Neviete, ako využiť úrodu paradajok? Jednoducho ich vysušte v rúre a získate zdravú pochúťku, ktorá obohatí nejeden pokrm. Skvelo sa hodia na cestoviny, pizzu, do omelety, do šalátov či na sendviče. Vychutnať sa však dajú aj samotné a uvidíte, že sa po nich len tak zapráši.
Potrebujeme
- 450 g zrelých paradajok
- morskú soľ
- 15 ml olivového oleja (voliteľné)
- zmes talianskych byliniek, napríklad bazalky a oregana (voliteľné)
Postup
Rúru predhrejte na 105 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
Paradajky podľa veľkosti prekrojte na polovice alebo štvrtiny. Ak chcete, vyrežte z nich zelené miesta, ktoré zostali po stopke.
Reznou stranou nahor ich porozkladajte na papier na pečenie. Zľahka posypte morskou soľou. Ak chcete, dochuťte ich aj sušenými bylinkami.
Pečte 2 a pol hodiny. Potom každú paradajku jemne zatlačte obracačkou, vďaka čomu pustí šťavu a rýchlejšie sa vysuší.
Vráťte do rúry a pečte aspoň 2 hodiny, alebo kým nebudú paradajky vysušené s mäkkou, poddajnou štruktúrou.
Hotové sušené paradajky môžete pokvapkať olivovým olejom.
Sušené paradajky vydržia vo vzduchotesnej nádobe 2 – 3 dni, v chladničke týždeň. Keď ich dáte do zaváracieho pohára a prelejete olivovým olejom, vydržia v chladničke až 3 týždne.
Ak chcete, môžete si ich dať aj zamraziť. Rozložte ich na plech, zmrazte a následne zhrňte do uzatvárateľného vrecka. Takto vydržia 3 – 6 mesiacov.
Sledujte náš Facebook
Zdieľať na