C.

Cuketová čalamáda

Potrebujeme:

1 kg cukety
1 kg papriky
1 kg paradajok
1 kg cibule
200 g cukru
2 dcl oleja
0,5 l octu
soľ

Postup:

Zeleninu očistíme, nakrájame na malé kocky a do mäkka uvaríme vo vode s octom, cukrom a soľou. Pridáme olej, zamiešame a nalejeme do pohárov. Sterilizujeme 15 minút pri teplote 90 ° C.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame