Zabudnite na biely cukor: Objavte najlepšie prírodné sladidlá

Med

freedigitalphotos.net

Všetci dobre vieme, že biely cukor je – najmä pri pravidelnej konzumácii, škodlivý. A aj napriek tomu ho denne vo veľkom konzumujeme. Pred každým sladením by sme si však mali spomenúť na to, že čím viac cukru v tele máme, tým lepšie sa v ňom darí baktériám, plesniam a bohužiaľ aj rakovine. Cukor je totiž podľa viacerých odborníkov výživou rakovinových buniek. Najlepším východiskom je teda nesladiť. A ak už sladiť potrebujete, alternatívou je sladiť prírodnými a zdravými prostriedkami. Akými?

Cukor ako droga?

Mnohí odborníci považujú biely cukor za jednu zo silných narkotík, môže spôsobovať podráždenie, nervozitu, depresie či hyperaktivitu u detí. V žalúdku spôsobuje proces kyslenia a zaťažuje trávenie, v dôsledku čoho vzniká mnoho zdravotných problémov a zhoršuje sa funkcia imunity. Okrem toho môže spôsobiť dentálne problémy, problémy so zrakom, obezitu, hemoroidy, starnutie pokožky či žalúdočné vredy. Tak čo, „osladíte“ si nabudúce kávičku?

Stévia  – v súčasnosti preferované sladidlo

Stévia je sladidlo prírodného charakteru, ktoré sa získava z lístkov rastlinky, zvanej Stevia rebaudiana. Pochádza z Južnej Ameriky a je 300 krát sladšia než obyčajný rafinovaný cukor. V Japonsku a Južnej Ameriku sa používa úplne bežne. Kúpiť si ju môžete buď v podobe tabliet, ktoré vás vyjdú asi na 5 eur, alebo si môžete kúpiť priesadu a pestovať si ju doma vo kvetináči. Tá odľahčí vašu peňaženku o zhruba 4 eurá. Milovníci cukru síce tvrdia, že sladkosť spôsobená stéviou je iná, ako tá klasická cukrová, neraz však ide len o otázku zvyku.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pozor na cukor: Toto všetko môže narobiť s vaším zdravím


Med – klasika, ktorá nezomiera

Med síce nie je moderná novinka, ale je overený generáciami našich predkov, že skutočne funguje. Med je vynikajúcim a dostupným sladidlom, ktoré má navyše aj antibakteriálne vlastnosti. Vhodný je teda aj v období, kedy je v spoločnosti zvýšená chorobnosť, alebo vtedy, ak ste už ochoreli. Med obsahuje minerálne látky, enzýmy, bielkoviny, inhibín, ktorý spôsobuje jeho antibakteriálne účinky a tiež vitamíny: B1, B2, B6, B12, C, A, D, K, E, P. Jednu 500 ml. fľašu medu kúpite za 5 a viac eur. Fakt, že med je zdravší ako biely cukor však neznamená, že sa z neho nepriberá.

Javorový sirup – kanadský poklad

Kanadská klasika, ktorá pomaly prichádza aj k nám a teší sa stále väčšej a väčšej obľube. Kanaďania sú naň patrične hrdí – veď je produktom ich národného symbolu – javora a navyše zdravým. A nie hocijakým. Javorový sirup patrí ku tzv. super potravinám! Obsahuje až 54 substancií a antioxidantov, z ktorých až 5 bolo objavených v prírode vôbec prvý krát a  to práve v javorovom sirupe. Vedci z Univerzity na Rhode Islande zistili, že má protirakovinové, protizápalové účinky a obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú pri liečbe cukrovky 2. typu. Kúpite ho napríklad v obchodoch so zdravou výživou, alebo si ho môžete objednať cez internet. Za jednu 250 ml. fľaštičku zaplatíte asi 8,- Eur.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kupujete hnedý cukor lebo je zdravší? Pozor, nie každý je trstinový!


Melasa – tmavý zázrak

Aj keď sa jedná o vedľajší produkt pri výrobe cukru, má mnoho zdravotných výhod a je pre telo veľmi prospešná. Obsahuje množstvo minerálov, napr. vápnik, horčík, fosfor, železo, draslík, sodík, zinok, či cenný chróm, nenasýtené kyseliny, enzýmy a vitamíny A, B, D. Bráni vzniku kŕčových žíl, pomáha pri kožných problémoch, upravuje krvný tlak, priaznivo vplýva na trávenie, potláča problémy s látkovou výmenou, prečisťuje organizmus, podporuje činnosť nervovej sústavy a zlepšuje stav kĺbov a kostí. Z mnohých výskumov tiež vyplynulo, že melasa je výraznou pomocou v liečbe rakoviny. Melasu kúpite v potravinách, predajniach so zdravou výživou, ale aj cez internet. Jedno balenie 450 ml. vás vyjdezhrubana 4,- Eurá.


Ktoré prírodné sladidlo používate namiesto bieleho cukru vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Oliver
Odporúčame