Nepodceňte zber vlašských orechov: Takto si užijete úrodu naplno o čosi dlhšie

Orechy sú pomerne náročné na skladovanie (Zdroj: Freepik/freepik)

Zber vlašských orieškov bezpochybne patrí k obľúbeným jesenným aktivitám. Ak máte požehnané množstvo úrody, ktoré si chcete uchovať aj na nasledujúce mesiace, je dobré vedieť triky, ako uchovať plody čo najlepšie. Skladovanie orechov nie je také jednoduché ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ak nechcete, aby vám splesniveli alebo zhorkli, poradíme vám, ako ich udržať v dobrej kondícii počas celej zimy.

Obľúbená superpotravina

Vlašské orechy patria k takzvaným superpotravinám, pretože sú doslova preplnené látkami, ktoré posilňujú mozog, imunitný a nervový systém, pomáhajú odstraňovať stres či únavu. Všeobecne sa pre dospelého človeka odporúča konzumácia cca hrsti orechov denne.

V našich končinách sa využívajú najmä na pečenie (vianočného) pečiva, lahodných dezertov, ale aj ako súčasť niektorých predjedál či hlavných chodov. Taktiež sa hodia aj pri redukcii hmotnosti ako zdravé tuky – môžete si ich vychutnať v ovsenej kaši, chia pudingu či ako zdravé zobkanie k televízií.

Zbierajte len zrelé kúsky

Hlavným kritériom, na ktoré si dať pozor pri zbere, je zrelosť samotných plodov. Ich zelená šupka pri dozretí sčernie a samovoľne praskne. Rozpadnuté obaly odhalia tvrdú, svetlohnedú škrupinu, ktorá ukrýva jedlé jadro.

Orechy by ste nikdy nemali striasať zo stromu a násilne ich vyberať zo zelených šupiek. Zber praktizujte pravidelne – nie je dobré, ak necháte zrelé kúsky ležať len tak pod stromom. Po viac ako 2 dňoch by mohli splesnivieť. Poškodené alebo predčasne zbierané orechy, ktoré majú svetlé jadro, nevydržia dlho – zoschnú alebo splesnivejú.

Správne sušenie

Orechy, ktoré si chcete uchovať na zimu, musíte rozhodne dobre vysušiť. Môžete ich sušiť aj v ich tvrdej škrupinke, avšak dajte si pozor na to, aby ste ich skladovali vo vzdušnej a teplej miestnosti, ktorá nemá teplotu vyššiu ako 25 stupňov Celzia.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Sušenie vlašských orechov: S týmto trikom ich zbavíte vlhkosti a zabránite znehodnoteniu

Ideálne je, ak sušíte vylúpané jadrá – tie môžete dať do sušičky na ovocie alebo rúry na najnižšiu teplotu, respektíve teplotu okolo 25 až 30 stupňov, pričom proces sušenia bude trvať okolo 6 hodín. Vyššia teplota sa neodporúča kvôli možnej zmene chuti orechov.

Skladovanie orieškov

Orechy sú pomerne náročné na skladovanie, pretože ľahko splesnivejú alebo zožltnú. Najdlhšie vydržia tie, ktoré máte v škrupine – tá má regulačnú schopnosť teploty a vlhkosti, neprepúšťa vzduch a udrží plody dlhšie v kondícii. Vhodné je skladovanie v debnách vyložených papierom, v suchej a tmavej miestnosti.

Vylúpané orechy mnohé gazdinky skladujú aj v mikroténových vrecúškach v mrazničke, kde sú však náchylné na nachytanie pachu z aromatických potravín. Takto uskladnené vám vydržia pomerne krátko, takže pokiaľ plánujete väčšiu časť tohtoročnej úrody minúť na vianočné pečenie, môžete to skúsiť.

 Vhodnou voľbou je aj spôsob zavárania, kedy do suchých a čistých pohárov, naložíte zdravé olúpané plody. Uzatvorené poháre vložte do vyhriatej rúry na cca 80 stupňov Celzia a nechajte 5 minút „zavariť“. Po vybratí otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Trvácna dobrota

Pre skutočných gurmánov odporúčame skladovanie orieškov v mede. Nielenže ide o skutočnú lahôdku, ktorú budete mať problém nezjesť len tak samotnú, ale ide aj o pomerne zdravý a trvácny spôsob konzervovania.

Roztopte si v hrnci med a pridajte orechy – odporúča sa pomer 1:1 (na kilogram orechov, kilogram medu). Zmes naložte do uzatvárateľných zaváraninových pohárov a skladujte v špajzi. Med je prírodný konzervant, preto by vám táto dobrota mala vydržať niekoľko mesiacov.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame