Čo robíte s použitým kuchynským olejom po vyprážaní?

prelievanie oleja z panvice do plastovej fľaše

Zbaviť sa použitého kuchynského oleja sa dá aj ekologickejšie (Zdroj: PR článok)

Máte už zostavené veľkonočné menu? V rôznych kútoch našej krajiny sú tradície trošku iné, ale zväčša pripravujeme údenú šunku, majonézový šalát, syrec, barančeka či veľkonočnú plnku. Na sviatky si radi tiež doprajeme vyprážané šťavnaté a chrumkavé rezne. A olej potom vylejeme do…

Nuž ako kto. Ale ešte stále je medzi nami dosť kuchárov či kuchárok, ktoré ho zo zvyku vylejú do drezu alebo do toalety. Bez zaváhania, veď voda ho odplaví, tak aký problém?

Prečo nie do drezu ani do toalety

Lenže je to problém. Je totiž v zásade celkom jedno, či pražíte mäso na masti, kokosovom tuku alebo rastlinnom oleji. Keď použité zvyšky vylejete do drezu, prilepia sa na potrubie a zachytávajú aj iné nečistoty. Platí to skutočne aj o oleji, ktorý síce chladom nestuhne, ale jeho časti sa usadzujú v záhyboch trubiek.

Tým, že šupnete zvyšky z panvice do toalety, postaráte sa o problém aj nám ostatným a hlavne životnému prostrediu, v ktorom žijeme. Olej aj ďalšie tuky totiž zanášajú kanalizáciu, lákajú hlodavce a spôsobujú nemalé problémy aj pri čistení odpadových vôd.

A pritom nemusíme byť vášniví eko aktivisti, aby sme sa použitého kuchynského oleja zbavili ekologickejšie. Je to vlastne celkom jednoduché.

rezne na panvici ; vyprážanie rezňov ; zber oleja ; olej na panvici
Po vyprážaní by ste použitý olej nemali vylievať do drezu ani do toalety (Zdroj: Kaufland)

Ako na to:

  • Po vyprážaní necháme olej v panvici dôkladne vychladnúť. Prípadne ho horúci zlejeme do hrnca, ak naraz vyprážame viac porcií a často ho v panvici vymieňame.
  • Vyberieme z neho väčšie nečistoty, ktoré počas prípravy jedla vznikli.
  • Prelejeme do plastovej fľaše, vytlačíme prebytočný vzduch a dôkladne ju uzavrieme. Keď je plná, odnesieme ju do zberného kontajneru. Nájdeme ho pri každej predajni Kauflandu.

Praktické je, že do jednej zbernej fľaše môžeme zlievať rôzne druhy použitých kuchynských olejov. Teda nielen z vyprážania, ale napríklad aj olej z rybacích konzerv či z nakladanej zeleniny. Je pritom dôležité zvoliť si vhodnú veľkosť plastovej nádoby podľa toho, ako rýchlo sme schopní ju zaplniť. Aj vzduch v nej totiž takýto olej znehodnocuje. Bola by to škoda, pretože ak sa správne separuje, môže poslúžiť v chemickom priemysle a pri výrobe biopalív. Z odfiltrovaných nečistôt sa zase vyrába bioplyn.

Potom je to naozaj už len o zvyku – vziať vždy plnú fľašu s použitým kuchynským olejom so sebou, keď ideme na nákup do Kauflandu a vhodiť ju do zberného kontajnera.

Nájdete ich pri každej predajni Kauflandu

Kontajnery na zber použitého kuchynského oleja sú len jedným z mnohých krokov reťazca, ktorými kráča po ceste k trvalej udržateľnosti a ochrane životného prostredia i klímy. A zároveň umožňuje aj svojim zákazníkom konať zodpovedne.

„Prostredie, v ktorom žijeme, by sme mali chrániť všetci. Tak veľké spoločnosti, ako aj každý jednotlivec. Preto sme sa rozhodli prispieť aj takýmto jednoduchým spôsobom a zapojiť do zberu kuchynského oleja čo najviac ľudí. Sme presvedčení, že aj zdanlivé maličkosti majú pre ekológiu a pre našu klímu obrovský význam,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko.

Zdá sa, že aj ľudia nakupujúci v reťazci si na zberné kontajnery Kauflandu zvykli a naučili sa ich využívať. Za uplynulý rok sa takto podarilo vyzbierať viac ako 133 ton použitého kuchynského oleja. Je potešujúce, že neskončil vo výlevkách drezov alebo v toaletách, ale mohol byť opätovne spracovaný a využitý.

zber oleja ; Kaufland
Vďaka tejto ekologickej metóde zberu môže byť použitý olej znovu spracovaný (Zdroj: PR článok/Kaufland)





Zdroj: PR článok
Odporúčame