Omáčka nie je len dodatok k jedlu. Často je v podstate hlavnou ingredienciou, ktorá tanier napĺňa chuťou a pôžitkom. Pripraviť si výbornú omáčku, napríklad k mäsu, je umenie. Existuje však množstvo overených receptov, ktoré dodajú vašemu obedu ideálnu chuť.
Omáčka nie je len dodatok k jedlu. Často je v podstate hlavnou ingredienciou, ktorá tanier napĺňa chuťou a pôžitkom. Pripraviť si výbornú omáčku, napríklad k mäsu, je umenie. Existuje však množstvo overených receptov, ktoré dodajú vašemu obedu ideálnu chuť.
Chrenová omáčka
Potrebujeme:
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- ½ l mlieka
- soľ
- 2 PL strúhaného chrenu
- cukor
- citrónovú šťavu
Postup: Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Zalejeme mliekom, dobre rozmiešame a pripravíme bešamel. Posolíme, dodáme chren, ochutíme citrónovou šťavou a troškou cukru.
Náš tip: Podobným spôsobom sa dá pripraviť aj uhorková, horčicová alebo kôprová omáčka.
Mohlo by vás zaujímať: Omáčka spraví aj z jednoduchého jedla delikatesu: Vyskúšajte naše tipy!
Syrová omáčka so šampiňónmi
Potrebujeme:
- 300 g tvrdého syra, napríklad eidamu
- 100 g šampiňónov
- 2 PL masla
- 4 žĺtky
- 2 dl mlieka
- soľ, čierne korenie
Postup: Syr pokrájame na kocky a namočíme do mlieka na približne dve hodiny. Následne pridáme rozšľahané žĺtka, maslo a za stáleho miešania varíme vo vodnom kúpeli, kým nie je omáčka dostatočne hustá. Posolíme, ochutíme korením a pridáme orestované šampiňóny. Chvíľu spoločne povaríme. Podávame napríklad k mäsu s knedľou.
Mohlo by vás zaujímať: K mäsu či na cestoviny: Spestrite si jedálny lístok chutnými omáčkami
Holandská omačka
Potrebujeme:
- 3 žĺtka
- 1-2 PL citrónovej šťavy
- 2 dl zeleninového vývaru (môže byť aj z kocky)
- 80 g masla
- soľ a čierne korenie
Postup: Do menšej nádoby vlejeme vychladený zeleninový vývar, citrónovú šťavu a žĺtky so soľou. Šľaháme vo vodnom kúpeli, kým zmes nezhustne. Potom postupne vmiešavame maslo. Podávame k rôznym druhom mäsa alebo rybám.
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč
Šalátová omáčka
Potrebujeme:
- 600 g hlávkového šalátu
- 40 g masla
- 40 g hladkej múky
- malú cibuľu
- vývar
- soľ
- ocot
- cukor
- kôpor
Postup: Pripravíme si cibuľovú zápražku, zalejeme ju studeným vývarom a povaríme asi desať minút. Ochutíme soľou, octom, cukrom a kôprom. Nakoniec pridáme na rezance pokrájaný šalát. Povaríme. Omáčku môžeme zahustiť aj smotanou alebo žĺtkami.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na