Sú huby súčasťou vášho jedálnička? Zahraničná štúdia odhalila, že ich častá konzumácia znižuje depresiu

Huby

Niektoré huby majú silné antioxidačné vlastnosti, čo môže znížiť symptómy depresie alebo úzkosti (Zdroj: Freepik/user20895598)

Nová štúdia, ktorú uskutočnila skupina výskumníkov zo Štátnej lekárskej vysokej školy v Pensylvánií (Penn State College of Medicine) odhalila, že niektoré huby majú silné antioxidačné vlastnosti, čo podporuje odpoveď imunitného systému na infekcie, zápaly, abnormálny rast buniek a tiež to pomáha v boji proti rakovine. Okrem toho môže mať konzumácia húb vplyv aj na duševné zdravie.

Výskumníci pracovali s údajmi o dvojdňovej strave viac ako 24 000 dospelých ľudí žijúcich v USA, ktoré v rokoch 2005 – 2016 zhromaždil Národný prieskum zdravia a výživy (National Health and Nutrition Examination Survey). Hodnotilo sa, ako často účastníci konzumovali huby. Tieto údaje sa neskôr porovnávali s hlásenými úrovňami depresie. Autori výskumu vďaka tomu zistili, že účastníci, ktorí uviedli, že v priebehu dvoch dní jedli mierne až vysoké množstvo húb, mali nižšiu pravdepodobnosť depresie v porovnaní s tými, ktorí jedli malé alebo žiadne množstvo húb. Podľa expertov za to môže vysoká hladina vitamínu B-12, antioxidantov a protizápalových zložiek. „Huby sú najvyšším potravinovým zdrojom aminokyseliny ergotioneínu – protizápalového činidla, ktoré si ľudia nedokážu syntetizovať,“ povedal vedúci výskumu Djibril M. Ba. Huby sú skvelým zdrojom vitamínu D, ktorý okrem toho, že preukázateľne znižuje zápal, dokonca zlepšuje náladu.

Amy Shapiro, konzultantka a zakladateľka Real Nutrition, organizácie venujúcej sa zdravej výžive, hovorí, že zistenia štúdie sú povzbudivé, ale i napriek tomu je potrebný ďalší výskum. Vysvetľuje, že konkrétna štúdia skúmala jedálničky účastníkov – teda vyžadovala od nich, aby si podrobne zapamätali to, čo jedli, a to nie je vždy presné. Často totiž nadhodnocujeme alebo podhodnocujeme množstvo našich jedál. Navyše sa v štúdii nespomínalo, aké druhy húb účastníci konzumovali. Pri ďalšom výskume Shapiro odporúča zamerať sa viac na rozličné skupiny húb, keďže každý druh má inú škálu nutričných hodnôt, a tým činom aj iné výhody.



Zdroj: plnielanu.sk, wellandgood.com
Odporúčame