Akákoľvek škvrna na oblečení predstavuje komplikáciu. Tá čokoládová, je však jedna z najbežnejších škvŕn, ktoré dokážu spestriť naše oblečenie v jedinej nepozornej chvíli. Ako ju efektívne odstrániť a vyčistiť, aby bolo oblečenie opäť bez fľakov? Po veľkonočných sviatkoch sa tento trik bude hodiť mnohým z nás. Aplikujeme ho len na prateľné tkaniny.
Čokoláda je jedna z najobľúbenejších ingrediencií na svete. Tak, ako je obľúbená, žiaden jej milovník neznáša škvrny, ktoré zanecháva. Kakaový prášok používaný na výrobu čokolády obsahuje tmavé triesloviny, ktoré sú zodpovedné za jej intenzívnu tmavú farbu. Okrem toho, obsahuje tiež maslá a oleje, ktoré jej zas dodávajú krémovú textúru, ale aj nepredvídateľnú odolnosť pri odstraňovaní škvŕn. Tak, ako si s ňou poradiť?
Čokoládová škvrna na oblečení vyžaduje rýchlu akciu
To znamená, že škvrnu je dobré odstrániť, čo najskôr ako vznikla. Pokiaľ ešte škvrna nezatuhla, máme v tomto nerovnom boji dôležitý náskok. Prebytočnú čokoládu opatrne zoškrabeme hladkou stranou nožíka na maslo, tak aby sme nepoškodili látku.
Potom v kuchynskom dreze alebo v umývadle pustíme na látku so škvrnou studenú až ľadovú vodu. Vodu necháme tiecť na oboch stranách látky 30 sekúnd, aby čokoládová škvrna zatuhla. Môžeme použiť aj mrazničku a po chvíľke látku vybrať. Teplá voda by síce bola lepšou voľbou, pokiaľ ide o mastnotu, ale zároveň škvrnu ešte viac zväčší a zafarbí.
Nakoniec na škvrnu nanesieme prací prostriedok alebo špeciálny odstraňovač škvŕn. Jemne votrieme na oboch stranách látky a necháme 5 minút odstáť. Bez oplachovania namočíme na 15 minút do studenej vody. Približne každých 5 minút ručne čistíme škvrnu. Po prepláchaní čistou vodou ešte votrieme do látky trochu jedlej sódy a opäť ručne preperieme. Nakoniec látku operieme v práčke.
Zdieľať na