Už ste sa vybrali na zber bazy? Hoci je užitočná, niektoré jej časti môžu uvoľňovať nebezpečný kyanid

zber bazy a macerovanie kvetov v šálke s vodou

Z bazy sa dá pripraviť čaj, sirup, džem alebo víno (Zdroj: Unsplash/Hanne Hoogendam)

Aktuálne vrcholí zber bazy a jej voňavé kvety lákajú nielen ľudí, ale aj užitočných opeľovačov. Baza čierna totiž obsahuje množstvo živín a zdraviu prospešných látok. Netreba však zabúdať na to, že niektoré jej časti môžu spôsobiť ťažkosti. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

Zber bazy vám prinesie veľa benefitov na celý rok

Natália Šranková z poradne zdravia RÚVZ v Bratislave vysvetlila: „Plody bazy čiernej sú zdrojom vitamínu C a A, vlákniny a minerálov, ako draslík, vápnik a železo. Avšak najviac jej zdraviu prospešných účinkov je pripisovaných polyfenolovým látkam a z nich najmä antokyanínom, ktoré sú zodpovedné za čierne sfarbenie bazových plodov a ktoré majú i antioxidačné a protizápalové účinky“.

Baza podporuje imunitu, pomáha v prevencii a pri podpore liečby prechladnutia, angíny či chrípky. Svojimi protizápalovými účinkami môže pomáhať i pri vonkajšom použití v miernení bolesti a opuchov. Antokyaníny taktiež pomáhajú pri prevencii srdcovo-cievnych chorôb. Okrem toho má baza laxatívne účinky, čím môže pomáhať pri liečbe zápchy. Má tiež močopudné účinky, stimuluje potenie a môže taktiež zlepšovať náladu a životnú výkonnosť.

Baza má široké využitie aj v domácnosti

Z plodov aj kvetov je možné pripraviť čaj, sirup, džem alebo víno. „Kvety by sa mali sušiť zavesené za stopku alebo rozložené v tenkých vrstvách bez priameho slnečného svetla. Je taktiež možné sušiť aj plody, keď sú už zrelé. Pokiaľ nie sú sušené, je najlepšie spracovať kvety i plody čo najskôr,“ ozrejmil úrad.

Upozornil však, že niektoré časti bazy, ako sú listy, korene, kôra, stonky, ale aj nezrelé bobule obsahujú kyanogénne glykozidy, ktoré za určitých okolností môžu uvoľňovať kyanid. Jeho množstvo je síce podľa odborníkov zriedkavo život ohrozujúce, avšak môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, hnačku, závraty či problémy s dýchaním. „Aj zrelé, ale neuvarené plody môžu spôsobiť ťažkosti,“ dodal RÚVZ.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Domáci kváskový chlieb s medvedím cesnakom: Zdravý a krásne voňavý

Konzumácia bazy nie je vhodná ani pre ľudí s autoimunitnými problémami, malé deti, tehotné ženy či pre ľudí, ktorí užívajú močopudné lieky. Preto je dôležité pamätať na to, že bylinky sú skvelým pomocníkom, ale nie univerzálne pre každého.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk, TASR
Odporúčame