Cesnak pochádza z čeľade ľaliovitých rastlín, pôvodom je zo strednej Ázie. Okrem toho, že sa používa ako prísada v kuchyni, už odpradávna ho využívali na zdravotné účely kultúry ako Egypťania, Gréci, Rimania, Číňania či Japonci. Jeho výrazný zápach súvisí s alicínom, hlavnou sírovou zlúčeninou, vďaka ktorej sa strúčik dokáže ochrániť pred nepriateľmi.
Mnohé výhody cesnaku
Cesnak sa považuje za jeden z najúčinnejších prírodných liekov. Má antibiotické účinky, je vhodný na posilnenie imunity, znižuje krvný tlak a hladiny LDL cholesterolu v krvi, čo pomáha pri prevencii aterosklerózy. Okrem toho sa využíva pri problémoch s trávením. Je možné konzumovať ho denne ako prevenciu, a to dva až tri strúčiky. Pokiaľ máte chuť na rýchlu a lahodnú dobrotu, určite vyskúšajte náš recept na cesnakovú nátierku, ktorá je vhodná pre návštevu, ale hodí sa aj k posedeniu pri filme.
Plný výživných látok
„Cesnak je bohatý na vitamíny a minerály, vitamín B1, B6, C, mangán, vápnik, meď a selén. Alicín, ktorý cesnak obsahuje, sa vylučuje pľúcami, čo napomáha k vykašliavaniu pri zápaloch dýchacích ciest,“ vysvetlil Regionálny úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti. „Pôsobí aj ako prírodný liek na riedenie krvi, a tým zároveň znižuje riziko krvných zrazenín a infarktov. Cesnak tiež pomáha cukrovkárom stabilizovať hladinu cukru v krvi,“ dodal RÚVZ.
Zdieľať na
Zdieľaní