Bohatá úroda zeleniny a ovocia vie dať zabrať a niekedy už ani nevieme, ako ju spotrebovať. Ak máte v zásobe ešte množstvo dopestovaných uhoriek, môžete vyskúšať niektorý z týchto receptov. Nájdete tu chutné šaláty, dip, nátierku aj zdravú chuťovku. Viacero z receptov je navyše inšpirovaných stredomorskou kuchyňou, ktorá je všeobecne považovaná za mimoriadne zdravú.
Stredomorský šalát s cícerom
Šalát je vhodný aj ako diétne hlavné jedlo. Kombinácia strukoviny, syru feta a olív vás dostatočne zasýti aj na niekoľko hodín.
- 2 plechovky cíceru
- 1 stredne veľkú uhorku
- 1 hrubostennú papriku
- ½ červenej cibule
- 90 g čiernych olív
- 60 g syru feta
- ½ hrnčeka olivového oleja
- ¼ hrnčeka bieleho vínneho octu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňaťky
- ¼ ČL čili vločiek
- soľ a mleté korenie podľa chuti
Nakrájajte uhorku, papriku a olivy. Cibuľku nasekajte na tenké prúžky a rozmrvte syr feta.
Do veľkej misky dajte precedený cícer, pripravenú zeleninu a syr. Osoľte a okoreňte.
V pohári s viečkom zmiešajte olej, ocot, petržlen a čili vločky. Pohár uzavrite a dobre ním potraste, aby sa suroviny skombinovali. Na záver ochuťte soľou a korením.
Šalát zalejte zálievkou až tesne pred podávaním.

Indický dip Raita
Jogurtový dip Raita sa skvelo hodí k mäsovým aj zeleninovým pokrmom.
- 1 ČL celej rasce
- 245 g plnotučného jogurtu
- 1 stredne veľkú uhorku
- 1 PL nasekanej čerstvej mäty alebo koriandra
- štipku mletej pálivej papriky
Uhorku nastrúhajte a trochu z nej vyžmýkajte vodu.
Semienka rasce na strednej teplote trochu orestujte v menšej panvici. Mali by začať rozvoniavať a mierne pukať, čo by malo trvať asi minútu. Semienka dajte do mažiara a podrvte ich na zrnitý prášok.
V miske zmiešajte jogurt, rascu, uhorku, čili prášok a mätu (koriander). Dochuťte soľou a podávajte.
Rýchly uhorkový šalát s jogurtom
Tento lahodný uhorkový šalát s jogurtom a kôprom budete mať hotový raz-dva a vykúzlite tak ľahkú desiatu alebo prílohu k obedu.
- 3 stredne veľké uhorky
- ¼ červenej cibule
- 90 g gréckeho jogurtu
- šťava z jedného citróna
- 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
- soľ a korenie
V miske zmiešajte natenko nastrúhané kolieska uhorky a cibule.
Do menšej misky pridajte jogurt, citrónovú šťavu a kôpor a premiešajte. Dochuťte soľou a korením.
Pripravený dresing nalejte na uhorky s cibuľou a premiešajte. Na ozdobu môžete ešte použiť čerstvý kôpor.
Uhorková nátierka s krémovým syrom
Na túto omáčku si budete musieť trochu počkať, no výsledok stojí za to. Podávať ju môžete s čerstvým pečivom aj slanými krekrami.
- ½ uhorky
- 3 jarné cibuľky
- 225 g krémového syra (alebo smotanovej nátierky)
- 1 ČL worchestrovej omáčky
- soľ
Uhorku ošúpte a nakrájajte. Rovnako pokrájajte aj jarnú cibuľku bez zelenej časti. Zeleninu vložte do mixéra a nechajte trochu posekať.
Pridajte krémový syr, worchestrovú omáčku a soľ. Znovu pomixujte, no nemusíte úplne do hladka.
Nátierku preložte do misky, prikryte potravinovou fóliou a nechajte cez noc postáť v chladničke. Chute sa tak lepšie prepoja.

naumenkooleksandra)
Uhorkové „sushi“
Zdravá chuťovka z uhorky sa svojim výzorom pripomína shushi. Môžete si ju bez výčitiek pripraviť kedykoľvek na ňu budete mať chuť. Ak si váhu nestrážite, pripravte si k sushi aj chutný dip alebo majonézu nahraďte jogurtom.
- 2 stredne veľké uhorky
- ¼ zrelého avokáda
- ½ červenej hrubostennej papriky
- ½ žltej hrubostennej papriky
- 2 menšie mrkvy
Na dip
75 g majonézy
1 PL sriracha čili omáčky
1 ČL sójovej omáčky
Avokádo, papriky a mrkvu nakrájajte na tenké pásiky. Uhorky predeľte na polovicu. Pomocou menšej lyžičky vyberte zo stredu semienka, kým nezostane dutá.
Do otvoru zatlačte pomocou príborového nožíka avokádo. Potom pridajte papriky a mrkvu, až kým vnútro uhorky nezaplníte.
Pred podávaním uhorku nakrájajte na približne 2,5 cm hrubé kúsky.
Na dip zmiešajte v miske všetky uvedené suroviny.
Grécky šalát s uhorkovými rezancami
Cuketové špagety pozná každý, no vedeli ste, že sa dajú pripraviť aj z uhorky? V tomto lahodnom šaláte ich dopĺňa kuracie mäso, cherry paradajky, olivy a syr feta.
- 2 väčšie uhorky (najlepšie odrody, ktorá nemá výrazných semiačka)
- 2 PL olivového oleja
- 450 g kuracích pŕs bez kostí a kože
- 120 g syru feta
- 150 g cherry paradajok
- 90 g čiernych olív
- 1 ČL sušeného oregana
- ½ citróna (voliteľné)
- 2 PL nasekaného čerstvého kôpru
- soľ a korenie
Na dresing
- 60 ml olivového oleja
- 2 ČL červeného vínneho octu
- 1 ČL sušeného oregana
- čili vločky

Pomocou špirálovača alebo jemnej škrabky vytvorte z uhorky dlhšie rezance. Vložte do sitka, aby odtiekla prebytočná voda.
Zatiaľ si pripravte kuracie mäso. Vo väčšej panvici rozohrejte na strednej teplote olej. Mäso ochuťte oreganom, soľou a korením.
Vložte na panvicu a opečte, kým nebude uvarené a sfarbené dozlatista. Z jednej strany bude hotové za približne 8 minút, potom ho obráťte. Hotové kuracie prsia môžete potrieť citrónovou šťavou. Pred krájaním ich nechajte aspoň 10 minút postáť.
Ďalej pripravte dresing. V menšej miske zmiešajte olej, ocot a oregano. Dochuťte soľou a čili vločkami.
Na záver pridajte do väčšej misky uhorkové rezance, nakrájané kuracie prsia, rozmrvený syr feta, cherry paradajky prekrojené na polovicu, olivy a kôpor. Prilejte dresing a zľahka zamiešajte.
Zdieľať na