Sezónne krémové polievky plné vitamínov: Zdravé, chutné, hotové do pol hodiny!

Tekvicová krémová polievka s petržlenom

Tekvicová krémová polievka s petržlenom (Foto: GettyImages)

Jar nám vychádza maximálne v ústrety a ponúka svieže zelené bylinky aj čerstvú mladú zeleninu. Bol by hriech tieto dary nevyužiť a nepripraviť z nich napríklad skvelú krémovú polievku. Vyskúšajte niektorý z našich receptov – ich príprava vám nezaberie viac ako pol hodinky a výsledok zaručene oceníte.

Mrkvová polievka s chilli a kokosovým mliekom

Potrebujeme:

– 1 veľkú cibuľu
– 1 malý kaleráb
– 400 g mrkvy
– 1 lyžicu nastrúhaného čerstvého zázvoru
– chilli papričky podľa chuti
– čerstvý koriander alebo petržlenovú vňať
– 150 ml kokosového mlieka
– zeleninový vývar
– soľ
– mleté čierne korenie
– kari korenie
– olej

Postup: Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na malé kocky. Kaleráb, mrkvu a chilli papričky pokrájame, zázvor nastrúhame. Všetko pridáme k cibuli. Podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme, a varíme do zmäknutia. Následne rozmixujeme na hladký krém. Pridáme kokosové mlieko, kari korenie, a necháme krátko prejsť varom. Na záver môžeme ozdobiť čerstvým koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed


Špenátová polievka so strateným vajcom

Potrebujeme:

– 400 g špenátu
– 1 zemiak
– zväzok jarnej cibuľky
– 3 strúčiky cesnaku
– 3 lyžice masla
– 400 ml mlieka
– 4 vajcia
– ocot
– soľ
– mleté biele korenie
– 80 g nastrúhaného parmezánu

Postup: Jarnú cibuľku nakrájame a opečieme na rozohriatom masle spolu s pokrájaným cesnakom a surovým zemiakom, nastrúhaným najemno. Pridáme špenát, zalejeme mliekom, osolíme, okoreníme a 10 minút povaríme. Rozmixujeme dohladka. Pripravíme si stratené vajce: vo veľkom hrnci dáme variť dostatok vody s octom (cca 1 lyžica octu na liter vody). Vajíčko rozklepneme do hrnčeka. Lyžicou roztočíme vodu v hrnci tak, aby v prostriedku vznikol vír. Presne do jeho stredu opatrne vyklopíme vajce a varíme presne tri minúty. Vajíčko vyberieme dierkovanou naberačkou a rovnako postupujeme aj s ostatnými vajcami. Na každú porciu polievky dáme stratené vajíčko a posypeme strúhaným parmezánom.


Mohlo by vás zaujať: Zeleninové, krémové a osviežujúce: Také sú tieto skvelé jarné polievky


Pórová polievka s chrumkavou slaninou

Potrebujeme:

– 400 g očisteného póru
– 3 zemiaky
– 1 cibuľu
– 6 plátkov slaniny
– 150 ml smotany na šľahanie
– zeleninový vývar
– maslo
– soľ

Postup: Tri plátky slaniny nakrájame na kocky. V hrnci si rozpustíme maslo a opekáme na ňom pokrájanú slaninu s cibuľou, kým nezískajú peknú zlatistú farbu. Pridáme pokrájaný pór a kocky zemiakov, zamiešame, zakryjeme a stíšime plameň. Dusíme cca 5 minút a dávame pozor, aby sa zelenina nepripálila. Potom vlejeme vývar, ochutíme a privedieme k varu. Zakryjeme a na strednom plameni varíme 20 minút. Necháme chvíľu vychladnúť a následne rozmixujeme dohladka. Vrátime hrniec nad plameň, vlejeme smotanu a dobre zamiešame. Zvyšné tri plátky slaniny opečieme nasucho na panvici a dozdobíme nimi polievku pred podávaním.


Aké krémové polievky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame