Uskladnite bylinkovú úrodu správne: Takto ich využijete počas celej zimy

Skvelým spôsobom, ako si zachovať chuť a vôňu byliniek sú bylinkové kocky do mrazničky (Zdroj: Freepik/bublikhaus)

Bylinky, ktoré máte vysadené vonku, nie je tak ľahké zazimovať. Tie z balkónu jednoducho premiestnite do interiéru, no rastlinky vysadené vonku potrebujete spracovať pred prvým mrazom. Ak z nich chcete vyťažiť maximum a uchovať si ich aj počas celej zimy, je dobré vedieť ako na to.

Správne zazimovanie   

Mnohé z byliniek nie sú určené na viacročné pestovanie, preto len čo končí záhradkárska sezóna, vyžadujú okamžitý zber. Ak si chcete užiť svoju úrodu počas nasledujúcich chladných mesiacov, oplatí sa naplánovať zber na najbližšie dni.

Tie, ktoré nemáte vysadené v pôde, ale v kvetináčoch, stačí preniesť do interiéru, kde bez problému prežijú aj nepriaznivé chladné počasie. Budú vám tak robiť radosť celoročne a vy sa môžete tešiť z čerstvých byliniek hoci aj v januári.

Zamrazte ich

Skvelým spôsobom, ako si zachovať chuť a vôňu byliniek aj počas celej zimy, sú bylinkové kocky do mrazničky. Tieto kocky vám umožnia mať čerstvé bylinky vždy po ruke, keď ich potrebujete. Hodia sa do polievok, omáčok či iných pokrmov. Takto uskladnené bylinky si uchovajú svoju chuť a arómu lepšie ako sušené. Navyše, zachovávajú si aj viac vitamínov.

Postup je jednoduchší ako pri sušení. Stačí, ak si čerstvé umyté bylinky nasekáte na drobné kúsky, naplníte nimi formičku na ľad cca do trištvrte a zalejete roztopeným maslom, olivovým olejom alebo vodou.

Bylinky s tukom sú „domácim polotovarom“, ktorý sa skvelo hodí pri príprave jedál dusením, vyprážaním alebo pečením. Bylinkový olej rozvonia každý kúsok mäsa či zemiačikov a pokrm dokonale dochutí. Kúsky zamrazené iba s čistou vodou sa zasa skvelo hodia do polievok, omáčok alebo smoothies.

Čo mraziť?

Kladiete si otázku, ktoré bylinky sú na toto vhodné? Takmer všetky, ktoré bežne pestujete na záhrade. Rozhodne odporúčame uskladnenie bazalky či oregana, ktoré dokonale dochutia každé talianske jedlo, hodí sa aj petržlenová vňať, ktorú využijete napríklad do polievok, omáčok, ale aj šalátov.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Počuli ste už o zázraku menom tulsi? Túto liečivú bylinku zrejme naše babky nepoznali

Nebojte sa ani aromatickejších kúskov – tymián, rozmarín či koriander doladia každé jedno jedlo k dokonalosti. Koriander využijete najmä do ázijských pokrmov, tymián s rozmarínom pri príprave rôznych druhov mias alebo rýb.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame