Sezónne krémové polievky plné vitamínov: Zdravé, chutné, hotové do pol hodiny!

Tekvicová krémová polievka s petržlenom

Tekvicová krémová polievka s petržlenom (Foto: GettyImages)

Jar nám vychádza maximálne v ústrety a ponúka svieže zelené bylinky aj čerstvú mladú zeleninu. Bol by hriech tieto dary nevyužiť a nepripraviť z nich napríklad skvelú krémovú polievku. Vyskúšajte niektorý z našich receptov – ich príprava vám nezaberie viac ako pol hodinky a výsledok zaručene oceníte.

Mrkvová polievka s chilli a kokosovým mliekom

Potrebujeme:

– 1 veľkú cibuľu
– 1 malý kaleráb
– 400 g mrkvy
– 1 lyžicu nastrúhaného čerstvého zázvoru
– chilli papričky podľa chuti
– čerstvý koriander alebo petržlenovú vňať
– 150 ml kokosového mlieka
– zeleninový vývar
– soľ
– mleté čierne korenie
– kari korenie
– olej

Postup: Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na malé kocky. Kaleráb, mrkvu a chilli papričky pokrájame, zázvor nastrúhame. Všetko pridáme k cibuli. Podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme, a varíme do zmäknutia. Následne rozmixujeme na hladký krém. Pridáme kokosové mlieko, kari korenie, a necháme krátko prejsť varom. Na záver môžeme ozdobiť čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Špenátová polievka so strateným vajcom

Potrebujeme:

– 400 g špenátu
– 1 zemiak
– zväzok jarnej cibuľky
– 3 strúčiky cesnaku
– 3 lyžice masla
– 400 ml mlieka
– 4 vajcia
– ocot
– soľ
– mleté biele korenie
– 80 g nastrúhaného parmezánu

Postup: Jarnú cibuľku nakrájame a opečieme na rozohriatom masle spolu s pokrájaným cesnakom a surovým zemiakom, nastrúhaným najemno. Pridáme špenát, zalejeme mliekom, osolíme, okoreníme a 10 minút povaríme. Rozmixujeme dohladka. Pripravíme si stratené vajce: vo veľkom hrnci dáme variť dostatok vody s octom (cca 1 lyžica octu na liter vody). Vajíčko rozklepneme do hrnčeka. Lyžicou roztočíme vodu v hrnci tak, aby v prostriedku vznikol vír. Presne do jeho stredu opatrne vyklopíme vajce a varíme presne tri minúty. Vajíčko vyberieme dierkovanou naberačkou a rovnako postupujeme aj s ostatnými vajcami. Na každú porciu polievky dáme stratené vajíčko a posypeme strúhaným parmezánom.


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové, krémové a osviežujúce: Také sú tieto skvelé jarné polievky


Pórová polievka s chrumkavou slaninou

Potrebujeme:

– 400 g očisteného póru
– 3 zemiaky
– 1 cibuľu
– 6 plátkov slaniny
– 150 ml smotany na šľahanie
– zeleninový vývar
– maslo
– soľ

Postup: Tri plátky slaniny nakrájame na kocky. V hrnci si rozpustíme maslo a opekáme na ňom pokrájanú slaninu s cibuľou, kým nezískajú peknú zlatistú farbu. Pridáme pokrájaný pór a kocky zemiakov, zamiešame, zakryjeme a stíšime plameň. Dusíme cca 5 minút a dávame pozor, aby sa zelenina nepripálila. Potom vlejeme vývar, ochutíme a privedieme k varu. Zakryjeme a na strednom plameni varíme 20 minút. Necháme chvíľu vychladnúť a následne rozmixujeme dohladka. Vrátime hrniec nad plameň, vlejeme smotanu a dobre zamiešame. Zvyšné tri plátky slaniny opečieme nasucho na panvici a dozdobíme nimi polievku pred podávaním.


Aké krémové polievky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close