Zdravé črevá sú základ: Pomôže kvasená zelenina aj prechádzka, jedna vec však musí dostať stopku

Žena s miskou kyslej kapusty

Kyslá kapusta je jedným z najlepších zdrojov probiotík (Zdroj: GettyImages)

Na jeseň na nás zo všetkých strán útočia známe aj menej známe vírusy, vrátane chrípky a Covid-19. Vedeli ste o tom, že zloženie jedálnička dokáže priamo vplývať na silu obranyschopnosti?

V črevách žijú miliardy mikróbov, ktoré voláme mikrobióm, alebo črevná mikroflóra. Medzi sebou tu zvádzajú boj dobré a zlé baktérie. Nedávny výskum ukázal, že zdravá črevná mikroflóra hrá zásadnú úlohu pri imunitnej reakcii tela na infekciu, ako prevencia pred zápalmi aj pri udržiavaní celkového zdravia. Čo urobiť, aby ste mali črevný mikrobióm pripravený ochrániť vás?

Inulín pre zdravé črevá

Inulín je vzácny druh prirodzene rozpustnej vlákniny, ktorá ponúka celý rad zdravotných benefitov. Medzi ne patrí aj vylepšená kontrola hladiny krvného cukru, stabilita váhy a zdravého trávenia. V hrubom čreve sa inulín správa ako prebiotikum – teda potrava pre zdraviu prospešné baktérie. K hlavným zdrojom inulínu patrí napríklad koreň z čakanky obyčajnej (nápoj z neho chutí ako káva), cibuľa, cesnak, pór či špargľa. V štúdii American Journal of Clinical Nutrition zistili, že potraviny bohaté na inulín zoštvornásobili priateľskú črevnú mikroflóru už do dvoch týždňov. U účastníkov výskumu tiež zaznamenali väčšiu sýtosť, zníženú chuť na sladké, slané či mastné jedlo.


Mohlo by vás zaujať: Probiotiká pre zdravie čriev aj proti infekciám: Ktoré sú pre vás najlepšie?


Kyslá kapusta ako zdroj probiotík

Skôr, ako siahnete v lekárni po prvej krabičke s probiotikami, je dobré vedieť, že vysoké množstvo je obsiahnuté aj vo fermentovanej, teda kvasenej zelenine. Nakladané druhy zeleniny, v našich kuchyniach najčastejšie kyslá kapusta alebo uhorky, sú plné namnožených dobrých baktérií. Nielenže zvyšujú stráviteľnosť zeleniny a vitamínov z nej, obsahujú aj množstvo prospešných enzýmov, ktoré podporujú trávenie.

Ak sa predsa len rozhodnete pre kupovanú fermentovanú zeleninu, kontrolujte predovšetkým množstvo pridaného cukru a soli. Inak sa môže stať, že očakávaný prínos pre zdravie sa ani pri pravidelnej konzumácii neudeje. Veľké množstvo obsahu sodíka môže negatívne vplývať na krvný tlak a srdcovo cievny systém. No a ak sa uhoriek a kapusty prejete, oplatí sa vyskúšať aj fermentáciu na ázijský spôsob. Touto metódou pripravujú sóju, tekvicu, baklažán, mrkvu aj cibuľu.

Terapia prírodou

Prežívate stresujúce obdobie a vaše trávenie je nestále? Podľa odborníkov je človek superorganizmus, pričom najhustejšiu mikrobiálnu komunitu v rámci tohto superorganizmu vykazuje črevná mikroflóra. Na jej zloženie a aktivitu však majú významný vplyv aj psychické, fyzické a environmentálne činitele.

Stres napríklad prekáža v činnosti prospešným črevným baktériám. Doktor Vincent Pedre má jasný odkaz: „Nič nenapĺňa ducha a neznižuje stresové hormóny tak účinne, ako pripojenie k prírodnému svetu.“ Odporúča preto vydať sa na rannú prechádzku, alebo si urobiť aspoň krátku prestávku na záhrade, či niekde v prírode. Výskum uskutočňovaný na Texas A&M University ukázal, že vnímanie zvukov prírody môže znížiť stres a napätie o 87 % už za 10 minút. Tak teda, hor sa do prírody”

Sladenie bez cukru

Doktor Vincent Pedre, autor knihy Happy Gut, hovorí vo svojej knihe o negatívnom vplyve bieleho cukru a umelých sladidiel na črevný mikrobióm. Spôsobujú vraj poškodenie črevnej sliznice a vyvolávajú zápal, čím sa oslabuje odolnosť pred patogénmi. Keď si budete chcieť osladiť čaj, odporúča, aby ste radšej siahli po stévii. Prírodné sladidlo zo stévie má takmer 300 krát väčšiu sladivosť ako cukor. Dokáže stabilizovať hladinu krvného cukru a má nulový glykemický index. Z toho dôvodu je po porade s lekárom stévia vhodná aj pre diabetikov.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close