Vianoce nemusia byť len o rezňoch, vyprážanom kaprovi a sladkostiach, ktoré obsahujú mliečnu bielkovinu a vajcia. Inšpirujte sa tradičnými vianočnými receptami na vegánsky spôsob a sľubujeme vám, že nerozpoznáte rozdiel.
Tradične netradičné vianočné pečivo
Potrebujeme
- 220 g preferovanej múky
- 110 g cukru
- 150 g rastlinného masla alebo margarínu
- 1 lyžička škorice alebo perníkového korenia
Postup
Z týchto troch prísad vymieste jemné cesto a nechajte ho odpočinúť približne 15 minút v chladničke. Vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske a vykrajujte ľubovoľné tvary pomocou formičiek rovnako, ako keď pečiete linecké kolieska alebo medovníky. Pečte ich 10 až 15 minút na 175 stupňov. Vychladnuté pečivo môžete namáčať vo vegánskej čokoláde, pridať na vrch oriešky alebo spojiť jednotlivé kúsky džemom.

Medovníky s lekvárom
Potrebujeme
- 500 g hladkej múky
- 120 ml vody
- 200 g práškového cukru
- 120 g rastlinného masla
- 15 g mletého ľanu
- 2 lyžice škorice alebo perníkového korenia
- 2 lyžice kvalitného kakaa
- 1 lyžička jedlej sódy
- štipka soli
- 80 g sladidla (vegánsky púpavový med/agáve sirup)
- Lekvár (pozor, musí byť hustý)
Postup
Pracujte s maslom zmäknutým pri izbovej teplote, ktoré zmiešate so zarobenou suchou zmesou – múka, cukor, škorica/perníkové korenie, kakao, jedlá sóda a soľ. Vypracujte cesto ručne a pridajte ľan zmiešaný s vodou – táto kombinácia nahradí vajíčko. V tejto fáze do cesta zapracujte sladidlo podľa vlastného výberu a nechajte ho poriadne zachladiť – najlepšie na 5 až 8 hodín.
Cesto rozdeľte na 3 až 4 časti, podľa dosky, na ktorej budete vaľkať, neodporúčame však, aby boli medovníky hrubšie ako 3 mm. Po vykrojení spojte cesto hustým džemom, poriadne zatlačte okraje, ktoré predtým môžete navlhčiť vodou. Pečte približne 5 až 7 minút na 200 stupňov, nie viac, aby sa príliš nevysušili. Po vychladnutí namáčajte polovicu medovníka napríklad do čokolády, vytvorte rumovú polevu, alebo ich klasicky ozdobte.
Vegánska kapustnica
Potrebujeme
- 1 kg kyslej kapusty – najlepšie domácej
- 300 g zeleru
- 300 g mrkvy
- 500 g zemiakov
- 50 g sušených húb
- 30 g sušených sliviek
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- olivový olej
- koreniny do polievky (soľ, bobkový list, mleté čierne korenie, mletá rasca)
- koreniny do zásmažky (mletá údená paprika, kurkuma, ak máte radi štipľavé, tak jedna chilli paprička)
Postup
Vo väčšom hrnci varte kyslú kapustu v približne 3 až 4 litroch vody. Následne pridajte očistenú a nakrájanú mrkvu, zeler, zemiaky, slivky a huby. Potom všetky koreniny podľa chuti. Podľa potreby dolievajte vodu a varte, kým zelenina nezmäkne. Na panvici osmažte cibuľu, potom pridajte prelisovaný cesnak. Zmes odstavte z plameňa a pridajte kurkumu, mletú údenú papriku a podlejte trochou vody z polievky. Na záver pridajte múku, poriadne premiešajte a keď zmes zhustne, pridajte ju do polievky. Povarte ešte približne 15 minút. Najlepšie spravíte, ak ju budete konzumovať až na druhý deň.

Vegánsky rezeň so zemiakovým šalátom
Potrebujeme
Rezeň:
- 400 g bieleho tofu
- čierne korenie
- sójová omáčka
- 2 plné polievkové lyžice hladkej múky
- cestíčko: 50 g hladkej múky, 120 ml vody, sušený cesnak/údená mletá paprika a štipka soli
- 80 g strúhanky
Postup
Tofu nakrájajte na hrubšie, približne 1 cm hrubé plátky. Cez noc nakrájané tofu nechajte v mrazničke, ale nevytláčajte z neho pred zamrazením vodu. Na druhý deň nechajte tofu rozmraziť pri izbovej teplote približne 2 hodiny. Tento postup so zamrazovaním a rozmrazovaním zopakujte dvakrát, potom z neho vytlačte vodu. Tofu potrite sójovou omáčkou. Obaľujte ho klasickým spôsobom – múka, cestíčko a strúhanka. Obalené tofu vyprážajte na rozpálenom oleji, kým nie je zlatisté.
Šalát:
- 1 kg zemiakov uvarených v šupke
- 1 väčšia cibuľa
- 200 ml vody
- 3 polievkové lyžice cukru
- 6 polievkových lyžíc octu
- olej
- soľ
- koreniny (bobkový list, celá rasca, nové celé a čierne celé korenie)
Uvarte zemiaky v šupke, ktoré sú v približne rovnakej veľkosti a po uvarení ich očistite ešte horúce. Nálev uvarte v menšom hrnci – voda, cukor, ocot a zmes korenín. Horúce zemiaky nakrájajte na kolieska a pridajte k nim cibuľu nakrájanú na tenké plátky. Preceďte nálev cez sitko a vlejte do na zemiaky a cibuľu. Zľahka premiešajte a ihneď zakryte, aby zemiaky nasali vôňu z nálevu. Po vychladnutí zľahka premiešajte a môžete pridať hrášok, či varenú mrkvu.
Prajeme dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní