Kuchynská pomôcka, ktorá dokáže uľahčiť varenie a ušetriť v súčasnosti jednu z najvzácnejších vecí – drahocenný čas. Tlakové hrnce sú aj preto obľúbenou súčasťou domácností mnohých moderných a úspešných gazdiniek. Vďaka nemu totiž nemusia stráviť pri varení obeda pol dňa, ale len hodinku či dve. Čas, ktorý vďaka nim ušetria, môžu preto využiť zmysluplnejšie a stráviť ho príjemnejšie pri svojich obľúbených aktivitách.
Tlakový, Papinov, alebo kuchta?
Všetky tieto názvy, aj keď znejú úplne odlišne, znamenajú jedno a to isté. Označujú nádobu na varenie, ktorá sa dá uzatvoriť a tým v nej vznikne vyšší tlak, čoho dôsledkom je aj zvýšenie teploty a rýchlejšie uvarenie jedla. Tlakový hrniec je asi najbežnejšie používaný názov. Kuchta je odvodená z maďarčiny a pomenovanie Papinov hrniec zas vzniklo na základe mena objaviteľa tohto hrnca.
Aká je jeho história?
Práve spomínaný francúzsky fyzik Denis Papin je známy ako strojca tohto skvelého vynálezu. Objavil ho už v roku 1679 a od vtedy prešiel tlakový hrniec mnohými modernizáciami a vylepšeniami. Papin však údajne vlastne nebol prvý, ktorý objavil túto pomôcku. Jeho predchodkyňou sa podľa niektorých zdrojov stala vraj istá alchymistka, nazývaná Mária Židovka, ktorá žila v druhom storočí nášho letopočtu v severnej Afrike a zostrojila jeho obdobu pod názvom kerotakis.
Mohlo by vás zaujímať: Kupujete nové hrnce? Vyberte si ten správny materiál pre váš sporák
Ako to celé funguje?
V uzatvorenej nádobe sa zvyšuje tlak na vyšší, než je bežný atmosférický tlak a vďaka tomu sa následne zvyšuje teplota, pri ktorej sa jedlo pripravuje. Vďaka tomu trvá varenie omnoho menej času, ako pri klasickej príprave v normálnom hrnci. V tlakovom hrnci sa tak teplota zvyšuje až na 120 – 140°C, zatiaľ čo v klasických hrncoch je teplota pri príprave jedál varením len okolo 95 – 100°C.
Aké sú hlavné výhody?
- zachovanie väčšieho množstva živín
- výraznejšia chuť jedla
- úspora času
- úspora energií
- jednoduchosť
Nevýhody tlakového hrnca
- riziko výbuchu (v súčasnosti zabezpečené viacerými poistkami, takže riziko je minimálne)
- pozor na prílišné naplnenie hrnca
- pozor na kvalitu, vyberajte radšej značkové výrobky
Mohlo by vás zaujímať: Moderná varná doska alebo sporáková klasika: Na čom sa varí najlepšie?
Porovnanie časov prípravy:
Tlakový hrniec | Normálny hrniec | |
Kuracie mäso | 15 minút | 30 – 40 minút |
Hovädzie mäso | 60 minút | 2-3 hodiny |
Bravčové mäso | 30 minút | 60 – 70 minút |
Strukoviny | 10 minút | 30 minút |
Zemiaky | 5-10 minút | 25 minút |
Ryža | 5 minút | 20 minút |
Brokolica, karfiol | 3 minúty | 20 minút |
Zvyknete si jedlo pripravovať v tlakovom hrnci? Ste s takouto prípravou pokrmu spokojní? Podeľte sa o svoje názory a skúsenosti s ostatnými čitateľmi v diskusii.
Zdieľať na