Vynikajúce a originálne omáčky k mäsu aj na cestoviny: Vyskúšajte chrenovú, syrovú či šalátovú!

syrová omáčka a cestoviny

Omáčky môžete použiť k rôznym jedlám (Zdroj: Freepik/vladislav_chusov)

Omáčka nie je len dodatok k jedlu. Často je v podstate hlavnou ingredienciou, ktorá tanier napĺňa chuťou a pôžitkom. Pripraviť si výbornú omáčku, napríklad k mäsu, je umenie. Existuje však množstvo overených receptov, ktoré dodajú vašemu obedu ideálnu chuť.

Omáčka nie je len dodatok k jedlu. Často je v podstate hlavnou ingredienciou, ktorá tanier napĺňa chuťou a pôžitkom. Pripraviť si výbornú omáčku, napríklad k mäsu, je umenie. Existuje však množstvo overených receptov, ktoré dodajú vašemu obedu ideálnu chuť.

Chrenová omáčka

Potrebujeme:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • ½ l mlieka
  • soľ
  • 2 PL strúhaného chrenu
  • cukor
  • citrónovú šťavu

Postup: Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Zalejeme mliekom, dobre rozmiešame a pripravíme bešamel. Posolíme, dodáme chren, ochutíme citrónovou šťavou a troškou cukru.

Náš tip: Podobným spôsobom sa dá pripraviť aj uhorková, horčicová alebo kôprová omáčka.


Mohlo by vás zaujímať: Omáčka spraví aj z jednoduchého jedla delikatesu: Vyskúšajte naše tipy!


Syrová omáčka so šampiňónmi

Potrebujeme:

  • 300 g tvrdého syra, napríklad eidamu
  • 100 g šampiňónov
  • 2 PL masla
  • 4 žĺtky
  • 2 dl mlieka
  • soľ, čierne korenie

Postup: Syr pokrájame na kocky a namočíme do mlieka na približne dve hodiny. Následne pridáme rozšľahané žĺtka, maslo a za stáleho miešania varíme vo vodnom kúpeli, kým nie je omáčka dostatočne hustá. Posolíme, ochutíme korením a pridáme orestované šampiňóny. Chvíľu spoločne povaríme. Podávame napríklad k mäsu s knedľou.


Mohlo by vás zaujímať: K mäsu či na cestoviny: Spestrite si jedálny lístok chutnými omáčkami


Holandská omačka

Potrebujeme:

  • 3 žĺtka
  • 1-2 PL citrónovej šťavy
  • 2 dl zeleninového vývaru (môže byť aj z kocky)
  • 80 g masla
  • soľ a čierne korenie

Postup: Do menšej nádoby vlejeme vychladený zeleninový vývar, citrónovú šťavu a žĺtky so soľou. Šľaháme vo vodnom kúpeli, kým zmes nezhustne. Potom postupne vmiešavame maslo. Podávame k rôznym druhom mäsa alebo rybám.


Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč


Šalátová omáčka

Potrebujeme:

  • 600 g hlávkového šalátu
  • 40 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • malú cibuľu
  • vývar
  • soľ
  • ocot
  • cukor
  • kôpor

Postup: Pripravíme si cibuľovú zápražku, zalejeme ju studeným vývarom a povaríme asi desať minút. Ochutíme soľou, octom, cukrom a kôprom. Nakoniec pridáme na rezance pokrájaný šalát. Povaríme. Omáčku môžeme zahustiť aj smotanou alebo žĺtkami.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk, gettyimages, Milan
Odporúčame