Pistáciový krém je chutný, ale aj drahý: Takto si ho urobíte doma za zlomok ceny

Pistáciový krém

Domáci pistáciový krém sa dá využiť na množstvo spôsobov, hlavne na raňajky (Zdroj: GettyImages)

Pistácie sú jedny z najpopulárnejších orechov na svete. Majú mierne sladkú chuť a jemnú textúru, vďaka čomu sú vhodnou prísadou do receptov, predovšetkým šalátov či dezertov. V súčasnosti sú veľmi vyhľadávané aj rôzne pistáciové krémy a maslá, ktorých využitie má široký záber. Ich konzumáciou môžete navyše prispieť k posilneniu svojho zdravia.

Prečo sú obľúbené pistácie také drahé?

Pistácie sa ako potravina tešia veľkej popularite už viac ako 300 000 rokov. Aj keď ich nazývame orechmi, nejde o úplne presné pomenovanie. Hoci rastú na exotických stromoch, v skutočnosti predstavujú jedlé jadierka ovocia z pistáciového dreva. Pochádzajú z oblasti strednej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšírili do rôznych kútov sveta. Okrem Iránu sa v súčasnosti najviac pestujú napríklad v USA, Turecku, Číne, Sýrii a v Grécku.

Svojou vysokou cenou vás pravdepodobne v obchodoch poriadne prekvapia, má to však svoj dôvod. Ich pestovanie je totiž nielen náročné na čas, ale aj na pracovnú silu. Dozrievajú raz za dva roky a zbierajú sa takmer výhradne rukami.

Prospievajú črevám, srdcu a dokonca aj mozgu

Pistácie sú vhodným doplnkom zdravej výživy. Obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, no zároveň, v porovnaní s inými orechmi, majú nižšiu kalorickú hodnotu. Rovnako sú známe svojou vysokou nutričnou hodnotou, a tak si ich konzumáciou jednoducho doplníte zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu, draslík, fosfor, tiamín, meď, mangán či vitamín B6. V ktorých oblastiach si teda môžete zlepšiť zdravie, ak sa rozhodnete pistácie zaradiť do svojho jedálnička?

Zdravý tráviaci trakt

Pistácie dodávajú nášmu telu vlákninu, čím podporujú a chránia zdravie tráviaceho traktu. Tá nerozpustná, ktorej majú pistácie približne 10 %, podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Rozpustná vláknina v objeme zhruba 0,3 % zasa podporuje tvorbu črevných baktérií, akými sú bifidobaktérie a laktobacily. Taktiež chránia zdravie čriev tým, že znižujú riziko zápchy či rakoviny hrubého čreva.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Obrátená lieskovo-oriešková nátierka – chutí úžasne, všetci si budú pýtať recept

Silné srdce a kardiovaskulárny systém

Pistácie sú bohaté na živiny, ktoré podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému. Kým draslík reguluje krvný tlak, vláknina a mononenasýtené tuky zasa prispievajú k zdravej hladine lipidov v krvi. Konzumácia pistácií vyvoláva rýchlejší pocit plnosti po jedle, čo vám pomôže pri strate nadbytočného telesného tuku a udržaní si zdravej telesnej hmotnosti. Tá je tiež dôležitá pre zdravie srdca a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.

Pistácie sú známe svojou vysokou nutričnou hodnotou. (Zdroj: Pexels / Sarah Chai)

Boj proti zápalom

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo dáva pistáciám ich typickú farbu? Môžu za to rastlinné zlúčeniny – luteín a zeaxantín, ktoré majú silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Práve pistácie obsahujú najvyššie množstvo týchto karotenoidných rastlinných pigmentov zo všetkých orechov.

Pre porovnanie, surové pistácie obsahujú približne 13-krát viac týchto zlúčenín ako lieskové orechy, ktoré majú ich druhú najvyššiu koncentráciu. To však nie je ani zďaleka všetko. Okrem karotenoidov sú pistácie bohaté aj na ďalšie antioxidačné zlúčeniny, ako sú fenolové kyseliny, flavonoidy či vitamín E.

Zdravý mozog a podpora kognitívnych funkcií

Pistácie sa vyznačujú vysokým obsahom už spomínaných flavonoidných antioxidantov, akými sú antokyány a flavóny. Tieto zlúčeniny môžu chrániť pred narušením kognitívnych funkcií, a to tak, že znižujú riziko poškodenia buniek a zápalu mozgu. Vyšší príjem karotenoidov je spojený s lepšou pamäťou, kvalitnejším kognitívnym výkonom, ale aj s nižším rizikom vzniku depresie.

Regulácia hladiny cukru v krvi

Nízky obsah uhľohydrátov robí z pistácií potravinu, ktorá podporuje optimálnu hladinu cukru v krvi. Navyše, už spomenuté flavonoidy takisto dokážu prispieť k nižšej glykémii. Genisteín, izokvercetín, kvercetín či rutín tlmia činnosť enzýmu nazývaného alfa-glukozidáza, ktorý je zodpovedný za štiepenie škrobu na glukózu alebo krvný cukor. Tak potláčajú a spomaľujú vstrebávanie sacharidov, čím podporujú zdravú hladinu cukru v krvi.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Obrátená lieskovo-oriešková nátierka – chutí úžasne, všetci si budú pýtať recept

Chutné jadrá majú pestré využitie

Pistácie majú množstvo praktických využití. Môžete si ich vychutnať samotné, skombinovať ich s ovocím, zeleninou alebo syrom, pridať ich do pečiva či urobiť si z nich domáce pesto. Aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé, uchovávajte ich v chladničke alebo mrazničke v dobre tesniacej sklenenej nádobe. Kým v chladničke by vám mali vydržať minimálne rok, v mrazničke to môžu byť až dva roky.

Pistáciový krém ako chutná alternatíva

Ak by ste chceli vyskúšať niečo výživné a chutné, veľkej obľube sa tešia pistáciové krémy. V obchodoch už nájdete produkty od výmyslu sveta. Väčšina z nich ponúka čisto prírodné verzie bez pridaného rafinovaného cukru, soli, palmového oleja a konzervantov. Nájdu sa však aj také, ktoré sú jemne sladené cukrom, prípadne obsahujú extra panenský olivový olej pre ešte jemnejšiu textúru.

Práve táto konzistencia umožňuje, aby bol pistáciový krém použitý vo viacerých smeroch. Ideálny je napríklad na raňajky či desiatu, ak si ho natriete na pečivo, využijete na ochutenie palaciniek, croissantov, lievancov či vašej obľúbenej ovsenej kaše. Môžete ho konzumovať aj priamo len tak lyžicou, prípadne ho skombinovať s ovocím. Dá sa takisto pridať do smoothies, pudingov alebo rôznych shakeov.

Pripravte si pistáciový krém v pohodlí domova

Uprednostňujete domáce výrobky, pri ktorých si môžete byť istí, čo skutočne obsahujú? Vyrobiť lahodný pistáciový krém zvládnete aj doma. Nie je to nič náročné.

Nesolené pistácie dajte variť na približne 5 minút, následne ich zbavte šupky. Do mixéra k nim pridajte mlieko s práškovým cukrom, a poriadne rozmixujte na kašu. V hrnci si rozpustite smotanu na šľahanie s bielou čokoládou a maslom. Keď je táto zmes vlažná, pridajte ju do pistáciovej kaše a mixujte, kým nezískate jemnú krémovú konzistenciu. Výsledok uzatvorte do nádoby a skladujte v chladničke.

Vyskúšali ste už pistáciový krém?

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plníelánu.sk, health.com, infinuty.sk, WeraCakes
Odporúčame