Aký olej patrí do šalátu a ktorý použiť na vyprážanie? Prezradíme alternatívy, o ktorých ste netušili

Šalát na tanieri

Viete ktorý olej učite nepoužiť na vyprážanie? (Zdroj: GettyImages)

Ľanový, kokosový, olivový, avokádový či arašidový – ponuka kuchynských olejov sa neustále rozširuje o tradičné aj exotické chute. Mnohé z nich majú vynikajúcu arómu a mnoho zdravotných výhod, avšak iba v prípade, že ich používate správne. S ktorými olejmi je zdravé aj variť či vyprážať a ktoré sú vhodné len pre studenú kuchyňu? Pomôžeme vám sa v nich zorientovať.

Rafinovaný alebo nerafinovaný

Rafinované oleje sú spracované za vysokých teplôt. Tieto oleje majú nižšiu výživovú hodnotu, ale súčasne vyšší bod prepaľovania. Majú aj veľmi dlhú trvanlivosť a zväčša neutrálnu chuť. Sú riedke, nezakalené a hodia sa pre použitie v teplej kuchyni.

Nerafinované oleje sú často označené názvami „za studena lisované“ alebo „panenské“. Nie sú tepelne spracované, a preto majú zachované všetky živiny. Majú prirodzenú chuť a vôňu, aj vyššiu hustotu. Výborne sa hodia do studenej kuchyne, do šalátov a zálievok. Majú nízky bod prepálenia, preto nie sú vhodné do teplej kuchyne. Sú tiež citlivé na oxidáciu, preto sa plnia do tmavých fliaš a často je potrebné ich skladovať v chladničke, inak sa rýchlo kazia.

Kokosový olej

Okrem nasýtených tukov je kokosový olej bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínov A, C a E. Má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky a je ľahko stráviteľný, okrem toho zvyšuje metabolizmus a neukladá tuky. Rovnako ako väčšina olejov, aj kokosový olej existuje vo svojej rafinovanej a panenskej podobe.

Rafinovaný kokosový olej má bod prepálenia okolo 240 °C a je vhodný na vyprážanie, keďže má neutrálnu, ľahko kokosovú chuť. Panenský kokosový olej má výraznejšiu kokosovú príchuť a môže sa používať pri teplotách do 177 °C. Obidva sú vhodné aj na pečenie, často sa využívajú aj v kozmetike na výrobu domácich pílingov a telových krémov. Kokosový olej skladujte v sklenenej nádobe na chladnom a tmavom mieste, po otvorení radšej v chladničke.


Mohlo by vás zaujať: Najlepšie oleje do šalátov aj na vysmážanie: O týchto ste netušili!


Extra panenský olivový olej

Pravdepodobne najznámejší a najčastejšie používaný kuchynský olej si získal reputáciu zdravého a všestranného pomocníka pri príprave rôznorodých jedál. Má vysoký obsah antioxidantov a zdravých tukov. Na pečenie a vyprážanie sa však neodporúča, keďže sa jeho zložky pôsobením vysokej teploty menia na škodlivé a karcinogénne. Nikdy s ním preto nepresiahnite teplotu 191 °C. Použite ho radšej v studenej kuchyni na prípravu šalátov, nátierok a dresingov. Skladujte v nepriehľadnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.

Ľanový olej

Obsahuje vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, no je vhodný len do studených jedál. Má čistiace účinky, pomáha proti zápche, preto sa odporúča denne lyžica zamiešaná v jogurte alebo šaláte. Skladujte ho v chladničke a po otvorení spotrebujte do troch týždňov. Po čase totiž horkne a začína produkovať karcinogénne látky.

Avokádový olej

Avokádo je plné zdravých tukov a to isté platí aj pre avokádový olej. Obsahuje nasýtené aj nenasýtené mastné kyseliny a vitamín E. Avokádový olej sa môže pochváliť najvyšším známym bodom prepálenia 271 °C, je preto vhodný na vyprážanie, opekanie, grilovanie aj pečenie. Ak uprednostňujete jemnú a nenápadnú chuť, vyberte si rafinovanú verziu oleja. Jeho chuť sa prispôsobí chuti ostatných surovín. Uchovávajte na chladnom tmavom mieste, najlepšie priamo v chladničke.

Arašidový olej

Arašidový olej sa často používa v thajskej, čínskej a iných ázijských kuchyniach. Má bohatý obsah kyseliny alfa-linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3. Arašidový olej dodáva telu aj vitamín K, jeho prednosťou je nízky obsah nasýtených mastných kyselín. Rafinovaná verzia s bodom prepálenia 232 °C je vhodná aj na vyprážanie. Nerafinovaný arašidový olej sa uplatní v studenej kuchyni, hodí sa do zálievok a marinád.


Mohlo by vás zaujať: Vhodný do kuchyne i ako kozmetika: Sezamový olej má skvelé účinky


Sezamový olej

Sezamový olej obsahuje mnoho zdravých tukov a antioxidantov, čím konkuruje aj olivovému oleju. Bod prepálenia dosahuje pri teplote medzi 177 až 204 °C, čo znamená, že ho môžeme použiť na vyprážanie aj na dochutenie. Skladujte ho v chladničke. Tekvicový olej

Má bohatý obsah vitamínu E a rastlinných sterolov, ktoré napomáhajú úprave hladín cholesterolu, ako aj polyfenolov s antioxidačným pôsobením. Tekvicový olej má výbornú, jemne sladkú chuť, ktorá oživí najmä čerstvé šaláty.

Ťahák: Oleje na vyprážanie, varenie aj do studenej kuchyne

Pri vyprážaní, fritovaní, pečení a grilovaní sa používajú teploty 180 ºC a vyššie. Na prípravu takto upravených pokrmov sa hodí rafinovaný kokosový olej (bod prepálenia 240 ºC), z tradičných olejov zasa panenský palmový olej a rafinovaný repkový olej (oba bod prepálenia 220 ºC), slnečnicový olej (bod prepálenia 200 ºC), zmes rafinovaného slnečnicového a repkového oleja (bod prepálenia 180 ºC) a panenský olej z hroznových jadier (bod prepálenia 190 ºC), ktorý sa spolu s rafinovaným kokosovým hodí na sladké pečenie.

Na varenie sa hodia oleje, ktoré sú stabilné pri teplotách nad 100 ºC. Dodajú jedlám typickú chuť a arómu. Ideálne oleje na varenie sú slnečnicový, olivový, hroznový aj avokádový.

V studenej kuchyni sú na prípravu šalátov, cestovín alebo nátierok vhodné aromatickejšie oleje, z ktorých stačí pridať len pár kvapiek. Mnohé majú blahodarné účinky aj na nechty, vlasy a pokožku, podporujú metabolizmus aj imunitu. Nie sú však vhodné na zahrievanie. Patrí k nim tekvicový, ľanový, konopný, arašidový a sezamový alebo makový olej. Po otvorení ich treba skladovať v chladničke a spotrebovať najlepšie do troch mesiacov.

Náš tip na záver: Vedeli ste, že prepálený či iný zvyškový olej nepatrí do výlevky ani do WC? Mali by ste ho zozbierať a odovzdať obci alebo spoločnosti, ktorá robí zber. Dá sa tak urobiť napríklad zlievaním oleja do sklenenej nádoby, ktorú po naplnení odovzdáte.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame