Nakladaná červená cibuľa je veľmi jednoduchá na prípravu a môže fungovať v šaláte, ako zálievka, pridaná do sendviča a na mnohých iných miestach. Dobre fungujú tak, že dodajú jedlu kyslosť, farebný kontrast a chrumkavosť, pričom sú extrémne lacné a v chladničke vydržia dlho.
Potrebujeme:
- 1 veľkú červenú cibuľu
- 300 ml kuchynského octu
- 300 ml vody
- 1PL soli na liter tekutiny
- koreniny, ktoré máte pri zaváraní radi (čierne korenie, chili a pod.)
Postup:
Zmiešajte vodu, ocot a soľ a priveďte nálev do varu. Aby ste zabránili prasknutiu, predhrejte pohár na zaváranie horúcou vodou (stačí z vodovodu).

Cibuľu nakrájajte na plátky, vložte do pohára a zalejte horúcim octovým nálevom. Aby ste zmes zbavili prebytočného vzduchu, rukavicou chyťte pohár (POZOR je veľmi horúci) a jemne ním poklepte o dno drezu alebo kuchynskú linku. Hladina mierne klesne a to je v poriadku.

Nechajte pohár vychladnúť a vložte do chladničky. Pri tenkých plátkoch cibule stačí niekoľko hodín, pri hrubších minimálne 24 hodín. Takto spracovaná cibuľa vydrží v chladničke niekoľko mesiacov.

Zdieľať na
Zdieľaní