Máte bohatú úrodu uhoriek a neviete, čo s nimi? Prinášame vám 6 skvelých nápadov, ako ich použiť!

Vyskúšajte napríklad lahodný uhorkový šalát s jogurtom (Zdroj: Freepik/zakiroff2000)

Bohatá úroda zeleniny a ovocia vie dať zabrať a niekedy už ani nevieme, ako ju spotrebovať. Ak máte v zásobe ešte množstvo dopestovaných uhoriek, môžete vyskúšať niektorý z týchto receptov. Nájdete tu chutné šaláty, dip, nátierku aj zdravú chuťovku. Viacero z receptov je navyše inšpirovaných stredomorskou kuchyňou, ktorá je všeobecne považovaná za mimoriadne zdravú.

Stredomorský šalát s cícerom

Šalát je vhodný aj ako diétne hlavné jedlo. Kombinácia strukoviny, syru feta a olív vás dostatočne zasýti aj na niekoľko hodín.

  • 2 plechovky cíceru
  • 1 stredne veľkú uhorku
  • 1 hrubostennú papriku
  • ½ červenej cibule
  • 90 g čiernych olív
  • 60 g syru feta
  • ½ hrnčeka olivového oleja
  • ¼ hrnčeka bieleho vínneho octu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňaťky
  • ¼ ČL čili vločiek
  • soľ a mleté korenie podľa chuti

Nakrájajte uhorku, papriku a olivy. Cibuľku nasekajte na tenké prúžky a rozmrvte syr feta.

Do veľkej misky dajte precedený cícer, pripravenú zeleninu a syr. Osoľte a okoreňte.

V pohári s viečkom zmiešajte olej, ocot, petržlen a čili vločky. Pohár uzavrite a dobre ním potraste, aby sa suroviny skombinovali. Na záver ochuťte soľou a korením.

Šalát zalejte zálievkou až tesne pred podávaním.

Stredomorský šalát je plný zeleniny (Zdroj: Frepik/Tryona)

Indický dip Raita

Jogurtový dip Raita sa skvelo hodí k mäsovým aj zeleninovým pokrmom.

  • 1 ČL celej rasce
  • 245 g plnotučného jogurtu
  • 1 stredne veľkú uhorku
  • 1 PL nasekanej čerstvej mäty alebo koriandra
  • štipku mletej pálivej papriky

Uhorku nastrúhajte a trochu z nej vyžmýkajte vodu.

Semienka rasce na strednej teplote trochu orestujte v menšej panvici. Mali by začať rozvoniavať a mierne pukať, čo by malo trvať asi minútu. Semienka dajte do mažiara a podrvte ich na zrnitý prášok.

V miske zmiešajte jogurt, rascu, uhorku, čili prášok a mätu (koriander). Dochuťte soľou a podávajte.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Mrazený jogurt je zdravý dezert pripravený za 5 minút – poteší všetky maškrtné jazýčky!

Rýchly uhorkový šalát s jogurtom

Tento lahodný uhorkový šalát s jogurtom a kôprom budete mať hotový raz-dva a vykúzlite tak ľahkú desiatu alebo prílohu k obedu.

  • 3 stredne veľké uhorky
  • ¼ červenej cibule
  • 90 g gréckeho jogurtu
  • šťava z jedného citróna
  • 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
  • soľ a korenie

V miske zmiešajte natenko nastrúhané kolieska uhorky a cibule.

Do menšej misky pridajte jogurt, citrónovú šťavu a kôpor a premiešajte. Dochuťte soľou a korením.

Pripravený dresing nalejte na uhorky s cibuľou a premiešajte. Na ozdobu môžete ešte použiť čerstvý kôpor.

Uhorková nátierka s krémovým syrom

Na túto omáčku si budete musieť trochu počkať, no výsledok stojí za to. Podávať ju môžete s čerstvým pečivom aj slanými krekrami.

  • ½ uhorky
  • 3 jarné cibuľky
  • 225 g krémového syra (alebo smotanovej nátierky)
  • 1 ČL worchestrovej omáčky
  • soľ

Uhorku ošúpte a nakrájajte. Rovnako pokrájajte aj jarnú cibuľku bez zelenej časti. Zeleninu vložte do mixéra a nechajte trochu posekať.

Pridajte krémový syr, worchestrovú omáčku a soľ. Znovu pomixujte, no nemusíte úplne do hladka.

Nátierku preložte do misky, prikryte potravinovou fóliou a nechajte cez noc postáť v chladničke. Chute sa tak lepšie prepoja.

Uhorková nátierka vám určite zachutí (Zdroj: Freepik/
naumenkooleksandra)

Uhorkové „sushi“

Zdravá chuťovka z uhorky sa svojim výzorom pripomína shushi. Môžete si ju bez výčitiek pripraviť kedykoľvek na ňu budete mať chuť. Ak si váhu nestrážite, pripravte si k sushi aj chutný dip alebo majonézu nahraďte jogurtom.

  • 2 stredne veľké uhorky
  • ¼ zrelého avokáda
  • ½ červenej hrubostennej papriky
  • ½ žltej hrubostennej papriky
  • 2 menšie mrkvy

Na dip

75 g majonézy

1 PL sriracha čili omáčky

1 ČL sójovej omáčky

Avokádo, papriky a mrkvu nakrájajte na tenké pásiky. Uhorky predeľte na polovicu. Pomocou menšej lyžičky vyberte zo stredu semienka, kým nezostane dutá.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Hustý ovocný milkshake, aký nikde nekúpite: Osviežujúca dobrota zachutí najmä deťom!

Do otvoru zatlačte pomocou príborového nožíka avokádo. Potom pridajte papriky a mrkvu, až kým vnútro uhorky nezaplníte.

Pred podávaním uhorku nakrájajte na približne 2,5 cm hrubé kúsky.

Na dip zmiešajte v miske všetky uvedené suroviny.

Grécky šalát s uhorkovými rezancami

Cuketové špagety pozná každý, no vedeli ste, že sa dajú pripraviť aj z uhorky? V tomto lahodnom šaláte ich dopĺňa kuracie mäso, cherry paradajky, olivy a syr feta.

  • 2 väčšie uhorky (najlepšie odrody, ktorá nemá výrazných semiačka)
  • 2 PL olivového oleja
  • 450 g kuracích pŕs bez kostí a kože
  • 120 g syru feta
  • 150 g cherry paradajok
  • 90 g čiernych olív
  • 1 ČL sušeného oregana
  • ½ citróna (voliteľné)
  • 2 PL nasekaného čerstvého kôpru
  • soľ a korenie

Na dresing

  • 60 ml olivového oleja
  • 2 ČL červeného vínneho octu
  • 1 ČL sušeného oregana
  • čili vločky
Rezance sa dajú pripraviť aj z uhoriek (Zdroj: Freepik/studioworkstock)

Pomocou špirálovača alebo jemnej škrabky vytvorte z uhorky dlhšie rezance. Vložte do sitka, aby odtiekla prebytočná voda.

Zatiaľ si pripravte kuracie mäso. Vo väčšej panvici rozohrejte na strednej teplote olej. Mäso ochuťte oreganom, soľou a korením.

Vložte na panvicu a opečte, kým nebude uvarené a sfarbené dozlatista. Z jednej strany bude hotové za približne 8 minút, potom ho obráťte. Hotové kuracie prsia môžete potrieť citrónovou šťavou. Pred krájaním ich nechajte aspoň 10 minút postáť.

Ďalej pripravte dresing. V menšej miske zmiešajte olej, ocot a oregano. Dochuťte soľou a čili vločkami.

Na záver pridajte do väčšej misky uhorkové rezance, nakrájané kuracie prsia, rozmrvený syr feta, cherry paradajky prekrojené na polovicu, olivy a kôpor. Prilejte dresing a zľahka zamiešajte.


Urodilo sa aj vám tento rok dostatok uhoriek?

Zdroj: plnielanu.sk, delish.com, thecountrycook.net
Odporúčame