Recept na dnes: Domáci jahodový džem s rebarborou a zázvorom

Jahodový džem

Vylepšite váš jahodový džem o zázvor a rebarboru (Zdroj: Pixabay)

Samozber jahôd sa tento rok poriadne rozbehol. Aj vás zlákali nekonečné plantáže, plné červených bobuliek a domov ste priniesli viac ako bolo v pláne? Niečo išlo do úst, niečo do koláča, čo – to sa zmestilo do mrazničky ale stále zostalo dosť aby ste uvarili džem. Vylepšite zaužívaný recept na jahodový džem a okúste inú chuť.

Predstavte si ako by chutil jahodový džem s rebarborou, okorenený štipkou zázvoru. Svieži, kyslastý a príjemne hrejivý. Už len natrieť na vianočku, nahrubo potretú čerstvým maslom. Zbiehajú sa vám slinky? Najskôr si ale takýto džem musíte uvariť. Prezradíme vám recept na nevšedný jahodový džem, ktorý nie je iba o jahodách.

Nákupný zoznam:

  • 1 kg jahody
  • 1 kg rebarbora
  • 50 g čerstvý zázvor
  • 2 kg cukor
  • 0,2 l čistá voda

Postup:

Jahody poriadne umyte, zelené lístky dajte preč a šup s nimi do hlbokého hrnca. Stopky rebarbory zbavte žiliek, nakrájajte na kocky a pridajte do hrnca. Nakoniec pridajte očistený nastrúhaný zázvor a všetko zasypte cukrom.  Takto pripravené ovocie nechajte odpočívať niekoľko hodín.

Odležanú zmes podlejte vodou, postavte na oheň, priveďte do varu, oheň stíšte a za občasného miešania povarte približne 30 minút. Hrniec odstavte a nechajte stáť ďalších 8 hodín alebo celú noc.

Pri záverečnej fáze už majte pripravené dokonale čisté poháre. Zmes opäť povarte, tento raz stačí 10 minút a ešte horúcu nalejte do pohárov. Uzatvorte viečkom, otočte hore dnom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.

Tip gazdinky: Zaváraniny sú všeobecne citlivé na pleseň a aj keď poháre dobre umyjete, občas sa nejaký predsa len pokazí. Pred zaváraním potrite viečka rumom alebo iným vysoko percentným alkoholom a kompót vydrží, pokiaľ ho neotvoríte.

Vyskúšajte až 1000 receptov na sladké dobroty!





Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame