Vyhnite sa neustálemu umývaniu riadu: Tieto jedlá z jedného hrnca vám ušetria čas a navyše dokonale zasýtia!

umývanie riadu

Umývanie riadu si môže zjednodušiť varením jedál z jedného hrnca (Zdroj: Freepik/odua)

Ako pripraviť dobré jedlo bez zdĺhavého umývania riadu? Cestoviny z jedného hrnca, polievky či rýchlovky z jedného plechu budú vašimi najlepšími kamarátmi, ak sa chcete vyhnúť hromade špinavého riadu. Zjednodušte si varenie a následné umývanie riadu, vďaka týmto tipom navaríte chutné jedlá len v jednom hrnci!

Začať môžete vývarom, no aj jedlami z jedného plechu

Roberta Hall-McCarron, šéfkuchárka z Edinburghu, si varenie doma výrazne zľahčuje a rada preto pripravuje pokrmy v čo najmenšom počte hrncov. Začnite napríklad chutným vývarom. „Môžete si navariť klasický kurací či zeleninový vývar, alebo zvoliť ázijský spôsob a použiť kokosové mlieko a thajskú kari pastu.“  Potom pridajte do hrnca akúkoľvek zeleninu, ktorú máte radi – pridávajte ju do hrnca podľa toho, ako dlho trvá jej  varenie. Podľa chuti môžete pridať aj iné mäso, ryby, rezance alebo ryžu.

„Nielenže získate lepšiu chuť vývaru, ktorý sa dostane do všetkých prísad v hrnci ale zároveň máte len jeden hrniec, ktorý budete umývať.“ Jedlá, ktoré pripravíte na jednom plechu sú tiež skvelé – ak nechcete, aby sa vám riad kopil v dreze. Upiecť si môžete zeleninu, zemiaky, živánsku pečienku, zemiakové placky, rôzne druhy slaných koláčov, zapečené kura alebo iné druhy mäsa.

Varič ryže bude váš najlepší pomocník 

Podľa Ferdinanda Montoyu, šéfkuchára filipínskeho bistra v Londýne, by mal mať každý v domácnosti ryžovar. „Všetko môžete vložiť dnu, stlačíte gombík s nápisom variť – a je to.“ Podľa Montoyu si môžete urobiť pokrm, ktorý pozostáva z nasekaného zázvoru, cesnaku, jazmínovej ryže a kuracieho vývaru. Ingrediencie zmiešajte a potom na ne položte dve vykostené kuracie stehná kožou nadol spolu s tyčinku citrónovej trávy.

Po uvarení primiešajte nasekaný koriander a jarnú cibuľku. „Na dochutenie celého pokrmu nadrobno nasekajte stonky koriandra, čili, cesnak, zázvor a bielu časť jarnej cibuľky. Potom ešte pridajte sójovú omáčku a ocot – ja používam filipínsky kokosový ocot, ale hodí sa aj jablčný mušt alebo ocot z bieleho vína – repkový olej, sezamový olej a soľ.“ 

Populárnymi šetričmi času sú aj cestoviny z jedného hrnca

Cestoviny sa vám totiž priamo uvaria v omáčke z akýchkoľvek ingrediencií, ktoré ste do hrnca vložili. Môžete si tak uvariť špagety s kelom a paradajkami. Do hrnca nalejte vodu, pridajte nakrájanú zeleninu a špagety, k tomu citrónovú kôru, olivový olej, soľ a čierne korenie. Špagety sem-tam premiešajte. Navrch pri podávaní posypte parmezánom.

Ak vám nechutí kel, zvoľte si k špagetám rajčiny, cibuľu, cesnak, čerstvú bazalku a čili. Môžete pridať aj pasírované paradajky pre lepšiu chuť, ale tento krok je ľubovoľný. Všetko dajte do jedného hrnca a zalejte cca jedným litrom vody, pridajte soľ a čierne korenie. Na koniec ešte na teplé špagety nastrúhajte váš obľúbený druh syra.



Zdroj: guardian.com, plnielanu.sk
Odporúčame