Odpovedá výživová poradkyňa: Aké vajíčka sú najlepšie a ako ich v obchode rozpoznať?

Ktoré vajíčka sú najlepšie? (Zdroj: GettyImages)

Dobrý deň,

doteraz som kupoval vajcia z klietkového chovu. Nikdy som sa nad tým nezamýšľal, ale čítal som, že najlepšie sú tie z voľného výbehu. Čo odporúčate vy?

Ďakujem, Jaro


Pekný deň, Jaro,

ďakujem za vašu otázku. Skôr, ako sa dostaneme k odpovedi, pozrime sa na to, aké vajíčka zoženiete na našom trhu, resp. ako postupovať pri ich nákupe. Pri kúpe vajíčok je potrebné vziať do úvahy údaje uvedené na obale, alebo ešte lepšie na samotnom vajíčku. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky pridelí každej prevádzkarni nosníc schvaľovacie číslo, napríklad 0 SK LM 3-7.

Prvé číslo označuje spôsob chovu nosníc – čím nižšie číslo, tým lepšie. Nulou sú označené vajíčka od sliepok z ekologického chovu, ktoré sú chované v malých skupinách a vo voľnom výbehu. Jedná sa o najkvalitnejšie vajíčka. Jednotkou sú označené vajcia z voľného výbehu, dvojkou vajcia z podstieľkového a trojkou z klietkového chovu.

Ďalej sa v schvaľovacom čísle nachádza kód krajiny (SK – Slovensko, PL – Poľsko …). Ďalší údaj predstavuje identifikačné číslo prevádzkarne, čiže kód okresu a poradové číslo prevádzkarne. Uvedený príklad hovorí o tom, že vajíčka sú z ekologického poľnohospodárstva zo Slovenska a z oblasti Liptovský Mikuláš. Presné miesto pôvodu nájdeme na etikete, alebo si ho môžeme vyhľadať v databáze prevádzkarní na webe SVPS.

Aké vajíčka si kúpiť? Najkvalitnejšie sú vajcia označené nulou, čiže tie z ekologického poľnohospodárstva, samozrejme, slovenského pôvodu. Pokiaľ nakupujete v supermarketoch, nájdete ich iba v niektorých, platí to aj pre vajíčka od sliepok z voľného výbehu, ktoré sú dobrou alternatívou bio vajec.  Čiže odporúčam konzumovať takéto vajíčka, pokiaľ nemáte k dispozícii záhradu s vlastnými nosnicami.

Okrem pôvodu a spôsobu chovu nosníc je veľmi dôležitá čerstvosť vajíčok. Najlepšie je zapamätať si, alebo zaznačiť na papier dátum minimálnej trvanlivosti uvedený na obale, ktorý môže byť max. 28 dní od znášky. Ak zabudnete, čerstvosť vajíčka jednoducho zistíte pomocou pohára s vodou. Čerstvé vajíčko zostane ležať na dne. Čím je staršie, tým viac sa dvíha tupým koncom a stúpa nahor. Keď vajíčko rozbijete, pri čerstvom vajci sa nikdy nezlieva žĺtok s bielkom. Vajíčka je vhodné skladovať v chlade ostrejším koncom dolu.

Čo sa týka konzumácie, najlepšie stráviteľné vajcia sú „na hniličku“. To znamená, ani namäkko, ani natvrdo. Pripravíte ich napríklad tak, že vajcia dáte do studenej vody a privediete k varu. Akonáhle sa začne voda variť, stopnete si 2–3 minúty, potom ich dáte do studenej vody a ošúpete. Samozrejme, doba prípravy vajec na hniličku sa líši, keďž sú v rôznych veľkostiach. Treba skúšať, skúšať a skúšať.

Ešte by som rada upozornila na nevhodné kombinácie vajíčok s inými potravinami. Vajce je výborný zdroj bielkovín, preto je dôležité vyhnúť sa jeho konzumácii s ďalšími druhmi proteínov, akú sú napríklad strukoviny. To znamená, že vajíčko v kombinácii so strukovinami, či dokonca s tukom, je veľmi ťažko stráviteľné. Čiže taká omeleta so slaninou či klobáskou je veľmi nezdravá a ťažko stráviteľná, hoci v slovenskej kuchyni obľúbená. Naopak, vajíčka si doprajte s veľkým množstvom zeleniny a kvalitným celozrnným pečivom.

Mirka


Na vaše otázky odpovedá Mgr. Miroslava Suchárová, ktorá sa problematike výživy venovala roky ako novinárka. Počas tohto obdobia sa stretla s rôznymi výživovými smermi, názormi a odporúčaniami, a preto sa rozhodla pre „upratanie“ a rozšírenie svojich vedomostí formou výživových kurzov. Výrazne ju ovplyvnil seminár u známeho českého odborníka, Mgr. Martina Jelínka. Vďaka nemu sa, okrem iného, naučila v rámci stravy uplatňovať holistický prístup, teda pri tvorbe jedálnych lístkov zohľadňovať nielen príjem kalórií, makroživín a zdravotný stav človeka, ale napríklad aj krvnú skupinu, acidobázické pôsobenie či termický efekt potravín. Svoje otázky jej môžete posielať na adresu plnielanu@plnielanu.sk.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

 

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close