Lacná príloha k pečenému mäsu alebo jarnej grilovačke? Pripravte si zaváranú červenú cibuľu plnú vitamínov!

nakladaná červená cibuľa

Vyskúšajte chutnú nakladanú červenú cibuľu (Zdroj: Gettyimages/nkeskin)

Nakladaná červená cibuľa je veľmi jednoduchá na prípravu a môže fungovať v šaláte, ako zálievka, pridaná do sendviča a na mnohých iných miestach. Dobre fungujú tak, že dodajú jedlu kyslosť, farebný kontrast a chrumkavosť, pričom sú extrémne lacné a v chladničke vydržia dlho.

Potrebujeme:

  • 1 veľkú červenú cibuľu
  • 300 ml kuchynského octu
  • 300 ml vody
  • 1PL soli na liter tekutiny
  • koreniny, ktoré máte pri zaváraní radi (čierne korenie, chili a pod.)

Postup:

Zmiešajte vodu, ocot a soľ a priveďte nálev do varu. Aby ste zabránili prasknutiu, predhrejte pohár na zaváranie horúcou vodou (stačí z vodovodu).

nálev na zaváranie červenej cibule
Nálev nechajte prevrieť (Zdroj: Freepik/frederiksen1020)

Cibuľu nakrájajte na plátky, vložte do pohára a zalejte horúcim octovým nálevom. Aby ste zmes zbavili prebytočného vzduchu, rukavicou chyťte pohár (POZOR je veľmi horúci) a jemne ním poklepte o dno drezu alebo kuchynskú linku. Hladina mierne klesne a to je v poriadku.

nakrájaná červená cibuľa
(Zdroj: Freepik/Idealspics)

Nechajte pohár vychladnúť a vložte do chladničky. Pri tenkých plátkoch cibule stačí niekoľko hodín, pri hrubších minimálne 24 hodín. Takto spracovaná cibuľa vydrží v chladničke niekoľko mesiacov.

nakladaná červená cibuľa
Vyskúšajte chutnú nakladanú červenú cibuľu (Zdroj: Gettyimages/nkeskin)


Zdroj: plnielanu.sk, instructables.com
Odporúčame