Dostali ste chuť na maškrtu, no držíte diétu? Tu je niekoľko nápadov na sladké pochúťky s nižším obsahom cukru

šľahačka a čerešne v pohári

Tieto maškrty zaručene zlepšia každý váš deň (Zdroj: Freepik/fahrwassser)

Ak ste dostali chuť na dezert, no nechcete to zbytočne preháňať s cukrom alebo nemáte čas na zložitú prípravu, môžete sa inšpirovať nasledujúcimi nápadmi, ktorých realizovanie zaberie iba zopár minút.

Bobule a smotana

Klasická kombinácia, ktorá nikdy neomrzí. Bobule sú sladké, šťavnaté a majú nízky obsah kalórií. Majú tiež veľa živín prospešných pre srdce, ako sú antioxidanty a vláknina. K jednej šálke bobúľ pridajte kúsok šľahačky alebo nízkotučnej kyslej smotany, ktorá tomuto dezertu pridá 20 až 50 kalórií, no málo alebo žiadny cukor.

Mrazené ovocné tyčinky

Niektoré značky nanukov ponúkajú nízko kalorické možnosti s nižším obsahom cukru. Pokiaľ máte čas, môžete si vytvoriť vlastný nanuk, aby ste sa vyhli alebo aspoň obmedzili pridané cukry. Hľadajte recepty, v ktorých sa používa ovocie s nízkym obsahom sacharidov.

Tmavá čokoláda

Overená klasika, ktorou nič nepokazíte. Pokiaľ máte chuť na niečo sladké, zopár kúskov horkej čokolády počas týždňa nie je pre vašu diétu také zlé, ako si možno myslíte. Tento druh čokolády má menej cukru a viac kakaa ako mliečna čokoláda. To znamená menej kalórií, ale viac živín, ako sú flavonoidy. Pre najväčší úžitok hľadajte obsah kakaa 70 % alebo viac, ale majte na pamäti, že spolu s kakaom stúpa aj obsah kofeínu.

Jogurtový parfait

Takmer ako by jedli zmrzlinový pohár, s menším množstvom pridaného cukru a s väčším množstvom vlákniny a živín. Vezmite obyčajný biely jogurt, ktorý má menej cukru ako ochutené druhy a doplňte ho čerstvým ovocím a niekoľkými orieškami. Trochu granoly je tiež v poriadku.

Ovocie a syr

Sladká chuť čerstvého alebo sušeného ovocia je vynikajúca v kombinácii krémovosťou syra. Vyskúšajte plesnivý syr brie, kozí syr alebo čedar s datľami, figami alebo jablkami.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
VIDEOTIP Skvostný nepečený dezert: Vyskúšajte talianske tiramisu podomácky

Mrazené banány v čokoláde

Tento dezert je úplne jednoduchý na prípravu a nie je taký zlý pre vašu diétu. Zmrazte niekoľko plátkov banánov a rozpustite horkú čokoládu. Banány obaľte v čokoláde a ak chcete, posypte ich orieškami. Potom ich vložte späť do mrazničky, kým nebudete pripravení ich jesť.

Pošírované hrušky

Pošírovať niečo znamená udusiť to domäkka v nejakej tekutine. Hrušky môžete variť v citrónovej vode, jablkovej šťave, červenom víne a mnohých iných tekutinách. Je to jednoduchý, ale zdravý dezert – jedna pošírovaná hruška môže mať okolo 100 kalórií. Ku každej ošúpanej a uvarenej hruške podávajte trochu pošírovacej tekutiny.



Zdroj: plnielanu.sk, webmd.com
Odporúčame