Pripálil sa vám počas varenia hrniec? Nezúfajte a vyskúšajte tieto účinné triky!

žena umýva hrniec

Pripálené hrnce nebudú viac problém (Zdroj: Freepik/ wavebreakmedia_micro)

Pripálený hrniec nepoteší žiadnu kuchárku či kuchára. Čistenie pripáleniny dá zabrať, no s nasledujúcimi trikmi si ho uľahčíte. Všetky metódy navyše využívajú suroviny, ktoré už máte doma. Stačí si vybrať tú, ktorá sa vám najviac zapáči.

Sóda bikarbóna a ocot

Obľúbená kombinácia sódy bikarbóny a octu sa dá využiť aj na pripálené hrnce. Týmto spôsobom môžete vyčistiť skoro všetky typy materiálov.

Do hrnca vlejte zmes vody a octu v rovnakom pomere a nechajte ju zovrieť. Odstavte hrniec z tepla, opatrne vylejte tekutinu a dno posypte sódou bikarbónou. Keď sa hrniec ochladí tak, aby ste sa ho mohli dotknúť, pridajte ešte sódu bikarbónu a vydrhnite špongiou. Nečakajte však, kým hrniec vychladne úplne, pretože by koncentrácia octu a sódy stratila svoj účinok.

Sóda bikarbóna
Sóda bikarbóna pomôže vyčistiť pripálený hrniec (Zdroj: Freepik/alexanruiz)

Tableta do umývačky riadu

Táto jednoduchá metóda sa zíde každému, kto má umývačku riadu. Čistiaca tableta totiž pripáleninu jednoducho rozpustí. Použiť ju môžete na takmer všetky druhy hrncov, ale nie na nepriľnavé, nakoľko by mohla poškodiť ich špeciálnu vrstvu.

Dno hrnca stačí naplniť vriacou vodou a pridať tabletu do umývačky riadu. Umiestnite hrniec na sporák a vodu zahrievajte, kým nezovrie. Nechajte prevrieť dve minúty a hrniec umyte.

Sóda bikarbóna a prostriedok na riad

Na hrnce či plechy, na ktorých zostalo zapečené jedlo, zafunguje kombinácia sódy bikarbóny, teplej vody a bežného prostriedku na riad. Nie je však vhodná na čistenie liatiny.

V pripálenom hrnci či pekáči zmiešajte pol hrnčeka sódy bikarbóny, pol hrnčeka teplej vody a lyžicu čistiaceho prostriedku na riad. Nechajte postáť 30 až 60 minút a následne dobre vydrhnite. Na pripáleniny, ktoré sa nedajú uvoľniť, použite rovnakú čistiacu zmes a nechajte ju v hrnci prevrieť.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Čo robiť, aby kupované bylinky zostali dlho čerstvé? Dajte na 3 základné rady
Po odstátí hrniec dobre umyte (Zdroj: Freepik/aleruana)

Guľka z alobalu

Namiesto hubky môžete na vyčistenie pripáleniny použiť guľku z alobalu. Na dosiahnutie lepšieho výsledku posypte pripáleninu najskôr vrstvou soli alebo sódy bikarbóny. Táto metóda je dosť abrazívna, preto môže niektoré materiály poškodiť.

Prevarené citróny

Nasledujúci trik je vhodný pre tých, ktorý si často doprajú citrónovú šťavu. Bola by totiž škoda použiť tri celé citróny iba na čistenie.

Odšťavené polovice z troch alebo štyroch citrónov dajte do hrnca, ktorý ste naplnili asi do polovice vodou. Priveďte k varu a nechajte povariť 5 – 10 minút, alebo kým neuvidíte, ako sa usadenina uvoľní na hladinu vody. Hrniec vyprázdnite, umyte a zvyšky pripáleniny vydrhnite hubkou.

Odšťavené citróny uvoľnia pripáleniny (Zdroj: Freepik/freepik)

Citrón a sóda bikarbóna

Použite na vyčistenie pripáleného hrnca polovicu citróna a dosiahnete skvelý výsledok. Hodí sa obzvlášť na nerezové a liatinové hrnce a panvice, no čistiť ním môžete všetky materiály.

Najskôr pripálené jedlo trochu vyčistite, ako by ste hrniec chceli umyť ako obyčajne. Nechajte na dnes trochu vody a posypte ho sódou bikarbónou. Citrón prekrojte na polovicu a vydrhnite ním pripáleninu. Chemická reakcia medzi citrónom a sódou pomôže uvoľniť pripáleniny.

Chystáte sa do kúpeľov či wellness? Vyberte si z týchto najlepších

Zdroj: plnielanu.sk, thekitchn.com, thespruce.com
Odporúčame