Sladká dobrota, na ktorej si pochutia malí aj veľkí: Lízanky z javorového sirupu!

lízanky

Domácim lízankám nikto neodolá (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Lízanky obľubujú najmä deti, no často im neodolajú ani dospelí. Najmä ak chcú rýchlo zahnať chuť na sladké. Tieto lízanky z javorového sirupu budete mať hotové už za niekoľko minút a navyše sú oveľa zdravšie ako tie z obchodu. Ozdobiť ich môžete napríklad cukrovými vločkami.

Potrebujete

  • 113 gramov masla izbovej teploty
  • 340 g javorového sirupu, najlepšie tmavého
  • ozdobné cukrové vločky (voliteľné)
  • 20 kusov kratších hrubých špajdlí
  • papier na pečenie alebo silikónovú podložku

Postup

Do hrnca s hrubším dnom vložte maslo a javorový sirup a nechajte zovrieť. Varte, pokým sirup nezhustne a kuchynský teplomer neukáže 146 °C. Následne zmes stiahnite z ohňa.

Sirup s maslo nechajte prevrieť (Freepik/lobachad)

Rozložte si na stole papier na pečenie alebo podložku. Opatrne naň zo sirupu lejte krúžky. Lyžičkou ich môžete vytvarovať napríklad aj do formy srdiečka. Ak pridávate ozdobné vločky, poukladajte ich najskôr na papier tak, aby ste ich mohli následne zaliať sirupom. Malo by vám vyjsť 20 lízaniek.

Sirupovú zmes lejte na podložku (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Do stredu každého sirupového krúžku vložte špajdľu a lízanky nechajte stuhnúť.

Tip: Lízanky pekne zabaľte do celofánu a niekomu darujte.

Lízanky nechajte stuhnúť (Zdroj: Freepik/arinahabich)
Zdroj: plnielanu.sk, maplefromcanada.ca
Odporúčame