Skúšali ste už pripraviť domáce sušené paradajky? Chutia výborne a hodia sa do mnohých jedál!

Sušené paradajky sú skvelou zdravou pochúťkou (Zdroj: Freepik/timolina)

Neviete, ako využiť úrodu paradajok? Jednoducho ich vysušte v rúre a získate zdravú pochúťku, ktorá obohatí nejeden pokrm. Skvelo sa hodia na cestoviny, pizzu, do omelety, do šalátov či na sendviče. Vychutnať sa však dajú aj samotné a uvidíte, že sa po nich len tak zapráši.

Potrebujeme

  • 450 g zrelých paradajok
  • morskú soľ
  • 15 ml olivového oleja (voliteľné)
  • zmes talianskych byliniek, napríklad bazalky a oregana (voliteľné)

Postup

Rúru predhrejte na 105 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.

Paradajky podľa veľkosti prekrojte na polovice alebo štvrtiny. Ak chcete, vyrežte z nich zelené miesta, ktoré zostali po stopke.

Paradajky prekrojte (Zdroj: Freepik/dmytriinadutyi)

Reznou stranou nahor ich porozkladajte na papier na pečenie. Zľahka posypte morskou soľou. Ak chcete, dochuťte ich aj sušenými bylinkami.

Rozložte paradajky na plech a dochuťte (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Pečte 2 a pol hodiny. Potom každú paradajku jemne zatlačte obracačkou, vďaka čomu pustí šťavu a rýchlejšie sa vysuší.

Vráťte do rúry a pečte aspoň 2 hodiny, alebo kým nebudú paradajky vysušené s mäkkou, poddajnou štruktúrou.

Hotové sušené paradajky (Zdroj: Freepik/jatalastudio)

Hotové sušené paradajky môžete pokvapkať olivovým olejom.

Sušené paradajky vydržia vo vzduchotesnej nádobe 2 – 3 dni, v chladničke týždeň. Keď ich dáte do zaváracieho pohára a prelejete olivovým olejom, vydržia v chladničke až 3 týždne.

Ak chcete, môžete si ich dať aj zamraziť. Rozložte ich na plech, zmrazte a následne zhrňte do uzatvárateľného vrecka. Takto vydržia 3 – 6 mesiacov.
 Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, wholesomeyum.com
Odporúčame